Ktoś przyrządza yerbę w zaparzaczu do herbaty (dzbanek z takim walcowatym sitkiem w środku). Ja zrobiłem, niby wyszła zarąbiście i nie ma #!$%@? z zalewaniem, ale nie wiem czy robię to dobrze ? #yerbamate
@DzbanZTrwam: w Paragwaju pewnie by Cię ukrzyżowali, ale skoro Ci pasuje to nie widze przeszkód, żebyś tak nie robił. Sam polecam ten sposób osobom, które chcą spróbować yerby, żeby nie wydywać kasy na bombille.
@DzbanZTrwam: yerba ma to do siebie ze żeby ja ziebac to trzeba zalać wrzatkiem, wszystkie inne formy są okej. My pijemy rurka bo ma to swój klimat inny od picia zwykłej herbaty/kawy, rytuał czy jak ktos woli, a z zaparzacza będzie smakować tak samo.
@DzbanZTrwam: bardzo dobre rozwiązanie. polecam zalać rano zimną wodą i wstawić do lodówki. Po kilku minutach mamy pyszne terere + do tego kostki lodu i jest cudownie :)
@DzbanZTrwam: Podobnie jak wspomnieli przedmówcy - najważniejsze to nie zalewać wrzątkiem, jak już tego dopilnujemy to raczej wszystko pójdzie dobrze :)
#yerbamate