Wpis z mikrobloga

Pytanko mam, czy wasze żelki muszą mieć cukier plus syrop Glukozowo Fruktozowy? Cukier zniosę bo wiadomo, ale po co to drugie gówno w tym? Haribo też to mają, wydawało mi się, że kiedyś nie miały, ale sam już nie wiem. Czy SGF jest wymagany w składzie żelek z jakiegoś powodu, czy to zwykłe obniżanie kosztów?
#gusto
  • 3
@yaotzin: @wykopky: to jest podchwytliwe pytanie. Żelki nie muszą mieć syropu. Nie jest to wymagane w procesie produkcji. Natomiast jest to wymagane, aby być na rynku ( ͡° ͜ʖ ͡°) Syrop jest tańszy. Nie oceniam, czy mniej czy bardziej zdrowy od innych dodatków spożywczych. Historia wygląda tak. Dawno temu wszystkie firmy produkowały używając wyłącznie cukru. Po jakimś czasie konkurencyjne firmy zaczęły się wyłamywać i stosować syrop.