Wpis z mikrobloga

#pieczzwykopem #chleb #bojowkapiekarska Mirki, potrzebuję pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze zakwasy, jeden żytni, drugi pszenny, oba z mąki pełnoziarnistej. Niestety, pszenny się rozwarstwił; na dodatek pojawiły się jakieś „bąbelki”, prawdę mówiąc nie wiem jak to określić (może zdjęcie lepiej odda problem), na dodatek dość słabo rośnie w porównaniu do żytniego i powoduje nie aż tak pożądane wyrastanie ciasta. Jest jeszcze jakaś szansa na odratowanie go przez intensywne karmienie, czy lepiej zacząć wszystko od nowa?
Pobierz Mateusssz - #pieczzwykopem #chleb #bojowkapiekarska Mirki, potrzebuję pomocy. Zrobiłe...
źródło: comment_QMqMdqLZ07s3LajfwpLjYFHkmmaqmPyw.jpg
  • 10
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Mateusssz: żytni po 3 tygodniach jest już wystarczająco silny. Pszenny może potrzebować trochę więcej czasu. Nie dawaj go do lodówki tylko jeszcze z tydzień pokarm go codziennie, nadmiar wyrzucając