No i na śniadanko już pieczywko zrobione. Dla pytających od razu podam przepis: 500g mąki 450 8g drożdzy suszonych lub 25g świeżych 400ml ciepłej wody 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżeczka oleju.
Mieszamy wszystko ok 10 minut, po tym czasie przykrywamy ściereczką/folią i na 5-6h leżakowania. Odpalamy piekarnik na 240' nagrzewamy dolną część naczynia żaroodpornego, Po wyjęciu posypujemy spód naczynia odrobiną mąki i przekładamy ciasto z miski, Jak ktoś chce złotą skórkę na wierzchu tak jak na zdjęciu- chlebek jak z piekarni to 1 jajko ubijamy i lekko smarujemy pędzelkiem czy łyżeczką górę ciasta. A jak bez jajka to posypać odrobiną mąki. Przykładamy naczynie górną częścią i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy tak 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy górną część naczynia i zostawiamy dalej w piekarniku na 15 minut (można zmniejszyć temp do 210'. Można skrócić czas do 10 minut ale chlebek będzie miększy, ja wole chrupiący z grubszą skórką. Dodam że chlebek jest świeży nawet po 2-3 dniach #gotujzwykopem #kuchnia
Dla pytających od razu podam przepis:
500g mąki 450
8g drożdzy suszonych lub 25g świeżych
400ml ciepłej wody
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżeczka oleju.
Mieszamy wszystko ok 10 minut, po tym czasie przykrywamy ściereczką/folią i na 5-6h leżakowania.
Odpalamy piekarnik na 240' nagrzewamy dolną część naczynia żaroodpornego, Po wyjęciu posypujemy spód naczynia odrobiną mąki i przekładamy ciasto z miski,
Jak ktoś chce złotą skórkę na wierzchu tak jak na zdjęciu- chlebek jak z piekarni to 1 jajko ubijamy i lekko smarujemy pędzelkiem czy łyżeczką górę ciasta. A jak bez jajka to posypać odrobiną mąki.
Przykładamy naczynie górną częścią i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy tak 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy górną część naczynia i zostawiamy dalej w piekarniku na 15 minut (można zmniejszyć temp do 210'. Można skrócić czas do 10 minut ale chlebek będzie miększy, ja wole chrupiący z grubszą skórką.
Dodam że chlebek jest świeży nawet po 2-3 dniach
#gotujzwykopem #kuchnia