Potrzebuję rady w sprawie mąki. Czy ktoś z was znalazł w Polsce odpowiednik brytyjskiej strong bread flower? Marzy mi się coś o zawartości białka min. 12% co nie jest Manitobą ;) Na zdjęciu dzisiejszy koszmarek z Dalachowskiej 480 (taką miałem pod ręką) na zakwasie żytnim, hydro 70%.
@johnmorra: Nie piekło mi się :) w książce o chlebie którą czytam jest właśnie strong bread flower, tak samo na anglojęzycznym YT. Mąki chlebowe z jakimi miałem do czynienia (czy to z Lidla, czy "prosto z młyna") miały max 11%. Mógłbym robić cały czas z Manitoby, ale to jednak nie to samo.
@naplantach: tu polecał ktoś komu wychodziły naprawdę ładne bohenki mąkę z młynów Ciechanowiec, ma ok 12%. Ja zmieniłem zdanie o swojej mące z młynu w Pruszczu po ostaniech zakupach, jak byłem zadowolony tak teraz już mi się nie układa z ich produktem, może partia mąki jakaś lewa. 10kg pszennej 750wymeczylem, teraz jestem w rodzinnych stronach i tam podjadę uzupełnić zapasy, bo mam nie daleko. Można zamawiać też przez ich stronę.
@naplantach: zamawianie jest trochę kłopotliwe bo trzeba to robić mailowo, a wysyłka tylko kurierem i max 20 kg w paczce, ale mąkę polecam. Łap cennik, bo dostałem jak zamawiałem
#bojowkapiekarska
Można zamawiać też przez ich stronę.
@Fontanero: Nawet nie wiedziałem, że Szymanowska produkuje 750. Sprawdzę w oczekiwaniu na zamówienie z Ciechanowca.
Temat do zamknięcia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Łap cennik, bo dostałem jak zamawiałem
https://mlynciechanowiec.pl/kategoria-produktu/maki-na-chleb/
i to nie jest pelny cennik
maja tez worki po 25 kilo i tam wychodzi taniej