•  

    Udało mi się zebrać wszystkie informacje w całość. Poszukuję sprzętu do kuchni. Budżet powiedzmy bez przesady, ale rozsądnie. Nie chcę najtaniej i nie chcę najdrożej. Powiedzmy, że średnia i wysoka półka. Oto co wybrałem :)

    #lodowka :
    tu akurat wybór w zasadzie został już dokonany, wybrałem model: SAMSUNG BRB260131WW, co o tym sądzicie? Nie potrzebuję wyższego modelu ponieważ zamrażarka zawsze będzie zamrażarką i pojemnik Take Out (czy jakoś tak) jest mi zbędny.
    ____________________________________________________

    #zmywarka :
    mam dylemat gdyż wybór modeli jest ogromny... Wymagania jakie mam to:
    - szuflada na sztućce,
    - otwieranie drzwi po skończeniu pracy (to ma tylko chyba AEG i Electrolux)
    - wyświetlanie czasu na podłodze (tak samo chyba ma tylko AEG i Electrolux i chyba Siemens)

    No i szukam głównie wśród produktów AEG i Electrolux... i kompletnie nie wiem, który model wybrać. Nie potrzebuję Comfort Lift... Czym one się w ogóle różnią?
    ____________________________________________________

    #piekarnik :
    w zasadzie zastanawiam się między modelami: SAMSUNG NV75N5671RB a SAMSUNG NV75N5641RB różnica w zasadzie tylko taka, że jeden ma pyrolizę, a drugi katalizę... Ten z pyrolizą jest trudniej dostępny. Ale czy warto?
    ____________________________________________________

    #kuchenka mikrofalowa:
    zastanawiam się między pasującym do piekarnika modelem: SAMSUNG NQ50K3130BB albo niepasującym, ale mającym grilla modelem: Samsung FG87SUB... Nie wiem co wybrać :<
    ____________________________________________________

    #indukcja :
    od początku rozważałem produkty AEG/Electrolux i byłem zdecydowany na model: AEG IKE74451FB / Electrolux EIV744... Potem zacząłem trochę się zastanawiać i podobno na tych mniejszych polach ciężko smażyć naleśniki i warto zainwestować w płytę, która ma 24cm pole indukcyjne. No i wybór padł na modele: AEG IKE74441FB / Electrolux EIV734. Pytanie, czy warto i czy to prawda?
    Niestety potem pojawił się kolejny problem. Mianowicie pojawił się pomysł zlicowania płyty z blatem i niestety ale AEG i Electrolux ma praktycznie zawsze szlif po bokach... Tego się zlicować nie da :( Jest tylko jeden model, który ma 80cm. A to już sporo...

    Wtedy odkryłem model Amica PI6544S4UD. Co o nim sądzicie?

    Ogólnie co do płyty to mam następujące wymagania:
    - osobne slider'y dla każdego pola
    - bridge przynajmniej dla dwóch pól (a najlepiej dla wszystkich tak jak ma to Amica)
    ____________________________________________________

    #okap:
    tu nic nie wybierałem bo wiadomo, że zależy to od szerokości płyty. Nie znam się też na firmach itp. Wymagania to:
    - wyciąg z możliwością wpięcia w komin,
    - podszafkowy do pełnej zabudowy,
    - pomieszczenie ma około 60 m^3 przy czym jest otwarte na resztę mieszkania dlatego wydajność musi mieć dość dużą,
    - ma być cichy. Nie super cichy, ale cichy żeby głowy nie urwało.

    Z góry dziękuję za wszelkie komentarze z Waszej strony :P

    Wołam @blunch gdyż wiem, że na pewno pomoże! :))))))

    #agd #urzadzajzwykopem #budujzwykopem #pytaniedoeksperta #dom #mieszkanie #kupujzwykopem #cokupic

    •  

      @nowik:

      lodówka SAMSUNG

      źle, samsungi wychodziły często z dużymi wadami produkcyjnymi, również po okresie gwarancji
      Proponuje nieśmiertelne bosch albo siemens (to samo, inne nazwy), ewentualnie jakieś miele (ale nie to tańsze).
      NO, bym zapomniał, musi być NOFROST. Ostatnio Beko robiło całkiem niezłe modele - ustawne, ciche i nie najdroższe.

      zmywarka AEG/ELECTROLUX

      - to jest to samo tylko nazwa inna
      Nie będę się wczytywał w modele, zwykle to ciche (zazwyczaj) zmywarki z niekiedy ciekawymi funkcjami np. pod zabudowę bez panelu mają rzutnik czasu na podłogę albo podnoszony dolny kosz (nie trzeba się tak schylać ładując),
      ale im więcej bajerów tym więcej do zepsucia. Wiem że electroluxy się grzeją - mają elementy które się topią (mowa o modelach z ostatnich 2 lat).
      Zmów więc bym polecał bosch lub siemens.

      piekarnik samsunga

      kupuj, ale dla dualcook (2 komory pieczenia o różnych temp, bez przenikania zapachów). Jak tego nie chcesz, to moim zdaniem nie ma co patrzeć czy pyroliza czy kataliza, aczkolwiek nie kupuj nic co ma dodatkowe wkładki jako element tego systemu oczyszczania - raczej tylko w katalizie. Za kilka lat ich pewnie nie kupisz, a jak nie będziesz zmieniał to i to nie będzie działać i dodatkowo akumulować brud. Lepsza jest raczej pyroliza (nagrzewa tak ze wypala brud - kosztem prądu). W piekarniku dziś ważne są prowadnice - nawet jak są w specyfikacji to nie zawsze na wszystkich piętrach - osobno czasem nie można dokupić, albo jest to nieopłacalne.

