Wpis z mikrobloga

200 - 1 = 199

Tytuł: Śnieżyca
Autor: Neal Stephenson
Gatunek: Cyberpunk
★★★★★★★

O taki cyberpunk nic nie robiłem.

W pierwszej chwili solidne WTF? Gdy zetknąłem się z… pizzeadorem. Dalej było już tylko ciekawiej.

Głównym bohaterem jest Hiro, haker, dostawca pizzy, neosamuraj, który wpada na trop nowego narkotyku, tytułowej śnieżycy, który działa przez sieć. W śledztwie pomaga mu młoda kurierka S.U. Z czasem śledztwo zmierza w nietypowym kierunku.

Świat przedstawiony przez Stephensona w Śnieżycy to cyberpunk, który wreszcie mnie zaciekawił. Wymieszanie szarej i brzydkiej rzeczywistości z kolorowym Metawersum, mafie i korporacje rządzą i nikt nawet nie stara się udawać, że jest inaczej, ciekawe postaci i ciekawy styl, to wszystko stworzyło naprawdę solidną mieszankę. Oprócz samego Metawersum nie ma tu dużego nacisku na opis technologii i zabawek poza tymi momentami, w których jest to konieczne.

Czytało się przyjemnie, chociaż są tu typowe dla Stephensona dłużyzny. Momentami lekko kiczowate, momentami zgrabnie wyśmiewające korporacyjne absurdy, czasem dziwaczne, często przerysowane. Myślę, że fani gatunku nie będą zawiedzeni.

#bookmeter
kulfon_wulkanizator - 200 - 1 = 199

Tytuł: Śnieżyca
Autor: Neal Stephenson
Gatun...

źródło: comment_1589739617MopX2CAZP053eUI6LzNXlj.jpg

Pobierz