Czwarte podejscie do pizzy wloskiej.
Maka z Biedronki Gustobello 1 kg
Woda temperatura pokojowa 650 ml
Drozdze swieze 1 gram
Oliwa 30 gram
Sol 30 gram
43 godziny wyrastania w temperaturze pokojowej, podzial na kulki i trzy kolejne godziny wyrastania. To jest polowa po zrobieniu trzech kulek dzien wczesniej.
Brzegi chrupkie, srodek tez. Najpierw rozgrzalem blache na dole piekarnika zwyklego a potem tryb super grill - 3 minuty z sosem, przekrecenie i
Maka z Biedronki Gustobello 1 kg
Woda temperatura pokojowa 650 ml
Drozdze swieze 1 gram
Oliwa 30 gram
Sol 30 gram
43 godziny wyrastania w temperaturze pokojowej, podzial na kulki i trzy kolejne godziny wyrastania. To jest polowa po zrobieniu trzech kulek dzien wczesniej.
Brzegi chrupkie, srodek tez. Najpierw rozgrzalem blache na dole piekarnika zwyklego a potem tryb super grill - 3 minuty z sosem, przekrecenie i
- 3
@wcaleniepchamsiewmultikonto: 1. Pizza classica: Blok 1h TO, TO 1h kulki -> Kulki 48h TK -> Kulki 2h TO. Wtedy masz najlepszą elastyczność ciasta w stosunku do wielkości kulki i dobry smak.
2. Po 40h w TO ciasto jest przefermentowane, przez co się nie ma pożądanych warunków dla takiego ciasta.
3. Formowanie ciasta na classicę jest inne w porównaniu do pizzy napoletany. W napoletanie wypychasz powietrze do zewnątrz od środka, w tym
2. Po 40h w TO ciasto jest przefermentowane, przez co się nie ma pożądanych warunków dla takiego ciasta.
3. Formowanie ciasta na classicę jest inne w porównaniu do pizzy napoletany. W napoletanie wypychasz powietrze do zewnątrz od środka, w tym
- 2
@nocny-mirek: 3% soli w stosunku do ilości mąki to jest całkowity max, jakie się daje do jakiegokolwiek ciasta. Dasz więcej to ciasto nie będzie poprawnie fermentować i pogorszysz sobie elastyczność ciasta.
- 0
@Snoxik: Suche drożdże są mniej stabilne w przypadku mokrych. Ludzie zazwyczaj dają więcej drożdży suchych proporcjonalnie do drożdży mokrych, więc nie ma znaczenia, które się używa. To tylko złudzenie, że lepiej rośnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 1
@Trauma_Teddy: TO - Temperatura Otoczenia, TK - Temperatura Kontrolowana inaczej lodówka.
- 0
@Trauma_Teddy: Tutaj wskazuje gdzie ciasto wzrasta, a gdzie hamuje ten proces.
- 26
- 8
@EugeniuszGeniusz: Takiego wariata mam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tutaj jeszcze był trochę brudny w środku, bo dysza gazowa od palnika kopciła. Mam też F1, ale ten piec gazowy daje pożądane przeze mnie efekty w porównaniu do elektryka.
- 0
@zielony_goblin: Bo 99% pizzerii nie chce robić pizzy na jakościowych składnikach tylko daje szajs, którego nie dałbym własnemu psu. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Żeby zrobić dobrą pizzę w domu dużo nie trzeba.
Dziś drugie podejście do pieczenia #pizza na kamieniu. Ciasto z KMP dwudniowe. Szczerze mówiąc to szału nie ma z tym kamieniem. Nagrzewał się ok 1,5 180 stopniach. A samym dole potem 30 min w 250 na samej gorze plus grill plus termoobieg. I ponownie góra upieczona, dol blady (ale nie surowy). Mąka 00 do pizzy z biedronki plus do podsypywania semolina Primo Gusto. Załączam zdjęcie (drugie w komentarzu). Tak wiem trochę za
- 0
Hej!
Ile kcal może mieć pizza 30 cm - salami, mozarella, nduja, por? Tak orientacyjnie pytam może ktoś kojarzy :). W pizzerii niestety kelnerka nie miała takiego info.