      kuchenka mikrofalowa

      Zwróciłbym uwagę przede wszystkim na:
      - obecność rączki czy guzika do drzwi, miejsce wcięcia o złapania - jak zbiera brud i czy mechanizm jest wytrzymały (guzik bardziej awaryjny),
      - jak wygląda programator - gałki lub dotykowa, gałki ustawiasz bez patrzenia, dotyk może nie działać zawsze (brudne palce, awarie),
      - jaki rodzaj grilla - ja bym brał z kwarcową grzałką, ale niektórzy narzekają że słabo przypieka,

      indukcja

      MUSI mieć funkcje BOOST (gotuje wodę szybciej niż czajnik elektryczny), musi mieć ochronę przed zalaniem, wskaźnik gorącego pola, polecam funkcje utrzymania temp/gotowania, dalej ważne jest rozmieszenie pól aby postawić razem komfortowo 4 garnki. Funkcja łączenia pól może być fajna, ale może być też dość awaryjna jeżeli używamy nie zważając na uwagi z instrukcji (przesuwanie garnka na łączonym polu potrafiło zepsuć kuchnie i nie uznawano gwarancji). Nie polecę konkretnych producentów.

      Okap

      wybieraj konfrontując wydajność (litrów na minutę) z głośnością. Lepiej mieć mniej wydajny a cichszy okap. Dużo tych ze średniej półki a wydajnych wyje tak, że ciszej pracował PRL-owski malakser. Podszewkowe niestety ze względu na konstrukcje szału wydajnościowego nie zrobią. Często decyduje tu jednak wygląd. Sprawdź czy okap ma tez oświetlenie. Pamiętam że fajne wygladem miało Gorenje.

      Uważam że wszystkie produkty powinieneś zobaczyć w sklepach, dotknąć, otwierać, zamykać, sprawdzić kolory, wszystko kupić w jednej sieci - da się wtedy targować lub dostać coś gratis (dostawę, ubezpieczenie, raty 0%, akcesoria itp).

      +: hej_man
    •  

      @goromadska:

      #lodowka: jakie wady masz na myśli? Akurat co do lodówki to praktycznie cały internet krzyczy, żeby wybierać między LG a Samsungiem... Na Miele mnie nie stać :P A Liebherr podobno jedzie na renomie marki. W tej chwili nie warto za nich przepłacać.
      Co do lodówek BOSCH/Siemens to nic nigdzie nie słyszałem, a Beko podobno są awaryjne niestety... :(

      #zmywarka: wiem, że to to samo :P Ja właśnie szukam różnic między modelami i... po prostu w necie ich nie widzę, a w sklepach na wystawach mają max 1-2 modele, z tymi funkcjami co mnie interesują i są to modele najdroższe, które posiadają funkcje mi zupełnie niepotrzebne :<
      Co do BOSCH/Siemens to słyszałem, że ich zmywarki ostatnio strasznie się zaczęły psuć. To nie to samo co 5 lat temu, gdzie robili nieśmiertelne sprzęty :/// No i BOSCH/Siemens nie mają chyba funkcji otwierania automatycznie drzwi :(

      #piekarnik: akurat teleskopy do Samsunga można dokupić za około 200-300zł :) Dlatego też zdecydowałem się na Samsunga.

      #kuchena mikrofalowa: czyli trzeba brać droższy model z gałką... :< Tylko tam nie ma grill'a :D

      #indukcja: to już chyba wszystkie mają funkcję BOOST i wskaźnik gorącego pola. Czyli w zasadzie nadal nie wiem czy Amica i wpuszczać w blat, czy lepiej AEG/Electrolux :P

      #okap: to akurat wszystko na szczęście wiem :P Ale w sklepach okapów nie uraczysz do zabudowy... :P I akurat podszafkowe niektóre modele są mega wydajne. Falmec ma fajne modele. Wydajne i ciche. Oświetlenia nie potrzebuje :P

      Co do dotknięcia i zobaczenia to wszystkich nie znalazłem. Na szczęście są podobne modele i sobie posprawdzałem lodówkę, piekarnik, indukcję, mikrofalę. Zmywarki i okapu nigdzie nie znalazłem :<<

      Dzięki bardzo za pomoc! :))

    •  

      @nowik: no niestety ponad rok temu wypadłem z branży więc nie jestem na bieżąco.
      Lodówki samsung - chodzi głównie o wady materiałowe które wychodzą po czasie (ale Ty pod zabudowę, więc część Cię ominie np. wyginająca się/falująca samoczynnie obudowa). Widziałem jednak też brak otworów pod przełożenie drzwi, krzywe drzwi (zawiasy), połamane półki. Najważniejsze sprawdzić przy dostawie czy wszystko gra - albo nagrywać odpakowywanie i dobrze sprawdzić.

    •  

      SAMSUNG BRB260131WW,

      @nowik: Z tego co widzę, to tam jest stary NoFrost, więc jedzenie będzie Ci obsychać w lodówce (suche powietrze z zamrażarki jest transportowane do chłodziarki). Generalnie robi furorę przez metalową blachę z tyłu, ale moim zdaniem jest bardzo mały zakres modyfikacji wysokości półek (jak to w samsungu). Jak Ci się podoba to bierz, ale dupy nie urywa :)

      #zmywarka

      - otwieranie drzwi po skończeniu pracy (to ma tylko chyba AEG i Electrolux)
      - wyświetlanie czasu na podłodze (tak samo chyba ma tylko AEG i Electrolux i chyba Siemens)


      @nowik: AEG = Electrolux. Dużo się płaci za dodatkowe bajery, na pewno wyższe modele Beko mają te funkcje o których wspomniałeś, a zapłacisz ułamek ceny.

