Wczorajszy zbiór papryk z balkonu wyszedł całkiem imponujący Łącznie koło 1.3kg. Na krzakach dojrzewa jeszcze drugie tyle. Mam zapas ostrych papryk na parę lat
@fjiwoejflksadfweirunxwiurenyf: to wszystko z nasion z zestawu degustacyjnego od @gobi12 z wyjątkiem tych dużych czerwonych bo to była sadzonka niewypał z allegro
@ssteku: z Cherry polecam zrobić antipasti ( ͡°͜ʖ͡°) sam przerobiłem w taki sposób ostatnio pewną ilość papryk. Tylko jakbyś się za to zabrał, to serek do tych papryk musi być MOCNO słony, naprawdę mocno przesolony wręcz
@Given: jak nazbieram ich wystarczająco to może zrobię w następnej turze, dzięki za pomysł! Na razie przegryza się 5 marynowanych słoiczków z pierwszego zbioru.
@kosapawel: wydaje mi się że te czerwone ale te blado pomarańczowe to podobny kaliber choć są dużo mniejsze. Jak się je przekroi na pół to widać jak ocieka z nich olej plus mają niesamowity smak.
@BQP: dużo z nich pójdzie do kiszenia a potem zrobię z tego jakiś sos. Dwa lata temu w ten sposób wyszedł mi genialny super pikantny ajwaro keczup. Ale nie planuje większej produkcji ani sprzedaży. Jak wyjdzie za dużo to pewnie rozejdzie się po rodzinie i znajomych.
#chilihead #papryczki #papryka #chili #uprawapapryczek #ostrezarcie