Wpis z mikrobloga

@botpoziomu: @elzevir:

4. ryz umyty zalewasz woda (1 szklanka ryzu na 2 szklanki wody)


kurczę, nie za dużo wody? stosuję 1:1, max 1:1,2 i jest git. przy pierwszym podejściu zaliczyłem wtopę, bo taką proporcję zastosowałem dla objętości ryżu po namoknięciu, czyli większej a więc w konsekwencji wody było za dużo.

9. 2 lyzki stolowe cukru, 2 lyzeczki soli, pol szklanki octu do garnuszka i gotujesz az zgestnieje (grunt zeby nie
@Magdalie: zimny z lodówki absolutnie nie, nigdy tego nie wolno robić. nawet jeśli zostanie i chcesz przechować do kolejnego dnia żeby coś jeszcze dokręcić, to tylko w misce pod ściereczką, nie w lodówce. a do kręcenie najlepsza temperatura pokojowa, nawet lekko ciepły sprawia, że nori robi się gumiaste. dlatego przy dużej ilości ryżu (np 1 kg) zalecałbym przygotowanie go 2-3 godziny przed imprezą.