Polacy kochają placki, a przynajmniej w moich okolicach "placek po wegiersku" jest traktowany jak Jarosław Kaczyński w Godziszowie.
Będąc ostatnio w #szczecin podjadłem gulasz z barana marynowanego długo w mięcie.
Zrobiłem sobie dzisz swój gulasz, jak to ja go nazywam "gulasz knieji", na czerwonym wytrawnym winie, niestety nie miałem baraniny ani dziczyzny więc wołowina. Sporo gałązek rozmarynu i owoców jałowca, Suszone grzyby, śliwki - te klimaty
Od momentu zalania go bulionem, potrzebował
Będąc ostatnio w #szczecin podjadłem gulasz z barana marynowanego długo w mięcie.
Zrobiłem sobie dzisz swój gulasz, jak to ja go nazywam "gulasz knieji", na czerwonym wytrawnym winie, niestety nie miałem baraniny ani dziczyzny więc wołowina. Sporo gałązek rozmarynu i owoców jałowca, Suszone grzyby, śliwki - te klimaty
Od momentu zalania go bulionem, potrzebował
Będąc ostatnio w #szczecin podjadłem gulasz z barana marynowanego długo w mięcie.
@Ziemniak43212: Mieszkańcy miasta Szczecina dziękują za garść tych zbędnych informacji.
@Ziemniak43212: Fajnie, że chociaż powiedziałeś w jakiej knajpie zjadłeś ten gulasz. A nie nie powiedziałeś bo wolałeś pisać o Kaczyńskim w Godziszowie. #czarnolisto
@Ziemniak43212 Koło klarownego to nawet nie stało, ale kolor karze przypuszczać, że dobry (jeśli to rosół/bulion).
@Ziemniak43212 Wstyd przyznać, ale na kaczce jeszcze nie robiłem. Jutro wpadam na obiad do rodziców to jak będzie rósł wyślę fotkę. Moja matula robi super klarowny rosół, ale nie mogę obiecać, że będzie bo nie wiem co w menu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Ragù, 4h, soffritto, goleń wołowa ze szpikiem, koncentrat, merlot, scamorza, tagiatelle = #ragutoniespaghettibolognese
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzwykopem
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzwykopem
Ziemniak43212 via Wykop
- 1
@Ziemniak43212: dlaczego jeden ziemniak jest na osobnym talerzu, to jakaś specjalna odmiana? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Ziemniak43212 via Wykop
- 0
@maegalcarwen: Ten ma prywatne ubezpieczenie a reszta NFZ ;)
Żyje ;) Zapraszam na tag #ziemniakowniezostawiaj Planowana jest powolna reaktywacja, ale to jak zwykle..
#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
Ziemniak43212 via Wykop
- 2
@supersucker: To jakiś filtr ze snapchata.
Łosoś jest krótko smażony, ładny crush na skórce mocno zasolonej, ale w samym środku lekko różowy czego nie widać przez ten właśnie filtr. Leży na puree ziemniaczanym po prostu zwykłym, tylko masło i Śmietanka.
Pesto z rukoli z miodem bo rukola gorzka, musztarda francuska z wyraźnymi ziarnami gorczyca, oliwa do konsystencji. Krem z mango emulgowałem tylko masłem i tyle, pomidorki pieczone z oliwą i grubą
Łosoś jest krótko smażony, ładny crush na skórce mocno zasolonej, ale w samym środku lekko różowy czego nie widać przez ten właśnie filtr. Leży na puree ziemniaczanym po prostu zwykłym, tylko masło i Śmietanka.
Pesto z rukoli z miodem bo rukola gorzka, musztarda francuska z wyraźnymi ziarnami gorczyca, oliwa do konsystencji. Krem z mango emulgowałem tylko masłem i tyle, pomidorki pieczone z oliwą i grubą
Pesto z rukoli z miodem bo rukola gorzka, musztarda francuska z wyraźnymi ziarnami gorczyca, oliwa do konsystencji.
