#pizza #bojowkapiekarska #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta Mirki, chciałbym kupić jakiś piec do pizzy, żeby w końcu robić porządną Neapolitanę, a może nawet Canotto. Możecie polecić jakiś konkretny model? Najlepiej, żeby był na drewno albo multifuel. Mam na oku Ooni Karu 12, ale może macie coś lepszego. Budżet powiedzmy do 3000zł, ale jak będzie warto dopłacić, to też rozważę, a jeśli jest coś fajnego taniej, to świetnie.
z elektryków: macte voyager (nie ma dolnej grzałki, fabrycznie posiada biscotto) effeuno p134h (ma dolna grzałke, przez to łatwiej jest piec pizze po pizzy bo kamien nie spada z temperatura tak szybko, nie ma biscotto fabrycznie)
polecam elektryki bo w nich latwiej o powtarzalnosc, są one jednak troche drozsze niz gazowki
@kobrys13: dursztyn, grandeus - jest kilka tras na ta wieze, mozna wjechac od wsi albo przez petle spiska, albo jeszcze od krempach zjechac ze sciezki rowerowej na dursztyn i po polnej drodze
Zawsze gry robię pizze w domu, to nie ważne z jakiego przepisu ciasto wychodzi raczej nieco suchawe i chrupiące (przy sugerowanym w przepisie czasie pieczenia, czasami nawet krócej), a chciałbym osiągnąć efekt taki jak często mamy okazję uświadczyć w pizzeriach masowych, czyli ciasto miękkie i bardziej delikatne. Czy da się to osiągnąć w piekarniku elektrycznym w ogóle? Po za tym, macie jakieś może przepisy godne polecenia które sprawią
@PijanySzkot: zmniejszyć czas wypieku, temperatura wyciąga z ciasta wodę, czym mniej wody tym bardziej chrupiące ciasto w skrócie, można to zrobić poprostu zwiększając temperaturę wypieku np.
@deni28s: nie ma przepisu, korzystam z tego kalkulatora ktory podeslal @ravau, po prostu rozpuszczasz drozdze, dajesz make potem sol i ugniatasz dopoki nie bedzie w miare gladkie, potem na pol godziny pod przykryciem, znowu ugniatasz ale bardzo krotko, robi sie gladka kulka i do wyrastania na jakis tam czas (zalezy od maki i ilosci drozdzy) ( ͡°͜ʖ͡°)
@Rick_Sanchez: nie jest to zbyt dobry pomysl, jak juz rozciagniesz placek i nalozysz sos to potem ciezko bedzie ja sciagnac z lopaty albo nalozyc bna nia
@Rick_Sanchez: chyba ze tak xD ogolnie no to nie wyjdzie ten sposob z przerzucaniem na cokolwiek, bo ciasto szybko wciaga podsypke i sie ciasto przyklei
@Itslilianka: 10 godzin w 21 stopniach, potem gdzies okolo 30 godzin w lodowce i na koncu robie kulki i wyrastaja 6-7 godzin w 21 stopniach @helloWisconsin: pomidory, sól, pieprz i bazylia
@LittleOpa: zyletka pod katem jedno dlugie ciecie na srodku @Helong: tak, tylko na zakwasie - a co do procesu to polecam filmik mireczka z tagu ktory nagral caly proces ( ͡°͜ʖ͡°)
#bojowkapiekarska #gzw #gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb
@zzbkk: oczywiscie ze tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)