Aktywne Wpisy
tangofoxtrot +356
Niski wynik Konfy to oderwanie pisu od władzy, wysoki to albo koalicja albo przeciąganie konfiarzy na sztuki przez PiS, a ten może dać dużo (bo jak pokazał pakt Senacki z innych partii PiS-owi się nie uda przeciągnąć) taka prawda, Kaczyński liczy na wysoki wynik konfy bo inaczej przepadnie. 57% wyborców konfy jest za sojuszem z PiS więc pazerni liderzy nie będą mieć oporów zrobić koalicję czemu przed wyborami zaprzeczają żeby udawać opozycję.
DaVinciEnjoyer53 +42
#wardega #stuu #konopsky #boxdel #blackpill #youtube #dubiel #p0lka #redpill czy ja jako jedyny widzę to że nikt nie potępia tych dziewczyn? w sęsie grają głupie a nie są, jak dlamnie specjalnie czekały żeby tylko móc wylać szambo i się wybić na czymś takim bo jak wartęga zapytał je dlaczego tyle czekały to zaczeła ta dziewczyna mataczyć że uu emocje ja się bałam, jakoś nie bała się jako 14 latka iść z obcym
Chleb z naczynia żaroodpornego
350ml wody
1,5 łyżeczkli cukru
2 łyżeczki soli
800g mąkl 450 ( + o podsypania )
w garnku wymieszać drożdze z cieplawą / letnią wodą - zostawic na 30 - 40 min.
do miski z mąką dodać zaczyn i wszystklo wymieszac. Masa ma być stała - ale też nie za gęsta.
odstawic do wyrosniecia na 1-1,5h
i tak ze 2 razy za pierwszym walnac w ciasto i mieszac gnieść. Potem dać znowu do wyrosniecia na 30 min. Wstawić do naczynia zaroodpornego posypanego mąką i wstawić na 10 min do piekarnika na 230 st potem po 10 min skrecic na 180 i piec ok 40 - 45 min
a no i naciąc ostrym nozem ciasto jak tam kto chce krzyż w poprzek
Z mojego krótkiego doświadczenia to lepsze są mąki chlebowe (powyżej 700) a jak ktoś lubi to i graham/razowa.
A super skórka wychodzi jak się ciasto wrzuca do gorącego naczynia, a nie do zimnego.
@Mr_Kidada: chyba nie rozumiem tego momentu. A wygląda smacznie i też taki chcę.
Muszę jednak przyznać, że mój chleb dostaje więcej czasu na wyrośnięcie
A ile tych drożdży? I jakich? Naczynie nagrzewasz przed pieczeniem?
@Mr_Kidada: amylaza w mące rozbija skrobię na cukry proste, to jedzą drożdże. Cukier jest zbędny. Przyspiesza ich pracę, ale nie jest to konieczne. Każdy przepis, który robię, który miał w sobie cukier, już nie ma i jest poprawa