Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem

Chleb z naczynia żaroodpornego

350ml wody
1,5 łyżeczkli cukru
2 łyżeczki soli
800g mąkl 450 ( + o podsypania )
w garnku wymieszać drożdze z cieplawą / letnią wodą - zostawic na 30 - 40 min.
do miski z mąką dodać zaczyn i wszystklo wymieszac. Masa ma być stała - ale też nie za gęsta.
odstawic do wyrosniecia na 1-1,5h
i tak ze 2 razy za pierwszym walnac w ciasto i mieszac gnieść. Potem dać znowu do wyrosniecia na 30 min. Wstawić do naczynia zaroodpornego posypanego mąką i wstawić na 10 min do piekarnika na 230 st potem po 10 min skrecic na 180 i piec ok 40 - 45 min

a no i naciąc ostrym nozem ciasto jak tam kto chce krzyż w poprzek
Pobierz Mr_Kidada - #gotujzwykopem

Chleb z naczynia żaroodpornego 

350ml wody
1,5 łyże...
źródło: comment_tsZJ3BjZStlrqDuObIsE4sSD207GIayJ.jpg
  • 30
odstawic do wyrosniecia na 1-1,5h

i tak ze 2 razy za pierwszym walnac w ciasto i mieszac gnieść.


@Mr_Kidada: chyba nie rozumiem tego momentu. A wygląda smacznie i też taki chcę.
@dyniel: to zrób bez cukru i potem idz do piekarni to ci powiedzą jak drozdze startują - ale to twoj chleb :) nie mój ja sie trzymam tego co robilem i wiem jak robilem :) A reszta to Twój wybór Mirku :)
@Mr_Kidada tak się składa, że robię najlepszy chleb i obywam się bez cukru, pełen minimalizm składników ( ͡º ͜ʖ͡º)
Muszę jednak przyznać, że mój chleb dostaje więcej czasu na wyrośnięcie
@Mr_Kidada:
A ile tych drożdży? I jakich? Naczynie nagrzewasz przed pieczeniem?

to zrób bez cukru i potem idz do piekarni to ci powiedzą jak drozdze startują - ale to twoj chleb :)


@Mr_Kidada: amylaza w mące rozbija skrobię na cukry proste, to jedzą drożdże. Cukier jest zbędny. Przyspiesza ich pracę, ale nie jest to konieczne. Każdy przepis, który robię, który miał w sobie cukier, już nie ma i jest poprawa
@tptak: nie nagrzewam naczynia przed pieczeniem ( temp. pokojowa ) jedynie mazne moze masełem i podsypie mąką. Drozdze głownie uzywam hirondalla, ale ten chlebek był robiony na zwykłych drozdzach Babuni. Ile drozdzy 1/4 opakowania to daje okolo 15-20 g. na w.w skład.