•  

    Nie samym chlebem człowiek żyje, do kawy też trzeba coś mieć :) kalorii nie liczymy ;)
    Ciasto:
    - 400g mąki
    - 200g śmietany 18%
    - 200g masła
    - szczypta soli
    Wszystko wyrabiamy do połączenia składników i wkładamy do lodówki na 60 min. Po tym czasie wałkujemy na grubość 1-2 mm i tniemy na paski o szerokości 15 mm. Owijamy wokół foremek do rurek, smarujemy rozbełtanym jajem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 min. Po ostygnięciu nadziewamy kremem.

    Krem:
    - 250g mleka
    - 250g śmietanki kremówki
    - laska wanilii
    - 120g cukru
    - 200g masła
    - 60g mąki pszennej
    - 60g mąki ziemniaczanej
    - 6 żółtek
    Mleko, śmietankę i wanilię zagotowujemy. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Stopniowo wlewamy do żółtek mleko, aby je sparzyć. Pamiętamy, aby intensywnie mieszać by się nie ścięły. Dosypujemy mąki i wkładamy ponownie na gaz. Gotujemy cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Studzimy, ucieramy masło, aby było puszyste, stopniowo dodajemy budyń.
    Nadziewamy rurki kremem i jemy nim inni zobaczą, bo za chwilę ich nie będzie ;)
    #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem

    źródło: IMG_20191207_122506349.jpg