Dzisiaj udało mi się zrobić podróbkę dania z kurczaka al'a chińczyk, która mi nawet smakowała. Dzielę się przepisem: Kurczaka marynujesz w misce sosem sojowym, czosnkiem pocietym w paskii ostrą papryką. no i sól Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i rzucasz cebulę pokrojoną w piórka. Jak się zeszkli dodajesz kurczaka. Jak się zarumieni dodajesz fasolę białą i zieloną oraz wloszczyzne (#!$%@? z mrożonki a jak!) dodajesz trochę sosu sojowego i teriyaki, doprawiasz imbirem mielony i teriyaki wg uznania Dodajesz czerwoną paprykę i seler (ja miałem taki w zalewie że słoika). Jak wszystko już dobrze puści wodę i będzie miękkie to dolewasz wody żeby się poddusiło. Podajesz z ryżem. Smacznego.
No ja właśnie podlewalem wodą, ale nie wiem czego oni tam jeszcze dodają żeby było więcej umami, chyba jakiś glutaminian sodu bo smak podobny ale nie jest aż tak wyrazisty jak w chinczyku, szkoda że nie było grzybów mun
@TheGreatCornholio: Smaku umami dodaje właśnie sos sojowy, ewentualnie rybny @flajn: taki typowy sos w chinoli to sos sojowy, wino mirin, ocet ryżowy, cukier, woda i na koniec zagęszczanie skrobią
@TheGreatCornholio: bardzo czesto ten kurczak jest w takim jakby mięciutkim cieście, aby takie zrobić trzeba wymieszac bialko jajka z mąką ziemniaczaną i w tym kurczaka namoczyc :)
Kurczaka marynujesz w misce sosem sojowym, czosnkiem pocietym w paskii ostrą papryką. no i sól
Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i rzucasz cebulę pokrojoną w piórka.
Jak się zeszkli dodajesz kurczaka.
Jak się zarumieni dodajesz fasolę białą i zieloną oraz wloszczyzne (#!$%@? z mrożonki a jak!) dodajesz trochę sosu sojowego i teriyaki, doprawiasz imbirem mielony i teriyaki wg uznania
Dodajesz czerwoną paprykę i seler (ja miałem taki w zalewie że słoika).
Jak wszystko już dobrze puści wodę i będzie miękkie to dolewasz wody żeby się poddusiło.
Podajesz z ryżem.
Smacznego.
#gotujzwykopem
@flajn: taki typowy sos w chinoli to sos sojowy, wino mirin, ocet ryżowy, cukier, woda i na koniec zagęszczanie skrobią