Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jak gotowac ryż na sushi? Za pierwszym razem jak gotowałem wg przepisu (minimalna ilość wody) to woda się ładnie wchłonęła i ryż z góry miał ładną konsystencję, ale na dole przywarł do garnka i się spalił, więc całość śmierdziała. Drugi raz za dużo wody i wyszedł wodnisty, a i tak część przywarła do dołu. Przez tą wodnistosc te algi, którymi owijałem, rozmiekly i smakowały jak gówno. Ryż specjalny, o ile specjalnym można nazwać ten z lidla z dopiskem do sushi. Dodatkowo moze te algi marketowo smakuja jak gumowe gówno defaultowe.
#sushi #kuchnia #gotowanie #japonia
  • 17
@NoNameNoIdeaNoLife najpierw 6 razy go wypłukac , następnie zalać wodą tak aby było na 2 palce wyżej od poziomu ryżu , doprowadzić do wrzenia tak na poziomie mocy grzania 7-8 następnie gotować tyle co jest napisane na opakowaniu na mocy 2-3 i po określonym czasie zdjąć z grzania i odstawić do ostygnięcia , zdjąć pokrywkę dopiero po kilkudziesięciu minutach
@NoNameNoIdeaNoLife: Płucz, aż będzie czysta woda, wody daj tyle samo co ryżu, wstaw na gaz i zakryj pokrywka i doprowadź do gotowania, zmniejsz ogień żeby woda tylko lekko pyrkała i od tego momentu gotuj ryż przez 10 minut, po 10minut zdejmij z gazu i odstaw na kolejne 10minut, zamieszaj i gotowe. Tylko pod żadnym pozorem nie podnoś przykrywki, aż do samego konca!
@NoNameNoIdeaNoLife: nie słuchaj porad typu „wody na dwa palce”, bo tak gotują baby w wiejskim kole gospodyń. Przecież w zależności od średnicy garnka dwa palce to może być 50ml a może 150ml! Dobierz bardzo dokładnie proporcje i odwiedź X gram ryżu do Y mililitrów wody, wtedy będzie prawidłowy efekt końcowy.
No i nie zawracaj sobie głowy jakimś pół-produktem z lidla, to pewnie odpad z chin, co najwyżej Włoch który z ryżem