      #piekarnik

      SAMSUNG NV75N5671RB a SAMSUNG NV75N5641RB

      @nowik: Jeśli już to zdecydowanie lepiej wziąć pyrolizę, bo jest to lepiej dopracowana konstrukcja i bardziej wytrzymała (musi wytrzymać 500 stopni, więc wszystkie podzespoły są lepiej zabezpieczone.
      Z drugiej strony sprzęty Samsunga to moim zdaniem porażka, ładnie wyglądają, dużo kosztują ale nie mają nic innowacyjnego.

      kupuj, ale dla dualcook (2 komory pieczenia o różnych temp, bez przenikania zapachów)

      Największa porażka świata piekarników. Płyta w Dualcooku, która oddziela od siebie dwie komory nie jest idealnie spasowana z piekarnikiem, co oznacza, że zapachy się przedostają. W dodatku różnica temperatur między 1 a 2 komorą to z tego co pamiętam maksymalnie 60 stopni C.

      > Jak tego nie chcesz, to moim zdaniem nie ma co patrzeć czy pyroliza czy kataliza

      Różnica kolosalna.

      #kuchnia mikrofalowa

      To jeden kit. Ma się podobać i pasować do wnętrza.

      # płyta indukcyjna

      Kup co Ci się podoba. Zwróć uwagę na kolor płyty (kupuj czarne, bo białe często zmieniają kolor po kilku miesiącach np. na niebieski) i na odprowadzenie ciepła z dołu. Kwestia wizualna, dużo się przepłaca za "prestiżowych" producentów, choć fabryk płyt indukcyjnych są chyba 3 i robią tam prawie wszyscy producenci.

      #okap

      Największa wydajność wskazana, w okolicach minimum 600m3/h

      @goromadska

    •  

      @blunch: dzięki za odpowiedzi!

      #lodowka: to jaką lodówkę do zabudowy byś polecał zamiast Samsunga?

      #zmywarka: a co sądzisz o Gorenje? (czy jak to się tam pisze)?

      #piekarnik: no dobra, a gdyby nie patrzeć na dual cook, to jakie piekarniki polecasz z pyrolizą?

      #kuchnia, #indukcja i #okap OK :P

    •  

      @nowik: Niezbyt wiele jest konkurencji jeśli chodzi o dual nofrost w lodówkach w zabudowie. Gorenje i Electrolux ma (wydaje mi się) wyłącznie nofrost w zamrażarce, i to jest w sumie spoko opcja, bo sam Nofrost pełny zabiera ze 3-4 cm z tylnej ściany, co powoduje zmniejszenie już i tak małej pojemności lodówki.
      Samsungi są spoko, ale droższe modele, jest jeszcze Beko w konkurencyjnych pieniądzach.

      #zmywarka: nie wiem, fajne wyposażenie miały Gorenje i dużą ilość programów, ale nie wiem jak z jakością.

      #piekarnik: Whirlpoola serie AKZM8480 były spoko i bezawaryjne, może jakaś Amica wpadnie Ci w ręce (tylko Amica to mała pojemność, bo 65 litrów to u nich maks), Beko i Electrolux w sumie też spoko. Samsunga bym odradzał w piekarnikach.

    •  

      A ja się odrobinę podepnę, bo stoję przed podobnymi wyborami co @nowik, z tym że mieszkanie będę odbierał i urządzał w kwietniu/maju. Obecnie jest sporo promocji i wyprzedaży (na przykład w euro 67% zniżki na czwarty produkt i raty 0% płatne od kwietnia) - warto w związku z tym kupować teraz, czy poczekać do kwietnia? Straci się trochę gwarancji i mogą potencjalnie wyjść jakieś nowe modele, ale wtedy i tak będą pewnie droższe, ale obecne poświąteczne promocje wydają się być atrakcyjne. :)

    •  

      @nowik: Nie napisałeś na czym Ci w poszczególnych sprzętach najbardziej zależy, więc ciężko cokolwiek doradzić. Dlatego zamiast proponować coś konkretnego napiszę po prostu co sam niedawno kupiłem i dlaczego:

      - lodówka
      Mam aneks kuchenny więc priorytetem była cisza (w poprzednim mieszkaniu lodówkę stojącą w wydzielonej kuchni słyszałem nawet na korytarzu). Kupiłem Liebherra ICP3334 (który ma 31db) tylko dlatego, że był na promocji i kosztował znacznie mniej niż teraz. Gdyby nie promocja, to rozważałbym któryś z modeli Whirlpoola, które mają 35db i są znacznie tańsze. Reszta producentów to już niestety 37db i więcej.

      - zmywarka
      Chcesz 45cm czy 60? Ja chciałem 45cm i trzecią szufladę. Przy tych wymaganiach zostały wyłącznie Siemensy, Bosche i 2-3 modele Amiki (do której nie mam zaufania). Reszta producentów nie oferuje niestety trzeciej szuflady w węższych modelach. Ostatecznie postawiłem na Siemensa SR656D00TE, bo miał dobrą klasę energetyczną, ciekawe programy (i ich modyfikacje, jak np. mocniejsze mycie dolnej szuflady, dodatkowe suszenie, itp.), podświetlenie w środku, wyświetlacz na podłodze. Automatyczne otwieranie drzwi traktowałem początkowo jako zbędny gadżet, a teraz nie wyobrażam sobie szarpania za uchwyt.

