Wpis z mikrobloga

@drewniana_elektroda: uzyj buku.
Sosna jest sekata, bedzie puszczala zywice, jest miekka, nie jest zbyt stabilna. Nie nadaje sie.
Buk jest twardy, stabilny, nie ma zywicy i barwa jest podobny, nawet lepszy. Barwe mozesz kontrolowac wykończeniem, czyli olejem, szelakiem czy czym tam chcesz.
Pamiętaj ze robiac rzeczy z drewna na lata, musisz uwzgledniac jego barwe i odcień po latach. Wplywa na to utlenianie i UV. Jedne gatunki ciemnieja, drugie jasnieja, inne zmieniaja
@drewniana_elektroda: Sosna jest do dupy. Blaty kuchenne najczęściej robi się z dębu/jesiona/buku - jak ktoś ma hajs to wchodzi w egzotyki jak teak/merbau/palisander czy bambus. W zasadzie te gatunki wchodzą w grę. 3 pierwsze są w rozsądnych pieniądzach do kupienia nawet w marketach (jako klepka a nie lity), pozostałe kosztują niechrześcijańskie pieniądze (nie pamiętam ile ale duzio). Buk jako tako odradzam bo jest niewiele tańszy od debu, a bardziej miekki.