Aktywne Wpisy
njdnsjdnjs +102
mam 43 tagów na czarno x__x
w niezłej bańce żyję
w niezłej bańce żyję

MaNiEk1 +198
Musiałem pożegnać dzisiaj tego oto Zgredka :(
Nie sądziłem, że dla starego chłopa to będzie takie trudne przeżycie, miziajcie swoje psiury jak najczęściej
#psy #smutnazaba
Nie sądziłem, że dla starego chłopa to będzie takie trudne przeżycie, miziajcie swoje psiury jak najczęściej
#psy #smutnazaba
źródło: temp_file6916854986125535072
Pobierz

Tytuł: Bal szalonych kobiet
Autor: Victoria Mas
Gatunek: literatura piękna
ISBN: 9788366967427
Tłumacz: Bożena Sęk
Wydawnictwo: Mova
Ocena: ★★★★★★★★☆☆
W dziewiętnastowiecznej Francji kobieta mogła trafić do psychiatryka za wszystko. Wystarczyło, że masz traumę po gwałcie albo zdecydowaną opinię na dany temat a twój brat/mąż/ojciec zadecydował, że jest szalona i tyle. To czas, kiedy kobiety nie miały praw a obłąkanie leczyło się eksperymentalnymi metodami jak celowe wywoływanie ataków histerii itd. Do tego zamknięte w zakładzie panie nie miały kontaktów z bliskim i były całkowicie zdane na personel placówki.
Mamy trzy główne bohaterki - Louise, którą lekarze traktują jak tresowaną małpę na pokazach przed publicznością, Geneviève, surową pielęgniarkę oraz Eugénie - nową pacjentkę w zakładzie.
Krótka książka, która wywołuje silne emocje, a przynajmniej tak było w moim przypadku.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki
źródło: comment_1634887131O4CCpNjGvDL4tVdEmP8uf0.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (8.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2021-11-01 12:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: literatura, poeci, gatunki
Liczba stron książki: 240
Gatunek książki: powieść
Jesteś pierwszym recenzentem tej książki tutaj :)
Podobne książki:
1\. Bez pożegnania (Harlan Coben) - najnowsza recenzja usera bloodguy ★★★★★ (9.0 / 10) - Wpis »
2\. Kształt