      - piekarnik
      Priorytetem była pyroliza. Dopiero w dalszej kolejności chciałem, by piekarnik miał jak najwięcej dodatkowych gadżetów. Kupiłem EOC6851DAX bo miał "namiastkę" funkcji parowych (pyroliza wyklucza niestety "pełną" parę), dodatkowe naczynie żaroodporne z wężem bezpośrednio doprowadzającym do środka parę (korzystając z naczynia efekt gotowania na parze jest mocniejszy niż bez niego), szeroki zakres temperatur (zależało mi na wysokich temperaturach do robienia pizzy), termosondę, możliwość założenia teleskopowych prowadnic. Model EOC6851AOX to w zasadzie to samo (minimalnie inny design), tylko że sprzedawany jest przez sieciówki. Z innych producentów tylko Bosch i Samsung oferowały piekarniki z pyrolizą i "elementami" pary.

      - mikrofala
      Mam jakiś model pasujący wyglądem do piekarnika (nie pamiętam modelu). Korzystam rzadko więc wymagań nie miałem żadnych.

      - indukcja
      Chciałem Electroluxa dla przedłużenia gwarancji (była promocja, a ja brałem jeszcze piekarnik i mikrofalę tego producenta). Zależało mi również na zlicowaniu płyty z blatem, dlatego kupiłem EHD8740IOK (chyba o nią Ci chodziło, kiedy wspominałeś o 80 cm). Ma fajny design (po wyłączeniu z wyjątkiem loga producenta i małej ikonki na dole jest cała czarna, bez żadnych rysunków, kresek, pól, itp) i funkcję bridge. Reszta była mi obojętna. Planowałem co prawda nieco węższą płytę (na pewno nie 60cm, ale coś ok. 70 - głównie pod wpływem "testów" i sugestii na kanale "Piekarniki parowe" na YT, gdzie autor mówi o dużo wygodniejszym manewrowaniu garnkami na szerszych płytach), ale ostatecznie nie żałuję tych 10cm blatu.

      - okap
      Tak jak z mikrofalą - zupełnie obojętny dodatek. Mam jakąś metalowo-szklaną "lampkę" :D

    •  

      @nowik: Niezbyt wiele jest konkurencji jeśli chodzi o dual nofrost w lodówkach w zabudowie. Gorenje i Electrolux ma (wydaje mi się) wyłącznie nofrost w zamrażarce, i to jest w sumie spoko opcja, bo sam Nofrost pełny zabiera ze 3-4 cm z tylnej ściany, co powoduje zmniejszenie już i tak małej pojemności lodówki.
      Samsungi są spoko, ale droższe modele, jest jeszcze Beko w konkurencyjnych pieniądzach.


      @blunch: ten model lodówki to w sumie najwyższy model :P Wyższe mają tylko niższą klasę elektryczności i więcej dodatków, których nie potrzebujemy... :)

      @nowik: Nie napisałeś na czym Ci w poszczególnych sprzętach najbardziej zależy, więc ciężko cokolwiek doradzić. Dlatego zamiast proponować coś konkretnego napiszę po prostu co sam niedawno kupiłem i dlaczego:

      @vegeciak: w zasadzie to napisałem, ale nie sprecyzowałem aż tak :P

      #lodowka: ta co piszesz ma według specyfikacji 34 db. Samsung ma 37 db. Też mam mieć do zabudowy, ale słyszałem, że wyciszanie matą wygłuszającą (taką jak do samochodu) można wyciszyć sprzęt AGD :)))
      No i nie wiem, czy aż taka różnica jest między 37 a 34. Dodatkowo, ta Twoja jest ~2x droższa :(
      Sprawdzę jeszcze Whirlpool i Beko. Chyba, że @blunch, @vegeciak możecie polecić dobre modele?

      Co do funkcji na których mi zależy to w zasadzie:
      - NoFrost (nie chcę tego w ogóle rozmrażać!).
      - W miarę cicha.
      - Zamrażarka na dole.
      - To chyba wszystko.
      _______________________________________________________________________________________

      #zmywarka: tu ciągle nie wiem... Zastanawiam się nad AEG/Electrolux, Bosch/Siemens, Gorenje... No i szukam Beko. Ale w każdej z tych marek nie wiem, który model wybrać... :/
      Dodatkowo w jednym miejscu mówią, że AEG/Electrolux jest super, a Bosh/Siemens jest do kitu, natomiast w innym mówią na odwrót. O Gorenje opinii w internecie jako tako brak... :/ Nawet nie wiem jak to wygląda w środku :/
      O Beko jeszcze nic nie wiem -.-

      Funkcje:
      - 60cm do pełnej zabudowy.
      - Automatyczne otwieranie po skończeniu.
      - Cicha.
      - Szuflada na sztućce.
      - Fajnie jakby było wyświetlanie czasu na podłodze do zakończenia.
      _______________________________________________________________________________________

      #piekarnik: jaka temperatura jest potrzebna do pizzy? :O
      Te elementy pary naprawdę są przydatne? Da się w tym gotować kilka różnych rzeczy jak np. ziemniaki, mięso i warzywa na raz? Ja i tak bym chciał kupić urządzenie do gotowania na parze osobno, albo garnki do gotowania na parze. Wydaje mi się to lepsze niż piekarnik.

