Aktywne Wpisy

masternodeBTC +275
Wskaż przedmiot/usługę/czynność, która w ostatnim czasie poprawiła na jakiejkolwiek płaszczyźnie w Twoim życiu komfort/bezpieczeństwo/zdrowie/prywatność itp.
Od ponad 3 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: polecasz rzeczy które udało Ci się wprowadzić do swojego życia z tytułowego pytania a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje w komentarzach rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów z polecenia. Podziel się
Od ponad 3 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: polecasz rzeczy które udało Ci się wprowadzić do swojego życia z tytułowego pytania a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje w komentarzach rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów z polecenia. Podziel się

Gomorrah +31
Jak jadę samochodem z moją dziewczyną i ona siedzi i je na miejscu pasażera i za każdym razem mam pełno okruchów na siedzeniu, jak do tego czasu poprostu strzepałem ręką i było git ale wkurza mnie to że zostawia po sobie syf, nie dość że ja wożę to jeszcze jej nie pasuje że zwróciłem jej uwagę dziś i siedziała obrażona całą drogę xD
Czy dobrze zrobiłem że zrobiłem jej awanturę? Bo jakby
Czy dobrze zrobiłem że zrobiłem jej awanturę? Bo jakby
źródło: temp_file2304863829997784432
Pobierz

1. Kilka lat temu polscy historycy z IPN ( nie tacy jak ten w Opolu) zaproponowali stronie ukraińskiej aby zbrodnie dokonane przez Polaków labo Ukraińców w kolaboranckich formacjach dowodzonych przez Niemców były przypisywane Niemcom, a nie obciążały PL i UA. Oddziały te miały nie być nawet nazywane ''polskimi'' i ''ukraińskimi'' co jest logiczne bo chodzi tu o podobne mechanizmy jak w przypadku ''polskich obozów''.
Wjatrowycz wtedy szef ukrainskiego iPN się zgodził.
2. Mimo to Polska za główny punkt obchodów rzezi wołyńskiej wybrałą mord w Hucie Pieniackiej dokonany włąsnie przez oddziały kolaboranckie na niemiecki rozkaz.
3.Skandal wywołał jednak dopiero wpis kancelarii prezydenta Dudy, bo zbrodnię nazwano ukrainska czy coś w tym stylu (nie pamietam, a wpis został szybko usuniety) co wykorzystał Wjatorwycz do oskarżeń o łamanie ustaleń jakie sami Polacy zaproponowali.
4. Nastepnie Ukraincy chcac mieć coś do niwelowania przekazu o rzezi wołyńskiej skopiowali narrację z Polski i znaleźli przypadek gdy ukraińską wieś spacyfikowali polscy kolaboranci w niemieckiej formacji i Poroszenko pojechał tam w dzień rocznicy rzezi.
I tak zbrodnia zorganizowana przez Niemców stałą sie polską zbrodnia a 99.5 % Ukrianców wierzy jeszcze mocniej w symetryzm win.
Można sie oburzać, że to manipulacja, ale co to da teraz. Pretekst daliśmy im na tacy. Zabrakło zgrania narracji historyków z politykami.
#ukraina #historia
#iiwojnaswiatowa
@Mazurski_Separatysta: To prawda, ale jeszcze wiekszy problem w tym, że chociaz sami sie oburzamy gdy ktoś popełni wpadke wobec nas to sami popełniamy podobne gafy. Zamiar umieszczania miast Litwy, Białorusi i Ukriany w paszportach - afera i wycofanie sie
Zawsze trzeba mieć na uwadze, że rodziny się nie wybiera, zatem nie wybiera się