Wpis z mikrobloga

@HaPPe: obsmaż mocno po 2 minuty z każdej strony i do piekarnika od razu na 6-8 minut potem wylacz i otworz piekarnik niech odpocznie kilka miut. Po tym od razu po wyjęciu sól i pieprz i masło z czosnkiem.
Smacznego
  • Odpowiedz
@HaPPe:
1. Musi poleżeć minimum 30 min w temperaturze pokojowej.
2. Osuszony (ręcznik papierowy)
3. Smażyć po minucie na "niemal dymiącej" patelni, potem nieznacznie zmniejszyć (a ile - zależy choćby i od temp. w kuchni) i kolejna minuta każda strona. Jak chcesz to można zamiast tego i 2x2 jak mówią poprzednicy, to bardzo podobne.
4. Osobiście daję rozmaryn po pierwszym obsmażeniu, do patelni daję wtedy masło i potem polewam w czasie
  • Odpowiedz
  • 2
@Viking-: @loginy @Leschek @lekarz_operator_kolonoskopu @NiebieskiWStringach czuję się zobowiązany dać znać jak wyszło.
dałem sporo soli i jednak jeszcze za mało co mnie zdziwiło ale będę wiedział na przyszłość. troszkę tłuszczu/błona w środku się nie wytopiła do końca ale całościowo smak bardzo dobry, i stopień wysmażenia też ok. chociaż troszkę bardziej się skierował do rare a nie medium rare ale to nie problem. pic rel oczywiście
  • Odpowiedz