Wpis z mikrobloga

@chianski: @doznanie: @aniewiemjaki
Mogę dać nawet tutaj, choć uprzedzam, że przepisów na tę zupę jest naprawdę sporo i bardzo się od siebie różnią.
Potrzebujemy:
- 1 litr bulionu/rosołu
- 1/2-1 główkę czosnku (obecnie czosnki mają bardzo różne rozmiary, więc jako całą główkę przyjmuję jakieś 40 g. jeśli chcemy, żeby zupa była mocno czosnkowa)
- masło klarowane
- żółty ser (ciężko powiedzieć ile. Tyle, ile chcemy :) )
- bułka lub
@doznanie: Na mnie działa niestety tak, że przez jakieś 2-3 dni po zjedzeniu czegoś z większą dawką MSG mam spory problem z rozpoznawaniem smaków. Dlatego np. zupki chińskie dla mnie nie istnieją.
Jasne, że umami jest przepyszne, ale po prostu wolę go dostarczać w postaci bardziej naturalnych składników.
Ale jeśli Tobie MSG nie szkodzi, to bardzo dobrze, choć gwarantuję Ci, że i bez niego można uzyskać "chińczyka" :)