@Ziemniak43212: to mi się podoba, muszę sam wypróbować :)
@Ziemniak43212: Gdyby to był szwedzki stół, to ja pcham się do rybku ;)
Banalne a cieszy ;)
Zapraszam na tag #ziemniakowniezostawiaj
#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
#jedzenie
Zapraszam na tag #ziemniakowniezostawiaj
#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
#jedzenie
Ziemniak43212 via Wykop
- 4
Ziemniak43212 via Wykop
- 0
@Polskistyl: Nie
Nie ma lepszej inspiracji niż brak produktów ;)
Zapraszam do obserwowania #ziemniakowniezostawiaj
#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
Zapraszam do obserwowania #ziemniakowniezostawiaj
#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
@Ziemniak43212 Ragu a'la polognese
Ziemniak43212 via Wykop
- 4
@PiccoloColo: Heh
@cavird Niewprawne oko ;)
@mecenassrenas Coś z niczego, jakieś resztki co mi tam pozostawały.
Oliwa
Wędzonka własnej roboty
Cebula
Czosnek
Zesmażony koncentrat pomidorowy
Pomidor
Słoiczek po koncentracie przepłukany woda z gotowania tagliatelle
Czosnek niedźwiedzi
Wędzona papryka
Świeżo roztarty czarny pieprz
Kolendra
@cavird Niewprawne oko ;)
@mecenassrenas Coś z niczego, jakieś resztki co mi tam pozostawały.
Oliwa
Wędzonka własnej roboty
Cebula
Czosnek
Zesmażony koncentrat pomidorowy
Pomidor
Słoiczek po koncentracie przepłukany woda z gotowania tagliatelle
Czosnek niedźwiedzi
Wędzona papryka
Świeżo roztarty czarny pieprz
Kolendra
@Ziemniak43212: można tego używać zamiast kettlebella xD smacznego, wygląda cudownie
Ziemniak43212 via Wykop
- 0
@maegalcarwen: Heheheh, dzięki.
Mój autorski tag niestety jest obecnie w stanie hibernacji, do odwołania. Niemniej jednak serdecznie zapraszam na #ziemniakowniezostawiaj
Dziś zdołałem wykrzesać trochę sił i kilkanaście minut na krótko smażonego łososia.
Pozdrawiam
#gotujzwykopem
#ziemniakowniezostawiaj
Dziś zdołałem wykrzesać trochę sił i kilkanaście minut na krótko smażonego łososia.
Pozdrawiam
#gotujzwykopem
#ziemniakowniezostawiaj
Ziemniak43212 via Wykop
- 1
Przejechałem się na weekend do #krakow z #rozowypasek trochę pozwiedzać, trochę odpocząć i trochę pozwiedzać lokalną gastronomię, zobaczyć co w trawie piszczy.
Lubię wziąć kubek kawy i pochodzić uliczkami Starego Miasta i Kazimierza, od lewej do prawej i sprawdzać co dany lokal ma do zaoferowania, łapać inspiracje.
Ale miałem też rezerwacje w lokalu Karakter. Autorska kuchnia szefa Daniela Myśliwca.
Nie ma co się dziwić,że jest to jedno z ulubionych miejsc pana Roberta
Lubię wziąć kubek kawy i pochodzić uliczkami Starego Miasta i Kazimierza, od lewej do prawej i sprawdzać co dany lokal ma do zaoferowania, łapać inspiracje.
Ale miałem też rezerwacje w lokalu Karakter. Autorska kuchnia szefa Daniela Myśliwca.
Nie ma co się dziwić,że jest to jedno z ulubionych miejsc pana Roberta
Ziemniak43212 via Wykop
- 2
@Soothsayer: Nie wyczymie zaraz
@PiszeCzasen z tej "knajpy" z wyróżnieniem Michelin ;)
Na moje zapraszam na #ziemniakowniezostawiaj
@PiszeCzasen z tej "knajpy" z wyróżnieniem Michelin ;)
Na moje zapraszam na #ziemniakowniezostawiaj
Ziemniak43212 via Wykop
- 2
@arinkao: (。◕‿‿◕。)
Pierś z kaczki, szarlotka z karmelizowaną cebulą, creme fraiche z cointreau, maślany sos pomarańczowy.
Łosoś krótko smażony, puree z orzechem laskowym, chłodnik czosnkowo-migdałowy, oliwa z zielonej pietruszki z jalapeno, nasturcja z cebulką
Kalmary z czosnkiem i jalapeno, słony tort naleśnikowy z kremem cytrynowym i tymiankiem, zielenina, oliwą
Do tego obszerna karta win
Pierś z kaczki, szarlotka z karmelizowaną cebulą, creme fraiche z cointreau, maślany sos pomarańczowy.
