Aktywne Wpisy
Miesiąc temu skończyłem studia i jestem serio załamany rynkiem pracy w tym mieście. Przez całe liceum i 5 lat na uczelni kułem całki, rachunki różniczkowe, algorytmy i wzorce projektowe. Setki nieprzespanych nocy i mnóstwo stresu. I serio teraz mam zarabiać tyle co robol na taśmie albo karyna na kasie w biedronce?
Jestem absolwentem prestiżowego technicznego kierunku jednej z wiodących uczelni z kraju, stypendystą ministra a wszystkie oferty pracy które otrzymuję to max
Jestem absolwentem prestiżowego technicznego kierunku jednej z wiodących uczelni z kraju, stypendystą ministra a wszystkie oferty pracy które otrzymuję to max
lololokoo +8
Gdzie dobrze żyje się w Polsce? Mieszkam w Warszawie i mam dosyć tego miasta, wszędzie tłok, pośpiech, beton. Chciałabym przenieść się do jakiegoś mniejszego miasta, gdzie jest sporo zieleni, niższe ceny mieszkań, ale też sporo miejsc pracy. Zastanawiałam się nad Łodzią(serio xd), Katowice? Może ktoś chce opisać jak tam żyje się w Katowicach? :) #przeprowadzka #katowice #lodz #praca #gdansk
Drożdży nie dodawałem, użyłem nieumytych winogron. Będzie coś z tego?
Jeśli liczyć, że winogrona mają 160g cukru na 1kg, to mam 1.5kg cukru z owoców i 5kg czystego cukru, co daje 6.5kg. Z tego co wiem z 1kg powinno być 0.6kg alkoholu, czyli powinienem uzyskać około 4kg alkoholu, a pozostałe 2.5kg powinno przekształcić się w dwutlenek węgla. Sumarycznie mamy nastaw wazacy 22.5kg - te 2.5kg(co2) =20kg.
Dobrze myślę, że w takim razie otrzymam wino 20% (4/20*100)?
Zastanawiałem się czy nie przesadziłem z wodą, ale wygląda na to, że cukru może być odrobinę za dużo. Czy w takim wypadku warto dolać jeszcze wody?
#winodomowejroboty
Z tego 9.5 kg to nie wiem czy nie przesadziłeś z wodą. Ja do 25 litrowego wiadra rozrobionego winogron dodawałem tylko 2 litry wody, a właściwie syropu z 2kg cukru.
Trochę po mongolsku liczysz. I nie uzyskasz 20%.raz, że drożdże tyle nie wyciągną - może wyjątkowo silne szczepy przy odpowiednich pożywkach, w niskiej temperaturze i w ściśle kontrolowanych warunkach. Poza
@Zawodowy_Janusz:
Dobrze rozumiem, że zgodnie z zasada Delle'go możemy uzyskac maksymalnie około 18%? Jeśli stężenie alkoholu wynosiloby 18%, to 18x4.5 + 0 (cukru pozostałego) daje już 81, czyli fermentacja dalej nie będzie kontynuowana?
Ze zbyt dużą ilością wody chyba nic już nie mogę zrobić, jedyne co mi przychodzi do głowy, to dorzucić jeszcze kilka kilogramów winogron może z 6? Na ten moment fermentacja jeszcze się nie zaczęła, ale
@neferx: Dokładnie tak. Tak samo jeśli chodzi o samo blg. Blg ~80 nie pozwala na fermentację, wszystko co poniżej - drożdże ruszą. W uproszczeniu. Choć niektóre szczepy wykazują DU (Delle Unit) na poziomie 90. Ale to rzadkość i wymagają
Generalnie kierowałem się radami znajomej mi osoby przy robieniu tego nastawu, ale widziałem, że na wykopie polecali taka stronę
https://wino.org.pl/old/frames/winogron.html, gdzie też stosunkowo dużo wody jest dodawane (praktycznie 1:1 owoce:woda). Skąd się to bierze? Ja z tego co słyszałem po znajomych czy rodzinie, to każdy tej wody solidną porcję dolewa, żeby nie było zbyt kwaśne.
Jeśli chodzi o kwasowość, to istnieje wiele metod na naturalne odkwaszenie. Drożdże redukują pewien poziom kwasu jabłkowego. Jeden szczep więcej, inny mniej. Są szczepy specjalnie selekcjonowane pod tym kątem więc