#dieta #silownia #jedzenie #pizza #chudnijzwykopem
Ile kcal może mieć pizza 30 cm - salami, mozarella, nduja, por? Tak orientacyjnie pytam może ktoś kojarzy :). W pizzerii niestety kelnerka nie miała takiego info.
#dieta #silownia #jedzenie #pizza #chudnijzwykopem
- 0
Cześć,
jutro chciałem zrobić swoją pierwszą napolitanę z piecyka Optima Pizza Express Napoli. Ciasto zrobiłem wczoraj. Problem w tym, że jutro około 5:00/6:00 idę w góry i wrócę pewnie po 12, 13h. Wiem, że ciasto trzeba wyciągnąć z lodówki na TO na 6h. Jeśli rano wyciągnę je to minie, tak jak pisałem - 13h. Jeśli wyciągnę je po powrocie to pizze zjem o 1 w nocy. Akurat kumpel będzie u mnie nocował
jutro chciałem zrobić swoją pierwszą napolitanę z piecyka Optima Pizza Express Napoli. Ciasto zrobiłem wczoraj. Problem w tym, że jutro około 5:00/6:00 idę w góry i wrócę pewnie po 12, 13h. Wiem, że ciasto trzeba wyciągnąć z lodówki na TO na 6h. Jeśli rano wyciągnę je to minie, tak jak pisałem - 13h. Jeśli wyciągnę je po powrocie to pizze zjem o 1 w nocy. Akurat kumpel będzie u mnie nocował
- 0
@karolhh: Jak wyciągniesz 2-3h przed wypiekiem też będzie dobrze, załapiesz się na późną porę obiadową. Ważne, żeby nie wypiekać od razu, bo ciasto w środku się nie wypiecze. Te 6h to w wypadku, jeśli chcesz dobrze wyrośnięte brzegi. Przy troszeczkę zimniejszym cieście lepiej piec o te 15-20 sekund dłużej i będzie git.
- 16
- 0
@rafal366: Przy takim czasie lepiej dać trochę słodu, inaczej ciasto jest blade i ma czarne bąble. Poka przekrój
- 0
@rafal366: Sprawdź moje fotki na tym tagu i zobacz różnicę w kolorze cornicione. Za to nie lubię nadmiernego centkowania ciasta, choć powinno być wskazane. Generalnie im większe bąble to znaczy, że ciasto przejrzało, więc trzeba mieć na uwadzę siłę mąk jakich się używa. Przy dłuższym dojrzewaniu ciasta ta różnica będzie widoczna, szczególnie przy prefermentach. Przy nich nie trzeba czekać aż tyle z dojrzewaniem, starczy 24h w lodówie, by uzyskać odpowiednie warunki
- 0
@rafal366: Ja celuję w reakcję Maillarda, by to miało odpowiedni smak. Przy dobrej mieszance mąk z odpowiednią długością dojrzewania to wychodzi istna petarda i nie trzeba się bawić w prefermenty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 0
Hej, podrzuci ktoś przepis na pizzę dla początkującego? Mam makę caputo(czerwona), drożdże świeże, pasattę Mutti z bazylią i mozarellę w kostce. A no i mam kamień i piekarnik do 250st
#pizza
#pizza
- 2
@KrolikMU: 1kg mąki, 600g wody, 30g soli, 25g oliwy z oliwek, 1,5g drożdży na pizzę chrupiącą. 0.5h w bloku, 1h kulki po 250-280g, wrzuć na 24-48h do lodówki, wyciągnij na 2h przed wypiekiem. Kamień nagrzewaj na najwyższym poziomie przez 1h, wrzucaj pizzę przy włączonej grzałce. Wypiek +/- 3-4 minuty.
Nie zrobisz stylu neapolitańskiego w normalnym piekarniku, bo jest za mała temperatura.
Enjoy
Nie zrobisz stylu neapolitańskiego w normalnym piekarniku, bo jest za mała temperatura.