      Funkcje:
      - Pyroliza.
      - Teleskopy na wszystkich poziomach (albo możliwość dokupienia!).
      - Wysuwane gałki zamiast dotyku (im mniej dotyku tym lepiej!)
      - Spodobał mi się dual cook,
      - a flex to jeszcze fajniejszy dodatek.
      _______________________________________________________________________________________

      #mikrofala: aby pasowała do piekarnika.
      _______________________________________________________________________________________

      #indukcja: też dużo kierowałem się po obejrzeniu filmów "Piekarniki Parowe". Miejsce gdzie ma być płyta ma prawie 100cm szerokości więc spokojnie modele 70-80cm tam wejdą. Taki planuje zakupić, właśnie ze względu na manewrowanie garnkami.

      Niestety nie ogarnąłem, że zlicować można tylko blat z kamienia albo innego tworzywa inne niż drewno. Ja planuję mieć drewniany zatem licowanie odpada :///

      Niemniej o ten model mi chodziło. Wygląda dla mnie w internecie dość ciekawie, ale nie rozumiem jak działa tam bridge i gdzie on ma pola dokładnie do niego skoro są po skosie. Brakuje mi takich danych. Mógłbyś pomóc?
      Niemniej jednak chyba bez licowania nie ma sensu tego kupować? Wiesz może czy EHD8740FOK to ten sam model?

      Mógłbyś może pokazać na zdjęciu jak to u Ciebie wygląda? :)

      Funkcje:
      - Osobne slider'y dla każdego pola
      - Bridge przynajmniej dla dwóch pól (a najlepiej dla wszystkich tak jak ma to Amica).
      _______________________________________________________________________________________

      #okap: a tu akurat mi zależy na czymś dobrym bo chciałbym tego używać. Wolę jak to wylatuje z mieszkania. Znalazłem model: BERG E-MOTION który mi się spodobał ze względu na sterowanie gestami.

      _______________________________________________________________________________________

      A ja się odrobinę podepnę, bo stoję przed podobnymi wyborami co @nowik, z tym że mieszkanie będę odbierał i urządzał w kwietniu/maju. Obecnie jest sporo promocji i wyprzedaży (na przykład w euro 67% zniżki na czwarty produkt i raty 0% płatne od kwietnia) - warto w związku z tym kupować teraz, czy poczekać do kwietnia? Straci się trochę gwarancji i mogą potencjalnie wyjść jakieś nowe modele, ale wtedy i tak będą pewnie droższe, ale obecne poświąteczne promocje wydają się być atrakcyjne. :)

      @taxisraxi: to ja Ci odpowiem to zależy. Lepiej kupować jak już będziesz bliżej terminu. W marketach możesz kupować, ale pod warunkiem, że zdecydujesz się na to co Ci dają. Jak chcesz to co sam uznasz za dobre, to nie opłaca się. Ja na ten przykład znalazłem lokalny sklep AGD, który ma ceny lepsze niż marketowe i indywidualne podejście do klienta. Zamierzam tam kupić bo na markety się wkurzyłem...

    •  

      @nowik:
      - lodówka
      Ta moja ma 31db. Rok/dwa lata temu Liebherr zmienił jej specyfikację (m.in. obniżył emitowany hałas) bez zmiany "głównego" nazewnictwa (różni się jakimiś "dalszymi" numerkami, których na ogół sklepy nie podają). Można przeczytać o tym tu (pod koniec strony): https://blog.liebherr.com/urzadzenia-chlodnicze/pl/urzadzenia-domowe-liebherr-na-targach-ifa-2017-making-life-smarter/
      czy tu, gdzie wyraźnie jest rozróżnienie na "starą" i "nową" wersję: http://www.liebherr.aged.com.pl/produkty/urzadzenia-domowe/chlodziarko-zamrazarki-do-zabudowy/
      Strona Liebherra podaje już tylko nową wersję z 31db: https://home.liebherr.com/pl/pol/products/urz%C4%85dzenia-domowe/urz%C4%85dzenia-do-zabudowy/ch%C5%82odziarko-zamra%C5%BCarki-do-zabudowy/details/icp-3334.html

      Ja zamawiałem ją rok temu i udało mi się kupić nową wersję w cenie starej (sklepy nie zawsze wiedzą co sprzedają, rzadko aktualizują strony z produktami podając złe dane, ja do końca też nie wiedziałem "co przyjedzie", na realizację czekałem 2 tygodnie). Do tego doszła promocja przy zakupie kilku artykułów, więc zapłaciłem niecałe 4 tysiące, 5,5-6 tysięcy bym za nią nie dał, mimo że jest praktycznie niesłyszalna.

      Jeśli masz oddzielną kuchnię, to te 37db Samsunga wystarczy, jeśli aneks w mieszkaniu to namawiałbym na wybór czegoś cichszego. Whirlpool ma mnóstwo modeli z 35db, a uwierz mi, między 35 a 37 jest spora różnica (gdzieś czytałem, że 3db to odczuwalnie 2x cichszy/głośniejszy hałas).

      Co do NoFrostu... Albo NoFrost, albo "walka" o decybele. Niestety, ale lodówki z NoFrostem uruchamiają się zdecydowanie częściej (niektóre pracują niemal non stop), są głośniejsze, czasem wydają z siebie dziwne dźwięki (jakby popiskiwanie). Mój Liebherr nie ma NoFrostu (tylko jakąś "namiastkę" wspomagającą odszranianie) i chłodziarki w ogóle nie trzeba rozmrażać, a w zamrażarce pojawił się niewielki nalot dopiero po roku eksploatacji.

