W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii
Czy to znaczy że ten cukier wanilinowy ma w sobie krowi placek?
"W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007"
Tak na marginesie to mam znajomego w jednej z dużych firm spożywczych (stanowisko dyrektorskie). Zapytałem go kiedyś dlaczego w marketach nie da się już kupić cukru waniliowego ? Odpowiedź : Bo nikt go nie kupował.
Komentarze (126)
najlepsze
Czy to znaczy że ten cukier wanilinowy ma w sobie krowi placek?
"W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007"
kupa rządzi
lol :D
Czytanie komentarzy boli
lol
Czyli dla mnie to żaden news. Czyli zakop.
Ładujemy w siebie od dziecka Etylowanilinę zamiast wanilii i dlatego po dwie głowy nam wyrastają .