Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki z #piwowarstwo potrzebuję porady. Mam zamiar uwarzyć BIPA a następnie RISA na gęstwie po nim. Czy te receptury są w porządku?
https://brewness.com/pl/recipe/ris-248/view
https://brewness.com/pl/recipe/black-ipa-124/view
Do BIPA dodam słody czekoladowy i barwiacy na mashout.
Do RISA lepiej dodać wszystkie słody od razu, czy np. jęczmień palony pod koniec? Nie lubię dużej paloności, chociaż z drugiej strony RIS bez paloności to nie RIS. US-05 będą okej? No chyba, że polecicie jakieś inne drożdże płynne dostępne w alepiwo? FM 52 są niedostępne, nie wiem jakich innych użyć, które się sprawdzą przy black ipa oraz risie.
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@cybul26: ris wygląda git. Może trochę zasyp nakombinowany, ale najważniejsze jest bo 0.5 kg palonego. Ja na 20l i 1kg wrzucałem, ale niektórzy mówili że za dużo palonosci jest.