Wpis z mikrobloga

Mi ze zwykłej mąki tortowej najlepiej rośnie. Jak kupię mąkę chlebowa to zawsze coś nie wyjdzie.


@mateusz-zurek: chyba mam tak samo. Co prawda zaczynam dopiero przygodę z chlebkami. Robiłem z przepisu z https://www.farmhouseonboone.com/no-knead-sourdough-bread
W przepisie jest all-purpose, dawałem zwykła tortowa z biedry i było super. A ona chyba ma typ 450. Przy którymś kolejnym dałem 100% pszennej chlebowej 750 zamiast 450 i wyszedł już za ciężki. Chyba trzeba było dodać więcej
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@yacolek: to chyba kwestia wody.
Ostatnio zrobiłem mix jak blackmilk polecał, 650 + 1800 z proporcjami na oko i w maszynie i wyrusl super. Dałem mu godzinę na rośnięcie i potem jeszcze 30 minut w koszyku, bo tak mi lepiej przełożyć do naczynia żaroodpornego i pięknie wyrósł.
  • Odpowiedz