Wpis z mikrobloga

@JednaZTychPrzekletychBestii: Wiadomo, że to żart z brodą, ale faktycznie tak było. Dziadek zanim pracował w więziennej kuchni robił na odwal się części na pracach przymusowych (za które niemiecki koncern mu nie zapłacił, czekali aż umrze). Mówił, że te czołgi musiały się psuć chwilę po wyjeździe z fabryki.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kaspil: Z ciekawości gdzie się mówi "robili byli", bo kiedyś już się spotkałem z taką gramatyką,a nie wydaje mi się używanie czasu zaprzeszłego za powszechne? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
już kiedyś to tu napisałem: mój dziadek był mechanikiem wcielonym do Luftaffe, w latach 80-tych niemiecki odpowiednik PCK wypłacało odszkodowania Polakom siłą wcielonym do niemieckiej Armii, dziadkowi odmówiono ponieważ zbiegł z bronią ze służby ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@kaspil: Mój pradziadek służył jako kierowca w generalicji w Wermachcie. ale strasznie nie spodobał mu się front wschodni, zajumał samochód i wrócił do Polski :) Z ciekawostek Prabaka nigdy nie wspierała naszej rodzinnej mani wędrówek i podróży małych i długich. Jej naczelnym argumentem był fakt ze jak raz pojechała odwiedzić pradziadka to jej pociąg zbombardowali.
  • Odpowiedz
@djtartini1: Znam przypadek dziadka, co u dwóch Niemców robił. Mówił, że pierwszy był dobry dla Nich, ale drugi już nie. Więc ten drugi miał a to klęskę mysz, a to jakaś zarazę na uprawach. A ile się oni namęczyli aby myszy wyłapać i do zboża wrzucać, ile zachodu trzeba było włożyć, aby ktoś potajemnie z innego gospodarstwa chore plony przywiózł, kara śmierci za to była.
  • Odpowiedz
@historiofil: Czas zaprzeszły. Plusquantumperfekt.

Przykłady z literatury: Otóż Burgler, który przed laty znikł był z Ławrowa jak widać, w napadzie obłędu opilczego, przytrzymany był później przez żandarmerię i odstawiony do domu obłąkanych [...] – Głowy do pozłoty, Jan Lam To może duch banga... Bądź co bądź, nie był to Seldon, gdyż ten przed chwilą znikł był w kierunku wręcz przeciwnym. – Pies Baskerville’ów, Arthur Conan Doyle

Kiedyś ten czas pozostawał
  • Odpowiedz