Wpis z mikrobloga

Hej,
dwa pytania:
papryczki po zerwaniu trzeba natychmiast wykorzystać czy mogą leżeć i się suszyć? Jeśli tak to jak długo?
jak długo w słoiku może leżeć zrobiony sos, kiedy się zepsuje?

Pozdrawiam,
#goomowesosy
  • 3
@AveNergal:
jeżeli sos poddasz pasteryzacji, to spokojnie może w lodówce rok przeleżeć nieotwierany
świeże papryczki w lodówce mogą poleżeć nawet parę tygodni
jeżeli chcesz suszyć paprykę to może w odpowiednich warunkach leżeć miesiącami
@AveNergal jak dobrze zapasteryzowany to nawet dwa lata postoi (bez lodówki) i nic się nie dzieje. Za to musisz pamiętać, ze po otwarciu może coś się dziać nawet po 2-3 tygodniach. To nie ketchup ze sklepu, który może stać otwarty miesiącami.