- JaTuTylkoNaMoment
- moll
- konto usunięte
- luk04330
- Pies_Pluto
- +19 innych
Gurmańska Pljeskavica w moim prototypowym wydaniu, trochę też czyszczenie lodówki. Sama Pljeskavica jeszcze do drobnych poprawek technicznych za to broni się smakiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Urnebes 2:1 sałatkowy typu bałkańskiego z bułgarskim kozim szopskim.
Do sałatki klasyczny winegret
Brak ajwaru, brak kajmaku. Za jakiś czas planuje podejść do sprawy bardziej ambitnie. Mięso jakby co w tym przypadku wołowina i wieprzowina.
#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
Urnebes 2:1 sałatkowy typu bałkańskiego z bułgarskim kozim szopskim.
Do sałatki klasyczny winegret
Brak ajwaru, brak kajmaku. Za jakiś czas planuje podejść do sprawy bardziej ambitnie. Mięso jakby co w tym przypadku wołowina i wieprzowina.
#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
- Pawel929
- kaifiee
- adasteBatory
- 4lord
- ranunculus
- +6 innych
konto usunięte via iOS
- 1
@Ziemniak43212: Gdzie kupujesz sery? Szopskiego chyba jak żyje nie widziałam w sklepie. O kajmaku nawet nie mówię ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@chixi: Był po prostu w Auchan
- elf_pszeniczny
- Wycu91
- PrezeeS7
- michal_gol
- kaifiee
- +10 innych
- 5
@Ziemniak43212: Wygoda!
- 5
@Ziemniak43212: jak nazwać takiego pośrednika? E-alfons ? XDD
Urnebes to serbska pasta, co najlepsze u nich mówią na to sałatka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Urnebes jest genialne do mięs z grilla, a już szczególnie do plejskavicy i Cevapcici. Smakuje też bardzo dobrze jako pasta do jasnego pieczywa albo do grzanek.
Kiedyś będąc w serbskiej karczmie (mogę w sumie polecić Karczma Guca, prowadzona przez szefa Gorana Milošević, genialna kuchnia ) na czekadełko tak jak u nas smalec
Urnebes jest genialne do mięs z grilla, a już szczególnie do plejskavicy i Cevapcici. Smakuje też bardzo dobrze jako pasta do jasnego pieczywa albo do grzanek.
Kiedyś będąc w serbskiej karczmie (mogę w sumie polecić Karczma Guca, prowadzona przez szefa Gorana Milošević, genialna kuchnia ) na czekadełko tak jak u nas smalec
- arinkao
- adii_22
- Mirkosoft
- Trauma_Teddy
- Pawel929
- +3 innych
- 1
@Ziemniak43212: Zwłaszcza do pieczonego ziemniaka z takim gzikiem.
@Ziemniak43212: serbowie to w ogóle ciekawy naród - tylko tam w hotelu do omleta na śniadanie dostałem frytki xD
@Ziemniak43212: Nie napisałeś miejscowości to skąd ktoś ma wiedzieć gdzie?
- 2
@matnos: Jak nie wiadomo gdzie to w Wawie, to centrum świata xD
@Ziemniak43212: myślałem że padną chociaż w tym meczu z wysiłku który dały w całym turnieju
@Ziemniak43212: w sumie wystarczylo dobrac 5 statystek do boskovic
Karczek wieprzowy, obsmazony, ładnie zamknięty z kminem rzymskim.
Na tym przesmażone dzikie kwaskowe jabłka z cebulką, majerankiem i kardamonem.
Całość duszona w session IPA z nutą miodu, limonki i kardamonu.
Całość na puszystem puree ziemniaczanym, grillowane na oliwie z oliwek brukselki i słupki marchewki. Trochę skórki z cytryny i mięty.
Ciężkie w bardzo świeżym wydaniu. Bardzo fajny balast
#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzzwykopem
#foodporn
Na tym przesmażone dzikie kwaskowe jabłka z cebulką, majerankiem i kardamonem.
