@troloking: Te akurat dostałem z tunelu od sąsiadki i jeszcze mam dostać. Ja mam tylko parę sztuk w gruncie niby powinno być z nich coś koło 30 kg ale przy tej pogodzie to nie wiem czy 15 kg zbiorę.
@Krupier: Ja robię czysty sos tylko z solą a przyprawiam przy gotowaniu wedle potrzeby. Rozmawiałem z jednym sprzedawcą na rynku co uprawia i twierdzi, że w pierwszym gatunku raczej nie spadną poniżej 4 pln.
@Czerwony_Pomidor odparowujesz czy jakaś technika? ja w zeszłym roku sparzyłem odbierałem że skórki i blendowałem. potem do gara żeby zagotować i do słoików i do pastwryzowania. i wyszły smaczne ale wodniste dlatego pytam o odparowywaniw
@TompsonzPolski Kroje na ćwiartki, sole odczekuje 30 minut aż puszczą sok i wtedy gotuje na wolnym ogniu 2-3 h czasami mieszając. Następnie przecieram i znowu gotowanie 1-3 do gęstości jaką chce.
Dajcie w komentarzu swoje muzyczki, które macie ustawione jako alarm/budzik, ja zacznę. Kiedyś to od razu wstawałem od tego, teraz już nie to pora zmienić.
#ogrodnictwo #przetwory #jedzenie