Wpis z mikrobloga

@aegispolis: białe pieczywo ma mniej wartości, bo jest z mąki oczyszczonej. Do tego mogą dość "ulepszacze", które powodują zwiększenie objętości bochenka w stosunku do naturalnego wyrastania na drożdżach lub zakwasie.

Jak chcesz chleb z wartością dodaną to bierz taki z otrębami i nasionami
@rbk17: szybciej wyrasta na polepszaczach i gluten nie zdążą być przetworzony naturalnie, sporo go zostaje w porównaniu do jakichś tradycyjnych chlebów z małej piekarenki. Sporo osób ma z tym problem bo ciężko strawić
@kris666123

Dodajo grzybobójcze środki do tego coby sie nie pleśniał za szybko.


G. prawda. Musiałoby być w składzie. Żaden producent nie zaryzykowałby dodawania czegoś takiego bez wpisywania w skład.

Do tego mogą dość "ulepszacze", które powodują zwiększenie objętości bochenka w stosunku do naturalnego wyrastania na drożdżach lub zakwasie.


-> czyli będzie więcej powierza, a mnie kalorii. Wyjdzie ludziom na zdrowie
To info z książki z reportaży niemieckiego dziennikarza Günter Wallraff
. Jeden był robiony w jakiejś piekarni która dostarczała pieczywo do Lidla. Wyczaił on że było wiaderko z proszkiem z którego dodawano do ciasta stosowne dawki niejako poza gramaturą i oficjalną technologią. Gdy spytał okazało się że to na pleśń właśnie.

Günter Wallraff

W celu napisania drugiego reportażu tej serii pracował w 2008 r. przez miesiąc w fabryce pieczywa Gebr. Weinzheimer Brotfabrik