Wpis z mikrobloga

@elzevir najważniejsze że smakowało :) właśnie jak ktoś już napisał wyżej jak byś trochę inaczej pokroil filet to jedna część na nigiri była by spoko, ale ja osobiście też wolę maki niż nigiri (i robić i jesc xd)
@elzevir szanuje, tez kiedys robilem sam ale nigdy nie opanowalem robienia dobrego ryzu. Gdy trzymalem proporcje i wszystkie wytyczne z neta i tak raz wychodzil lepiej, raz gorzej. Jednak nigdy do konca tak jak powinien :)
@botpoziomu: Ale po co tak się męczyć z ryżem? Myjesz, dajesz 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody (chyba, że kuchenka to porażka i napierdziela gazem jak cholera, wtedy daj 2 szklanki wody na 1 ryżu), gotujesz powoli aż woda odparuje. Trzeba to czasem przemieszać. Odstawiasz na 10 min. Przekładasz do miski, byle nie metalowej. Jak coś się przypaliło to do kosza. Dodajesz ze 2-3 łyżki octu do ryżu i sól.