Całość duszona w session IPA z nutą miodu, limonki i kardamonu.
Całość na puszystem puree ziemniaczanym, grillowane na oliwie z oliwek brukselki i słupki marchewki. Trochę skórki z cytryny i mięty.
Ciężkie w bardzo świeżym wydaniu. Bardzo fajny balast
#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzzwykopem
#foodporn
- Paciolibre
- moll
- Mirkosoft
- thewickerman88
- paramyksowiroza
- +1 innych
Karczek się rozmraża, co znów oznacza noc w kuchni, i zajebiście ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tymczasem zgrullowamy na oliwie z oliwek pan bagieta znów zbiera resztki z lodówki czyli
Bagietka zgrillowana z oliwą z oliwek
Sałata masłowa
Smażony boczek
Mozarella
Seler naciowy
Rzodkiewka
Pokropiome oliwą z oliwek i dużo świeżo roztartego w moździerzu czarnego pieprzu.
Czekamy na karkówkę...
#gotujzwykopem
Tymczasem zgrullowamy na oliwie z oliwek pan bagieta znów zbiera resztki z lodówki czyli
Bagietka zgrillowana z oliwą z oliwek
Sałata masłowa
Smażony boczek
Mozarella
Seler naciowy
Rzodkiewka
Pokropiome oliwą z oliwek i dużo świeżo roztartego w moździerzu czarnego pieprzu.
Czekamy na karkówkę...
#gotujzwykopem
- Kaczkoman
- ultimatebadass
- ranunculus
- moll
- EWRNB
- +58 innych
@Ziemniak43212: weź mu zmień kabel do ładowania bo tam końcówka już nadgryziona
- AustralianV8
- Sandrinia
- RicoElectrico
- turbojez
- Ziemniak43212
- +12 innych
@ultimatebadass: Faktycznie, może dlatego tak długo się ładuje.
- 136
- Red_Ducc
- vateras131
- TrollingMasterNinja
- Alicjusz
- ruskizydek
- +131 innych
- Evangeline
- Ziemniak43212
- reggio
- imthfkinstarboY
- Klozapina
- +14 innych
- 8
- Sandrinia
- Evangeline
- Ziemniak43212
- pauleene
- nekoenjoyer
- +3 innych
- 0
@Ziemniak43212: niekoniecznie bo ta w zielonym chyba jest przeciw rudemu
- wszystko_mi_jedno
- Ross71
- Dzikus_Z_Detroit
- LM317K
- Dandriel
- +35 innych
@Ziemniak43212 sprawa płotu już została wyjaśniona z ministrem budownictwa.
- 0
@Ziemniak43212: mogą sobie najwyżej skóra nawzajem poruszać w jakiś sposób.
Mirki,
Dziewczyna miała wypadek, wezwała lawetę. Przyjechał laweciarz, wziął 400zł i oholowal auto 5min drogi od miejsca wypadku. Dziewczyna nic nie podpisywała, na miejscu była policja to nie wiem czy laweciarz ma z nimi jakieś dokumenty, dziewczyna nie dostała żadnego dokumentu.
Teraz wydzwania i żąda jeszcze 300zł dopłaty. Ja się nie znam ale śmierdzi mi tu jakimś wyłudzeniem. Powiedziałem mu to i zmienił zdanie na 150. Powiedziałem,że teraz już z 300 nagle
Dziewczyna miała wypadek, wezwała lawetę. Przyjechał laweciarz, wziął 400zł i oholowal auto 5min drogi od miejsca wypadku. Dziewczyna nic nie podpisywała, na miejscu była policja to nie wiem czy laweciarz ma z nimi jakieś dokumenty, dziewczyna nie dostała żadnego dokumentu.
Teraz wydzwania i żąda jeszcze 300zł dopłaty. Ja się nie znam ale śmierdzi mi tu jakimś wyłudzeniem. Powiedziałem mu to i zmienił zdanie na 150. Powiedziałem,że teraz już z 300 nagle
@Ziemniak43212: Powiedz ze dziewczyna nie otrzymala paragonu za usluge i zglaszasz to do US.