Łosoś krótko smażony, puree z orzechem laskowym, chłodnik czosnkowo-migdałowy, oliwa z zielonej pietruszki z jalapeno, nasturcja z cebulką
Kalmary z czosnkiem i jalapeno, słony tort naleśnikowy z kremem cytrynowym i tymiankiem, zielenina, oliwą
Do tego obszerna karta win
Boczek wieprzowy, z małej znajomej hodowli.
#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzenie
#jedzzwykopem
#foodporn
Zapraszam na tag #ziemniakowniezostawiaj
#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzenie
#jedzzwykopem
#foodporn
Zapraszam na tag #ziemniakowniezostawiaj
@Ziemniak43212: pienkny :)
Dorzucam po prostu do tagu #ziemniakowniezostawiaj i oczywiście zapraszam
Karczek wieprzowy, obsmazony, ładnie zamknięty z kminem rzymskim.
Na tym przesmażone dzikie kwaskowe jabłka z cebulką, majerankiem i kardamonem.
Całość duszona w session IPA z nutą miodu, limonki i kardamonu.
Całość na puszystem puree ziemniaczanym, grillowane na oliwie z oliwek brukselki i słupki marchewki. Trochę skórki z cytryny i mięty.
Ciężkie w bardzo świeżym wydaniu. Bardzo fajny balast
#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
Karczek wieprzowy, obsmazony, ładnie zamknięty z kminem rzymskim.
Na tym przesmażone dzikie kwaskowe jabłka z cebulką, majerankiem i kardamonem.
Całość duszona w session IPA z nutą miodu, limonki i kardamonu.
Całość na puszystem puree ziemniaczanym, grillowane na oliwie z oliwek brukselki i słupki marchewki. Trochę skórki z cytryny i mięty.
Ciężkie w bardzo świeżym wydaniu. Bardzo fajny balast
#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
@Ziemniak43212: zdjęcie zrobiłeś niekorzystne, następnym razem oświetlenie z boku, dużo jaśniejsze zdjęcie i zobaczymy co w ogóle chcesz pokazać. Z tego się za dużo nie uratuje:
Ziemniak43212 via Wykop
- 0
@mjr_bien: Aha.. ja nie umiem robić zdjęć i mam tylko kilkuletni telefon...
Z racji tego,że tagi jako tako ożyły to chciałbym zaprosić do obserwowania tagu #ziemniakowniezostawiaj
Zwłaszcza,że wiele osób pewnie trochę ominęło.
Dziś przy kotlecie @arinkao zapytałem co ja mam przygotować na kolację bo nie miałem pomysłu. Kto by się spodziewał tak nietuzinkowej odpowiedzi, zasugerowany został mi... Stek.
Pomyślałem,że jeden kotlet z ziemniakami już dziś jest i poza tym to nuda, ale później stwierdziłem,że wychodzę na przeciw i ja też dziś podam kotleta z
Zwłaszcza,że wiele osób pewnie trochę ominęło.
Dziś przy kotlecie @arinkao zapytałem co ja mam przygotować na kolację bo nie miałem pomysłu. Kto by się spodziewał tak nietuzinkowej odpowiedzi, zasugerowany został mi... Stek.
Pomyślałem,że jeden kotlet z ziemniakami już dziś jest i poza tym to nuda, ale później stwierdziłem,że wychodzę na przeciw i ja też dziś podam kotleta z
@Ziemniak43212: Mamy tutaj sos rozmarynowy, na maśle z czosnkiem oraz oscypkiem
To sie nigdy nie znudzi, sos rozmarynowy na maśle z czosnkiem i oscypkiem. Mało jest smaczniejszych rzeczy. Jak go zrobiłeś? Mam na stanie trochę doniczek rozmarynu, woreczek czosnku i jednego oscypka.
Ziemniak43212 via Wykop
- 3
@arinkao: Improwizowałem z tego co miałem, akurat został mi taki mały kawałek oscypka.
Na maśle drobno posiekany czosnek i i rozmaryn z 2-3 minuty, łodygi też ale później wyjąłem, tylko aby odzyskać z nich smak i aromat. Później śmietanka i drobno posiekany oscypek. Doprowadzam do wrzenia i rózgą łącze.
Później oceniłem na ile oscypek mi zagęścił i zasolił sos i ewentualnie korygowałem. Delikatnie go zblędowałem i zagęśxciłem, trochę świeżego czarnego pieprzu.
