Wpis z mikrobloga

@mateusz-zurek: mniej więcej, a wody na oko. Tak by nie była z tego lejąca się breja bo wtedy trza w formie piec.
No i oczywiście drożdże. Tu na oko było z 10g może mniej. (normalnych a nie suchych) i mogło z godzinę jeszcze rosnąć.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@blackmilk: Dziękuję.
Piekę chleb mniej więcej co drogi trzeci dzień.
Ciągle mi brakuje jakiegoś triku aby chleb trzymał ksztalt. Doszedłem do takiej wprawy, że pszenny na drożdżach zwinięty i wrzucony do koszyka na 30 minut najlepiej utrzymuje kształt i wielkość w naczyniu zaroodpornym.
W planach jest zakwas, ale na to obecnie brakuje mi czasu.

Tag monitoruje i dodaje przepisy do listy.
@mateusz-zurek: powiem ci mój trik by się nie babrać. Mam maszynę do chleba. Na samym początku robię w maszynie. Jak za gęsto do dolewam wody, jak za rzadkie to dosypuję mąki. Jak ciasto robi się ładne i je z 2x na programie ugniatania przerobię, a później dopiero robię ręcznie (byle by się nie ubabrać XD )
Wiadomo, że jak rośnie ot trza je jeszcze przegnieść itp, ale finalnie ląduje w piekarniku