Aktywne Wpisy
x3noN +209
AHOJ! Wykopki!
Jak co roku wlatuje z #rozdajo słodyczy i innych produktów z Czech, Słowacji i Węgier dla was. Na co dzień tym handluje, także coś zaj*bistego ktoś dostanie. Do zgarnięcia Gruby zestawik który przygotuje z różnorakimi Przysmakami od kofoli po utopence, preso caj .. czy tam nawet czeski Mocny rum dorzucę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żeby wziąć udział w #rozdajo :
NAPISZ COŚ MIŁEGO W KOMENTARZU MOŻE
Jak co roku wlatuje z #rozdajo słodyczy i innych produktów z Czech, Słowacji i Węgier dla was. Na co dzień tym handluje, także coś zaj*bistego ktoś dostanie. Do zgarnięcia Gruby zestawik który przygotuje z różnorakimi Przysmakami od kofoli po utopence, preso caj .. czy tam nawet czeski Mocny rum dorzucę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żeby wziąć udział w #rozdajo :
NAPISZ COŚ MIŁEGO W KOMENTARZU MOŻE
Sin- +231
Poprzednie wpisy:
https://www.wykop.pl/wpis/62801945/szczesliwego-nowego-roku-tl-dr-od-1-stycznia-bede-/
https://www.wykop.pl/wpis/63652897/tl-dr-spostrzezenia-dotyczace-lowfatderp-co-bym-mi/
https://www.wykop.pl/wpis/64845067/tl-dr-zwiekszam-udzial-bialka-nadal-niskotluszczow/
Ku mojemu zdziwieniu, zwiększenie udziału białka nie ma najwyraźniej istotnego efektu na łaknienie w tym kontekście, w odróżnieniu od low-carbu, gdzie efekt występuje (u mnie). Przypuszczalnie przyczyną jest gęstość energetyczna (znany czynnik w kwestii kaloryczności w ad-libie [1]) - przy low-carbie białko zastępuje tłuszcz (niższa gęstość), a w low-facie zastępuje węglowodany (ta sama gęstość). Brak efektu może być również z tytułu dosyć wysokiej bazowej podaży białka, ie. efekt jest z przejścia z niskiego na dostateczne, ale nie z dostatecznego na wysokie [2].
Zmiany metaboliczne są niewielkie - HDL kilka punktów wyżej, HOMA-IR bez istotnych zmian, TG nadal trochę podwyższone względem diet nie-niskotłuszczowych. Nie widzę zatem większego powodu maksymalizować białko i ograniczać węglowodany w tym kontekście (jest to nieco uciążliwe), i wracam do jedzenia na ile białka mam ochotę.
Zauważyłem, że istnieje różnica w łaknieniu między gotowanymi ziarnami, a produktami mącznymi (chleb, kluski, itp.). Teraz chcę sprawdzić, czy wystąpi jakaś różnica, jeśli zamiast ziaren (w tym mąk) zastosuję bulwy skrobionośne (m.in. ziemniaki).
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9026919/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192127/
#lowfatderp
@Zgrywajac_twardziela
Przypomnijmy jak wyglądał:
@Zgrywajac_twardziela: Nie mam pojęcia, jak z mojego postu wywnioskowałeś coś takiego. ¯\_(ツ)_/¯
@anonymous_derp: rozumiem, że mniejsze łaknienie jest przy gotowanych ziarnach?
¯\(ツ)_/¯
@ranunculus: Tego jeszcze nie wiem.
@shdw: Patrz pierwszy link.
Ale nie opisałeś w żadnym z linków czego dokładnie szukasz i co będzie efektem końcowym.
Chcesz znaleźć idealną dla siebie dietę pod względem w/w parametrów i później się jej trzymać do końca życia?
Chcesz poprawić zdrowie? Wage? Dluzej zyc? Czy ot robisz to z ciekawości?
@shdw: Powiedzmy, że z ciekawości. Nie mam obowiązku (ani ochoty) się tłumaczyć z moich motywów w takim detalu. ¯\_(ツ)_/¯
@shdw: Rozumiem. Wszystkie wspomniane przez Ciebie rzeczy są pozytywami, których chyba każdy by chciał. Jeśli takie fakty znajdę, to super. Jednakże "ciekawość", czy też chęć weryfikacji, czy dane z literatury mają potwierdzenie w praktyce, ma przewodnie znaczenie.
@ranunculus: A, to tak. Istotnie, mniej się chce jeść ziaren niż wypieków.
@misiafaraona: Najprościej - spróbuj sama, i zobacz. Nie wiem, jak będzie u Ciebie. Może będzie tak jak u mnie, może nie zrobić różnicy, może być odwrotnie. Dlatego, między innymi, takie rzeczy robię - żeby wiedzieć jak jest u mnie.