Na maśle drobno posiekany czosnek i i rozmaryn z 2-3 minuty, łodygi też ale później wyjąłem, tylko aby odzyskać z nich smak i aromat. Później śmietanka i drobno posiekany oscypek. Doprowadzam do wrzenia i rózgą łącze.
Później oceniłem na ile oscypek mi zagęścił i zasolił sos i ewentualnie korygowałem. Delikatnie go zblędowałem i zagęśxciłem, trochę świeżego czarnego pieprzu.
Mireczki witam ponownie,
Przedstawiam Wam mój pierwszy film na jutube z autorskim przepisem na Kozackie kawałek mięsa z ziemniakiem i przyprawami! Dzięki sporemu odzewowi w poprzednim wpisie zdecydowałem się działać i voila! O to i on. Wszelkie sugestie/uwagi/rady mile widziane!
Dopiero raczkuje więc wszystkie uwagi mile widziane ;)
Zachęcam do subskrybcji, przepisy będą proste, szybkie i smaczne! Filmy 13 sekundowe bez zbędnej gadki.
PS: zapraszam również na tag #ziemniakowniezostawiaj
#youtube #polskiyoutube #
Przedstawiam Wam mój pierwszy film na jutube z autorskim przepisem na Kozackie kawałek mięsa z ziemniakiem i przyprawami! Dzięki sporemu odzewowi w poprzednim wpisie zdecydowałem się działać i voila! O to i on. Wszelkie sugestie/uwagi/rady mile widziane!
Dopiero raczkuje więc wszystkie uwagi mile widziane ;)
Zachęcam do subskrybcji, przepisy będą proste, szybkie i smaczne! Filmy 13 sekundowe bez zbędnej gadki.
PS: zapraszam również na tag #ziemniakowniezostawiaj
#youtube #polskiyoutube #
Ziemniak43212 via Wykop
- 2
@paniejareczku: Historii tego swetra i tak nie zrozumiesz.
rozlane jajko na toście z majonezem i keczupem było potem w nocy promowane przez admina na głównej xD?
@arinkao: Nie na czasie jesteś. Nasz przyszły laureat gwiazdek Michelin opublikował nowy film!
Jeszcze gorszy od tamtego.
Potem wstawiał go na wykop 3 razy, bo za pierwszym i drugim razem dostał za mało plusów, więc pousuwał wpisy.
A na koniec tchórzliwie pousuwał moje komentarze w ostatnim wpisie :D
Zostało mi trochę mięsa z Cevapcici, po 48h w lodówce dobrze się przegryzło. Miałem sobie do tego zrobić tylko Toum, usmażyć i przekąsić...
Zamiast Toum wyszedł bardziej Aioli i zamiast szybkiego przekąszenia wyszło małe danie.
Do słodkiej karmelizowanej marchewki trochę gorzkawej rukoli, do tego dla świeżości pomidor z bułgarskim szopskim serem kozim a do cevapu czy w sumie co ja tam byle jak uformowałem, czerwona cebulka ofc.
Wyszło w praniu i w
Zamiast Toum wyszedł bardziej Aioli i zamiast szybkiego przekąszenia wyszło małe danie.
Do słodkiej karmelizowanej marchewki trochę gorzkawej rukoli, do tego dla świeżości pomidor z bułgarskim szopskim serem kozim a do cevapu czy w sumie co ja tam byle jak uformowałem, czerwona cebulka ofc.
Wyszło w praniu i w
Dlatego często wrzucałem też przepisy we wpisach, aby łatwiej mi było je znaleźć.
@paramyksowiroza: A ja niejednokrotnie nie wrzucam przepisu bo myślę że nikt go nie potrzebuje. Mija czas, chcę powtórzyć danie, znajduję zdjęcie i dup, nie ma przepisu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli już coś piszę to zwykle dlatego że robię to dla siebie z przyszłości.
@arinkao Wiesz, dlaczego powstały mirkoprzepisy.pl? Bo wygodniej mi było zrobić sobie bazę do własnych linków, niż za każdym razem przeszukiwać własne wpisy :D
Potem doszły też inne przepisy, ale od tego się zaczęło :)
Potem doszły też inne przepisy, ale od tego się zaczęło :)
Niedzielny must have moich rodziców.
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzwykopem
Swoją drogą to wróciłem właśnie z twoich stron i mam sporo pomysłów na danie z haluszkami i moskolami, nick zobowiązuje ;)
Ale wiadomo, zysk, turyści, jeszcze raz zysk i może być byle jak,