Wpis z mikrobloga

Hej Mirasy

Szukam deski kuchennej, wymiar jak w ofercie ~ 35/25 , dość gruba, ~ <150,-
sztorcowa czy dębowa czy może też orzech ? wiem że storcowa jest "najzdrowsza" dla noży ale orzech mnie urzekł :) wyglądem, rowek dla mnie to też trochę zbytek. chętnie wysłucham opinii kogoś doświadczonego życiem w tym temacie

https://allegro.pl/oferta/deska-do-krojenia-drewniana-orzech-wloski-35x25-11937727667
czy
https://allegro.pl/oferta/deska-do-krojenia-debowa-sztorcowa-35cm-11030437228
czy
https://allegro.pl/oferta/deska-do-krojenia-serwowania-debowa-11491643306

#noze #kuchnia #stolarstwo
  • 10
  • Odpowiedz
@s---k: a gdzie kupiłeś tą dębową?

musiałeś ja źle uzytkować albo czegoś nie doczytać (moze była nie zabezpieczona).

Zrobiłem sobie wiele desek klejonych bok do boku i nic nie rozeszło się. Klej D4 (titebond), zabezpieczane olejem - zadnego mycia w zmywarce, pod bierzącą wodą raczej tez staram sie nie ,ale kobity sie czasem nie upilnuje.

Mimo wszystko zero rozklejeń po ok 4 latach uzytkowania.
  • Odpowiedz
  • 0
@mathkaczy: ja rowkow nie lubię i nie robilem, ale moze to mieć zastosowanie.

Pytaj producenta o klej, jezeli to jest jakas mala wytwornia i rzemieslnicza robota to Ci odpowie od razu bo bedzie wiedzial.

Co do tego czy sztorcowe czy nie - wedle preferencji wizualnej. Nie rozumiem ludzkich pociągów do dębowych desek bo to jest zly wybor moim zdaniem. Dąb gdy dostaje wode aktywuje garbniki i czernieje miejscowo w formie plam.
  • Odpowiedz