      Także podsumowując... Jeśli masz oddzielną kuchnię to olej hałas i bierz to, co Ci się podoba, jeśli aneks to szukaj modelu jak najcichszego a na wszelkie dodatki patrz dopiero w dalszej kolejności (chyba, że lubisz słuchać buczenia podczas np. czytania książki wieczorem, kiedy w mieszkaniu jest cicho).

      - zmywarka
      Tu niestety nie pomogę, bo ja szukałem 45cm. Odniosę się tylko do Twoich wymogów, a więc:
      - automatyczne otwieranie po skończeniu mycia mają także przynajmniej niektóre modele Siemensa (w trybie eko, a więc mają to pewnie także niektóre Bosche, a nie wyłącznie AEG/Electrolux)
      - z ciszą jest tak, że moja też miała być niby cicha (na papierze jest), a wyszło tak że silnik co prawda jest cichy, ale wodę walącą od środka o drzwiczki już słyszę :P W godzinnym programie to nie przeszkadza, ale gdyby miała tak chodzić 2, 3 i więcej to byłby już problem.
      - wyświetlacz to fajna sprawa, tak samo trzecia tacka (wcześniej miałem zwykły koszyczek)
      - patrz na programy, możliwość ich konfigurowania (dodawanie mocniejszego suszenia, większego ciśnienia na dolny kosz jeśli trzeba umyć bardziej zabrudzone garnki, itp. itd.) i wygodnego ustawiania górnego kosza góra/dół (to już oferują chyba wszyscy producenci)

      - piekarnik
      Nie wiem jaka temperatura jest idealna do robienia pizzy, ale podobno im większa, tym lepiej. Chodziło mi o zaznaczenie, że niektóre piekarniki oferują np. max. 300 stopni, a te "w pełni" parowe (z parownikiem i możliwością gotowania wyłącznie na parze) już tylko max. 220-240 (pisane z pamięci). Niestety, ale "pełna para" (czyli wszystkie modele 3w1 czy sous vide z Electroluxa) wyklucza wysokie temperatury (m.in. z tego powodu nie ma piekarników w pełni parowych z czyszczeniem pyrolitycznym). Dlatego ja postawiłem na piekarnik z pyrolizą, wysoką temperaturą maksymalną i tylko namiastką pary (traktowaną jako miły dodatek).

      Czy para jest przydatna? Ciężko powiedzieć, bo aż takim "szefem kuchni" nie jestem. U mnie priorytetem była pyroliza (bo chciałem przede wszystkim wygodnego czyszczenia - i takie jest w rzeczywistości), a reszta to tylko dodatki, które uznałem że "lepiej mieć niż nie mieć". Dlatego chciałem jakąś namiastkę pary, termosondę, itp. itd. - a nóż się kiedyś przyda.
      Co do pary powiem tylko tyle, że kilka razy upiekłem kurczaka z dodatkiem pary i chyba faktycznie wyszedł lepszy niż bez (w środku był bardziej soczysty a nie wysuszony, z zewnątrz chrupiący), ale sam proces pieczenia był upierdliwy, bo cała komora robi się w środku mokra. Później trzeba to wszystko wycierać, dodatkowo na dole jest taka rurka z której trzeba zlać skroploną wodę przed kolejnym uruchomieniem piekarnika. Przy dłuższych pieczeniach podobno trzeba też pamiętać o dolewaniu wody (piekarnik niby o tym przypomina, mi nic takiego się nie wyświetlało).
      Te modele które podałem mają też w zestawie niewielkie naczynie żaroodporne z pokrywą, do której przyczepia się rurkę bezpośrednio doprowadzającą parę do środka. Kilka razy ugotowałem w ten sposób rybę i niby się ugotowała, ale wyszła taka "rozlazła", więc więcej nie próbowałem.

      Wrócę jeszcze do czyszczenia. Nie wiem jak jest teraz, ale rok temu tylko Bosch/Siemens oferował piekarniki, w których do czyszczenia pyrolizą nie trzeba wyjmować "środka" piekarnika (tych wszystkich prowadnic, uchwytów, chyba też tacek czy "grilla"). Ja postawiłem na Electroluxa, bo jako jedyny miał "parę", termosondę i kilka innych dodatków w rozsądnej cenie. Wyjmowanie środka zajmuje 1-2 minuty, upierdliwa jest tylko konieczność ręcznego mycia tej grillowej tacki.

      - mikrofala i okap nie pomogę

      - indukcja
      Z tego co się orientuję, to model z końcówką FOK różni się tylko frezem z przodu płyty. Inna sprawa, że nawet ta moja płyta (z tego co pamiętam) nie miała idealnie ostrych krawędzi, tylko takie lekko wyoblone więc nadawałaby się do montażu bez licowania jeśli ktoś nie lubi ozdobnych frezów (przewiduje to chyba nawet instrukcja).

      Jej obsługa wygląda tak, że po naciśnięciu tego przycisku na dole (jedynego poza logiem i niewielką ikonką w prawym górnym rogu widocznego elementu przy wyłączonej płycie, poza tym jest cała czarna) na czerwono zapalają się takie półokręgi do sterowania (oddzielny dla każdego pola), a na płycie pojawiają takie krzyżyki symbolizujące środki poszczególnych pól (które są umieszczone lekko po skosach). Funkcja bridge wygląda tak, że jest przycisk, po którego naciśnięciu polami po lewej stronie sterujesz wspólnie (chyba tak samo jest to realizowane w innych płytach). Pola z prawej strony się nie łączą. Ja mam taką podłużną patelnię i normalnie na niej smażę.

