Sztuczne słodziki powodują choroby metaboliczne
Rynek sztucznych słodzików jest warty 1,5 miliarda dolarów w USA. Często są one reklamowane jako pomoc w otyłości i cukrzycy. Najnowsze badania mówią, że jest całkowicie odwrotnie. Sztuczne słodziki mogą się przyczyniać do tych chorób! Artykuł na ten temat ukazał się w Nature.
darosoldier z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 187
Komentarze (187)
najlepsze
"Maksymalna, dopuszczalna, dzienna dawka aspartamu nie powinna przekraczać 40 mg na 1 kg masy ciała."
Dla 80 kilowego chłopa to 3,2 grama aspartamu dziennie. W 100 ml coli zero może być około 15 mg aspartamu (trudno znaleźć informację na ten temat, ale jest go więcej niż kofeiny i mniej od kwasu, a na bazie PH ktoś wyliczył, że jest około 18 mg/100 ml). A co
Po pierwsze, to nie są badania, które zmieniają całkowicie opinię świata naukowego, tylko są to tzw. "Preliminary findings", czyli wstępne wyniki/ustalenia, które zanim (o ile jeśli) będą miały wpływ na rekomendacje instytucji zdrowotnych minie dużo czasu.
Na obecnym poziomie nie można robić kategorycznie jakichkolwiek twierdzeń typu "Sztuczne słodziki powodują choroby metaboliczne", bo jest
@Floyt: serio traktujesz to jako źródło?
ja odstawilem slodkie bez powodu. Chyba nie mialem cukru w domu i nie chcialo mi sie kupic. Po
Komentarz usunięty przez moderatora
@janeeyrie: jakby otyli nie mieli z tym problemu, to by nie byli otyli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli nie smakuje komuś Stevia (de facto - zgadzam się - smakuje mega dziwnie) proponuję wypróbować Ksylitol (cukier brzozowy). Uwaga natomiast na tanie podróbki Ksylitolu - wytwarzane z kukurydzy za pomocą szczepów
Rozumiem jednak, że to dla ciebie od zawsze było oczywiste, że aspartam czy sacharyna sprzyjają powstawaniu insulinooporności podczas gdy cały świat używa słodzików u ludzi z cukrzycą.