On nie ma z policja zadnego protololu. Straszy bo to dziewczyna. Olac albo zglpsic do us
On nie ma z policja zadnego protololu. Straszy bo to dziewczyna. Olac albo zglpsic do us
@Ziemniak43212: powiedz że zapłacone było od razu i leci skarga do US, i niech ta skarga najlepiej naprawdę poleci
Ragu, tagiatelle al ragu bolognese, no właśnie.
Dziś totalnie klasycznie i choć kuchnia włoska więc fundamentalna, wyselekcjonowana to w przypadku ragu są różne schematy i nasuwa się też kilka pytań.
Soffritto na wytopionym tłuszczu z pancetty czy pancetta do smażonego na oliwie z oliwek soffritto?
Mięso? Wieprzowo-wołowe czy czysta wołowina?
Czosnek czy bez czosnku?
Koncentrat pomidorowy czy bez?
Wino, i tutaj wydawało mi się,że nie ma dyskusji i tylko czerwone wytrawne choć
Dziś totalnie klasycznie i choć kuchnia włoska więc fundamentalna, wyselekcjonowana to w przypadku ragu są różne schematy i nasuwa się też kilka pytań.
Soffritto na wytopionym tłuszczu z pancetty czy pancetta do smażonego na oliwie z oliwek soffritto?
Mięso? Wieprzowo-wołowe czy czysta wołowina?
Czosnek czy bez czosnku?
Koncentrat pomidorowy czy bez?
Wino, i tutaj wydawało mi się,że nie ma dyskusji i tylko czerwone wytrawne choć
- Red_Ducc
- Theo_Y
- Mirkosoft
- mielonkazdzika
- l_Grela_l
- +2 innych
@Ziemniak43212: trochę się znam, to się wypowiem ;)
Klasyczni bulionu nie uznawają ponoć, wprowadza za dużo słonego. Czy na oliwie smażone, czy na tłuszczu z pancetty to nei wiem czy to ma wielkie znaczenie. Chwile później i tak wszystko ląduje razem.
Osobiście nie spotkałem się z białym winem (chyba, że nieświadomie), aczkolwiek czytałem kiedyś artyluł/test na serious eats, gdzie porownywali ragu na białym i na czerwonym i ponoc nie bylo praktycznie
Klasyczni bulionu nie uznawają ponoć, wprowadza za dużo słonego. Czy na oliwie smażone, czy na tłuszczu z pancetty to nei wiem czy to ma wielkie znaczenie. Chwile później i tak wszystko ląduje razem.
Osobiście nie spotkałem się z białym winem (chyba, że nieświadomie), aczkolwiek czytałem kiedyś artyluł/test na serious eats, gdzie porownywali ragu na białym i na czerwonym i ponoc nie bylo praktycznie
@Ziemniak43212: spoko, większość Twoich rozterek jest opcjonalnych. Jedna istotna sprawa którą moim zdaniem pomijasz to konsystencja (body) finalnego ragu. W tej kwestii jest istotny rodzaj oraz ilość mięsa i/lub wywaru/rosołu których użyjesz. Chcesz dodać sporo tkanki łącznej (kolagenu) żeby ragu nie było mięsem w wodzie z pomidorami tylko żeby to był faktycznie sos który ma swoją lepkość, gęstość i daje inne odczucia niż po prostu woda.
Ważne też żeby nie rozwalić
Ważne też żeby nie rozwalić
- 579
- slavkowsky
- GraveDigger
- rafmen
- Reevder
- bareron
- +574 innych
- 225
@Ziemniak43212: dawaj saszetę
- konto usunięte
- bareron
- konto usunięte
- Ziemniak43212
- okradzione
- +220 innych
- 304
@Ziemniak43212: glory hole
#pokazpsa
#psy
Komentarz usunięty przez autora