      Generalnie z płyty jestem zadowolony, ma funkcje na których mi zależało (głównie bridge), wygląda świetnie i wygodnie manewruje się na niej garnkami (trudno, żeby przy takim rozmiarze było inaczej), ale moim zdaniem nie jest warta tych pieniędzy. Za taką cenę oczekiwałbym już np. sterowania okapem (tego chyba nie ma, nie wiem bo u mnie okap jest z innej firmy i robi głównie za lampkę) czy innych gadżetów, którymi chwalą się inni producenci czy które oferują inne modele Electroluxa. Poza tym płyta jest dość głośna. Może źle się wyraziłem, nie jest głośna tylko "słyszalna" - pracuje tak samo jak 10-letni Mastercook a po takim czasie oczekiwałbym jakiegoś postępu w technologii. W każdym razie potwierdzam argumenty "Piekarników..." i namawiam na zakup czegoś większego niż 60cm.

      Co do blatu, to drewniany blat podobno wyklucza także montaż podwieszanego zlewu. Z tych powodów ja postawiłem na kamień (ale znów, ja mam aneks więc chciałem ukryć zlew).

    •  

      @nowik: Też właśnie wybieram sprzęty i praktycznie padło już na płytę AEG Slim-fit IKE74441FB i piekarnik AEG BSE782320M. Oczywiście dylematy, czy po Nowym Roku wskoczą jakieś promki, bo obecnie tylko rabat na drugi produkt w Euro wchodzi. Jeśli chodzi o okap, to zdecydowałem się na wolnowiszący electrolux hob2hood. Mają też modele pod zabudowę AEG i Electrolux, które współpracują z ich płytami. Stwierdziłem że to może być ciekawe. Wracając do piekarnika, to ogromny dylemat i prawdę mówiąc nie jestem do końca przekonany. A pyrolizy nie chcę, bo podobno żre prądu, mega dymi się i wacle jedno włączenie nie pomaga. Myślę że wyczyszczenie parowe i przetarcie zda egzamin lepiej, oczywiście wymaga odrobiny pracy.

    •  

      @vegeciak: @ravnov: @blunch: @goromadska:

      #lodowka: faktycznie Liebherr ma cyrki z tymi modelami... Pozostaje mi tylko gratulować zakupu! :) Dla mnie obecna cena tego modelu to zdecydowanie za dużo... Niemniej jednak 31 dB brzmią dobrze w specyfikacji. Mam aneks kuchenny. Poczytałem to co pisał @blunch i wybrałem faktycznie wyższy model Samsunga.

      Ostateczna decyzja to: SAMSUNG BRB260187WW
      _______________________________________________________________________________________

      #piekarnik: dziękuję bardzo za opis @vegeciak. Niemniej jednak zaryzykuję i spróbuję tego dual cook flex'a. Zobaczymy. Najwyżej będzie to nieudany zakup. Pyroliza to podstawa po tym co przeczytałem.

      @ravnov: prądu pyroliza zje naprawdę niedużo. Jest to koszt 2-3zł maksymalnie. Z tego co czytałem i pytałem to wystarczy to uruchomić raz i przetrzeć potem ten pył. Dymić się będzie dużo jak masz dużo syfu i rzadko myjesz. @vegeciak: może się tutaj najwięcej wypowiedzieć.

      Ostateczna decyzja to: SAMSUNG NV75N7677RS (ponieważ cenowo wyjdzie mnie tak samo jak model Samsung NV75N5671RB, który bardzo trudno dostać...).
      _______________________________________________________________________________________

      #mikrofala: model pasujący do piekarnika, tyle. Ostateczna decyzja to SAMSUNG NQ50K5130BS.
      _______________________________________________________________________________________

      #zmywarka: tutaj po wielkim przeglądaniu internetu znalazłem model chyba dla mnie idealny. Niestety ale @blunch Beko nie mają tych funkcji. Siemens/Bosch ma tylko namiastkę tego (otwieranie drzwi w trybie ECO jak pisze @vegeciak oraz wyświetlanie czasu). Mnie interesuje full.

      Ostateczna decyzja: AEG FSE83716P i chyba ten model polecam każdemu.
      _______________________________________________________________________________________

      #indukcja: znalazłem odpowiednik AEG tego modelu, który masz @vegeciak: AEG HK 874400 FB. Ma szlif z 4 stron. Jednak to co napisałeś o hałasie spowodwało, że wybieram inny model.

      Ostateczna decyzja: AEG IKE74441FB

      Zapytam tylko jeszcze: poza łączeniem z okapem jakich funkcji, które mają inne modele AEG/Electrolux byś oczekiwał?

      O niemożliwości podwieszenia zlewu to akurat wiem :P
      _______________________________________________________________________________________

      #okap: tutaj jeszcze się zastanawiam, ale prawdopodobnie wybiorę ten o którym pisałem czyli BERG E-MOTION albo MAESTRO WH

      @ravnov: z tego co wiem to współpraca płyta + okap niestety nie sprawdza się najlepiej w przypadku AEG/Electroluxa... :/

    •  

      @vegeciak: @ravnov: @blunch: @goromadska: i jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za pomoc! :)

    •  

      @nowik: Nie ma za co. Jak szukałem sprzętu dla siebie to też szukałem pomocy na mikro ( ͡° ͜ʖ ͡°)

      - lodówka
      Nie będziesz zadowolony, ale robisz jak uważasz. 38 db to jeden z najgorszych wyników jeśli chodzi o lodówki do zabudowy (mniej potrafią mieć nawet lodówki wolnostojące). Chyba, że masz duży ten salon z aneksem albo zawsze w tle będzie jakieś inne źródło hałasu (radio, TV, rozmówcy), które zagłuszy głośnego Samsunga. Gdy w salonie zrobi się cicho (bo zechcesz po prostu posiedzieć/poleżeć w milczeniu albo poczytać książkę, gazetę, itp.), będziesz narzekał na buczący w tle agregat. Przejdź się wieczorem do swojej kuchni, stań 2-3m od obecnej lodówki (gdy ta będzie pracowała) i zastanów się, czy w nowym mieszkaniu chcesz mieć coś takiego w salonie.

