- 31
LubieChleb via iOS
- 2
Z Niemiec przylazły skubane - była moda w 19, czy 20 wieku wśród Niemców żeby sobie kupować od handlarzy z Ameryki Północnej, ale wtedy jeszcze nie zdawano sobie sprawy jakie szop ma łapki sprawne. I tak szopki sobie otwierały klatki nie zamknięte na kłódki i się rozeszły po Europie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
LubieChleb via iOS
- 1
@Burban: Tak też mogło być - reasumując mamy kolejnego #smiesznypiesek w polskich lasach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#grzyby
1.Gorzki smak nie oznacza grzyba trującego - może być niejadalny poprostu (np: łuskwiak nastroszony).
2.Jak już mówiłem wcześniej - wiele grzybów trujących, bądź śmiertelnie trujących jest słodkawych, czy ma typowy grzybowy smak.
3.kurka nie ma blaszek, tylko żyłki.
4.Kurki, kania i gąska to tylko mały procent jadalnych gatunków!
5. Czubajka czerwieniejąca (jedna z kani) może być trująca - były zatrucia odmianą ogrodową.
6.Gąska