Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
W sobotę zacząłem robić zakwas żytni. Kiedy będzie można go użyć? Ile czasu musi upłynąć od ostatniego dokarmienia? Pół godziny temu go dokarmiłem, nie wiem czy dziś już można go sprawdzić w akcji.

#bojowkapiekarska
  • 5
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Goglez: niby po 6 dniach jest gotowy, ale z mojego doświadczenia jest jeszcze trochę za słaby, jeszcze z tydzień najlepiej zaczekać. Ja dokarmiam "na oko" tak z kilka godzin przed robieniem chleba, nie wiem, czy robię dobrze, ale chleb mi zawsze wychodzi
@Goglez: Generalnie z zakwasami im starsze tym silniejsze(i bardziej „wonne” #pdk) Znajomy piekarz zasugerowal mi zeby do konca pierwszego miesiaca robic 1/2 zakwasu 1/2 drozdzy, dzieki temu masz pewnosc ze chlebek wyjdzie.
@Goglez: nie startuj z pieczeniem wcześniej niż po dwóch tygodniach. Do pierwszych chlebów dodawaj trochę drożdzy. Na młodym zakwasie mało komu wychodzą dobre chleby, w każdym razie nie załamuj się po porażce, a zakwas z czasem nabierze mocy i chleby będą wychodzić coraz lepsze.