Enjoy
#gotujzwykopem
#pizza
Jaki macie sposob na pizze z burratą? Zawsze kladlem ja na minutke-dwie do pieca w calosci na pizzy, ale ostatnio dostalem w restauracji pocieta w ladne plasterki na kazdym kawalku i troche kusi zeby to odtworzyc, bo ilosc smietany ze srodka mnie czasem przerasta
#pizza
Jaki macie sposob na pizze z burratą? Zawsze kladlem ja na minutke-dwie do pieca w calosci na pizzy, ale ostatnio dostalem w restauracji pocieta w ladne plasterki na kazdym kawalku i troche kusi zeby to odtworzyc, bo ilosc smietany ze srodka mnie czasem przerasta
- 1
@eric2kretek: kup straciatelle jeśli nie lubisz dużej ilości z buratty
- 15
#pizza #pieczenie #jedzenie #pieczzwykopem
Dobra, pytanie do mireczków od pizzy włoskiej
Jaki piec do pizzy wybrać. Bez względu na cenę ale z tych małych bo miejsca brak no i na prąd. Typu Ferarri itp. Oczywiście pewnie bez modów się nie obejdzie ale potrzebuje taki który daje najlepsze oferty.
Dobra, pytanie do mireczków od pizzy włoskiej
Jaki piec do pizzy wybrać. Bez względu na cenę ale z tych małych bo miejsca brak no i na prąd. Typu Ferarri itp. Oczywiście pewnie bez modów się nie obejdzie ale potrzebuje taki który daje najlepsze oferty.
- 1
@stanley88: spice diavola pro
- 1
@stanley88: są preordery na włoskiej stronie producenta, w Polsce jeszcze nie ma, ale aktualnie jest to najlepszy piec kopułowy bez przerabiania.
- 1
@stanley88: Poprawili wszystkie bolączki starej wersji, także lepiej poczekać niż później modować i dostać taki sam sprzęt za te same pieniądze.
- 27
Chciało się czegoś innego niż Margherita to wyszła ze scamorzą affumicata.
Pomidory San Marzano DOP, Grana Padano DOP, EVO, Fior di Latte, Scammorza Affumicata, czerwona cebula
#pizza #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem
Pomidory San Marzano DOP, Grana Padano DOP, EVO, Fior di Latte, Scammorza Affumicata, czerwona cebula
#pizza #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem
- 0
@Kosopietek: Masz mikser spiralny i piec osiągający 420 stopni Celsjusza, żeby zrobić pizzę o takiej charakterystyce?
@blackmilk: Ten rodzaj pomidorów nie nadaje się w polskim klimacie. Za słaba ziemia i złe warunki, by były dobre.
@barman84: W miejscu do tego przeznaczonym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@blackmilk: Ten rodzaj pomidorów nie nadaje się w polskim klimacie. Za słaba ziemia i złe warunki, by były dobre.
@barman84: W miejscu do tego przeznaczonym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 2
@Kosopietek: Nie zrobisz tego przepisu bez tych rzeczy. Nie osiągniesz pożądanych przeze mnie warunków, by mieć taką pizzę. Dam ci przepis i wyjdzie ci co innego niż u mnie.
Przepis to jedynie wskazówki.
1kg mąki
630g wody
30g soli
0,5g drożdży
Blok TO 3-4h -> Kule TO 6-7h -> Kule TK 24-48h -> Kule TO 3-6h
enjoy
Przepis to jedynie wskazówki.
1kg mąki
630g wody
30g soli
0,5g drożdży
Blok TO 3-4h -> Kule TO 6-7h -> Kule TK 24-48h -> Kule TO 3-6h
enjoy
- 0
@Joterini2: Hurrdurr boczku i ogórka konserwowego ni mo
- 0
@LifeArtist: mix Caputo
- 0
Które drzewko wybrać, żeby tak w okolicach 5,0 - 8,0 mieć fun w pojazdach lekkich + w powietrzu w Ground RB i czasem Air RB?
Szwecja / Włochy / Francja ?
Gram już RUS / GER / USA
#warthunder
Szwecja / Włochy / Francja ?
Gram już RUS / GER / USA
#warthunder
Pociski HEAT (OCC 105 F1) na 7.7/8.7 to straszny dramat, czy da się tym normalnie pograć? Będę zaczynał przygodę z AMX-30 i tradycyjnie chcę kupić premkę na poziomie, który badam, zastanawiam się tylko, że ten premkowy AMX-30 przez amunicję nie jest kupą gówna ( ͡º ͜ʖ͡º) #warthunder
- 0
@Bad_Sector: Trzeba trafiać w czułe punkty inaczej nie da się grać HEATFS, 8.7 jest niegrywalne u Francuzów, 8.3 jest boskie
#warthunder