Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki, właśnie sobie przypomniałem że w czasie "pierwszej fali" wstawiłem wyciśnięty sok z jabłek do gąsiora chcąc otrzymać cydr. Miał stać parę tygodni, a stoi do dziś bo wyleciało z głowy.

Zakładam że zrobiło się tam albo wino, albo mam od cholery octu. Pytanie jak to jest z tym metanolem ?
Lepiej nie ruszać, czy można spokojnie konsumować ?

#kociochpyta #cydr #bimber #wino #ocet #gorzelnictwo #winodomowe #winodomowejroboty #cydrdomowy #jablka
  • 17
@PositiveRate: metanol jest produktem ubocznym fermentacji. Podczas destylowania odparowuje przed etanolem więc nieuważny bimbrownik ze zbyt mała wiedzą nie odleje. Ale nawet gdyby, to małe ilości metanolu są w wielu alkoholach obecne i nie szkodzą, bo - są małe a odtrutką na metanol jest etanol ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A te takie metanolowe bimbry co się ludzie trują to po januszowemu destylowane Alkohole techniczne czy inne cuda.
@PositiveRate jeżeli ktoś destyluje z cukru/owoców/zbóż to tak, jeżeli ktoś próbuje robic "bimber" z alkoholu technicznego wyniesionego z zakładu pracy to nawet bym tego nie wąchał