Wpis z mikrobloga

@BrowarOlimp: W wywiadzie udzielonym Sewerynowi Hellakowi, opowiadałeś o piwie które macie zamiar uwarzyć. O ile dobrze przeszukałem Wasze oficjalne kanały informacyjne, nie zdradziłeś żadnych szczegółów poza tymi które padły w wywiadzie. Wiadomo, że BLG będzie wysokie oraz, że piwo z racji tego będzie nadawało się do leżakowania w beczce. Czy nie jest to właściwy czas żeby podać trochę więcej szczegółów?

( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 5
@Darek8x9: Testy w skali mikro (mirko?) trwają. Ale jak Mirek prosi to co nieco uleję: chcę pojechać w okolice 36-40 Blg i fermentować piwo drożdżami winnymi. Parę szczepów przetestowanych. Surowiec do podbicia gęstości bez kilku rund zacierania już wybrany i zarezerwowany od (pewnie jedynego w PL) producenta (nie, nie będziemy dosładzać cukrem).
@BrowarOlimp: Srogi trunek się szykuje. Szkoda, że projekt na razie znajduje się w powijakach, ale rozumiem że problem piw z wysokim balingiem polega na tym, iż jego efekty można ocenić po dość długim czasie. Jeżeli producent będzie polski to pewnie WES Sp. z o.o., a skoro nie chcecie używać cukru to raczej nie idziecie w style belgijskie. Pytanie czy piwo będzie ciemne czy bardzo ciemne oraz czy przed bayanusami wjadą jakieś