      - piekarnik
      W poprzednim mieszkaniu miałem Samsunga z dual cookiem (tą "grodzią", ale bez dzielonych drzwiczek). Skorzystałem może 2-3 razy (tak samo jak w Electroluxie z pary :P). Największa różnica jaką zaobserwowałem to szybsze nagrzewanie piekarnika (4 minuty do 200 stopni vs 7-8 w Electroluxie) i pewnie związane z tym mniejsze zużycie prądu (już podczas pieczenia też łatwiej ogrzać mniejszą przestrzeń). Jeśli nie zależy Ci na parze (czy jej "namiastce") to ten Samsung może być ciekawą opcją.

      Co do pyrolizy... Ja sobie chwalę. Mimo, że ręczne czyszczenie nowych piekarników nie jest już tak upierdliwe jak kiedyś (większość umożliwia np. łatwy demontaż przednich drzwi ułatwiając lepszy dostęp do środka), to i tak pyroliza jest bardzo fajnym dodatkiem. W minutę wyjmuję żeberka, przecieram wilgotną szmatką środek (usuwając największe resztki, zostawiając wszystko co przywarło), włączam pyrolizę i po godzinie (Electrolux ma 3 tryby, 30 min, godzina i 1:30) po wytarciu popiołu mam czysty środek (nie muszę się przejmować tłuszczem, który osiadł np. na górze za grzałką). Widocznego dymu nie ma, ale w mieszkaniu pod koniec procesu potrafi zrobić się cieplej. Ja otwieram okno i problemu nie ma (zaleca to zresztą instrukcja). W niektórych (wszystkich?) Boschach/Siemensach jest jeszcze lepiej, bo do czyszczenia nie trzeba nawet wyjmować środka (prowadnic, itp.).

      - zmywarka
      Dwie kwestie.
      Wyższe modele Boscha/Siemensa też mają "ekranik", który wyświetla różne informacje na podłodze, a nie tylko kropkę sygnalizującą pracę albo sam czas. Na ekranie widać czas pozostały do zakończenia zmywania, animację prezentującą aktualny "tryb" (mycie wstępne, zasadnicze, suszenie, itp.), itp. itd.
      Nie wiem jak jest z otwieraniem drzwiczek. Nie chcę wprowadzić w błąd, ale wydaje mi się że otwierają się tylko w niektórych programach (np. eko) i faktycznie ta funkcja może być nieco okrojona względem Electroluxa/AEG. Ja z tego nie korzystam, bo zaraz po otwarciu drzwi para ze środka bucha o dół blatu i mam obawy, czy gdy później nie zacznie się skraplać to nie uszkodzi/wypaczy drewnianych mebli (które nie są idealnie zaizolowane/zabezpieczone). Jeśli mocno Ci na ten funkcji zależy, to upewnij się (np. czytając instrukcję) czy w wybranej przez Ciebie zmywarce zawsze możesz ją włączyć.
      Tan "na szybko" wybrany przez Ciebie model wydaje się w porządku. Ma wyświetlacz podłogowy, otwieranie drzwi pod koniec suszenia, gumowe uchwyty dla delikatnych naczyń, "ciekawe" ramię, oświetlenie w środku. Sprawdź tylko czy odpowiadają Ci programy i dodatkowe tryby.

      - indukcja
      Z tym hałasem to nie jest tak, że płyta jest szczególnie głośna. Hałasuje po prostu tak, jak normalna płyta (m.in. mój stary Mastercook). Po włączeniu słychać ciche bzyczenie czy szum wentylatora. Liczyłem po prostu na pewien postęp w tej sprawie (zwłaszcza, jeśli pod uwagę weźmie się też cenę) :P Gdybym miał kupować indukcję teraz (i miałby być to Electrolux/AEG), to chyba też uległbym marketingowi i wybrał coś z serii Slim Fit (są podobno cichsze).

      Z brakującymi funkcjami źle się wyraziłem. W mojej płycie niczego mi nie brakuje (gdyby tak było, to wybrałbym inny model - na łączeniu płyty z okapem też mi nie zależało bo jest innego producenta). Chodziło mi po prostu o to, że jest to w zasadzie zwykła, ładnie wyglądająca płyta bez żadnych wodotrysków. Mi zależało na tym producencie (=przedłużona gwarancja), zlicowaniu płyty z blatem i "czystym" designie - tylko dlatego ją kupiłem. Gdyby nie te wymogi, to postawiłbym na coś innego bo identyczną funkcjonalność można mieć znacznie taniej.

      W sumie nie wiem, czego można jeszcze wymagać od płyt. Niektóre topowe modele mają jakieś ekrany i wyświetlacze, ale ja bym tego nie chciał, bo łatwiej może się popsuć i nie wiem jak z wygodą korzystania przy np. upaćkanych palcach.