Drogi Wykopowiczu
w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.
-137
pokaż komentarz
To co widać, ten przepis to jest na pizze typu WYRÓB PICCOPODOBNY. Polecam każdemu spróbować pizzę neapolitańską. Wypieka się ją uwaga 60-90 sekund, specjalny piec, lokalne składniki - nie ma lepszej pizzy.
Po spróbowaniu neapolitańskiej redefiniujecie słowo PIZZA.
źródło: falsonueve.com
-35
pokaż komentarz
@bobbyjones: Dokładnie, ten przepis podany tutaj jest słaby.
+406
pokaż komentarz
@bobbyjones: EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO TEJ ZABAWY....
-4
pokaż komentarz
@bobbyjones: Tam takie kruche ciasto jest? Kiedyś mąż ciotki, właśnie włoch robił takie coś i nawet dobre to jest.
+8
pokaż komentarz
@bobbyjones to jest pizza z mąki 00 i z tego co wiem Polakom taka średnio smakuje...
0
pokaż komentarz
@kamilry123: Ciasto jest takie krucho-gumowe, specyficzne. Dla mnie idealne i w przypadku tej pizzy nieraz "skórki" są lepsze niż reszta :D
@Pawel1342: Dokładnie. Często jak czytam opinie to ludzie narzekają też np że pizza jest "wodnista".. no a jaka ma być skoro mozzarella z bawolego mleka + przecierka z pomidorów
0
pokaż komentarz
@bobbyjones oszczędności ale przecież jak zobaczą ludzie włoska pizza to już szaleństwo tak samo jak z amerykańską czyli takim cebularzem(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
+205
pokaż komentarz
To co widać, ten przepis to jest na pizze typu WYRÓB PICCOPODOBNY. Polecam każdemu spróbować pizzę neapolitańską. Wypieka się ją uwaga 60-90 sekund, specjalny piec, lokalne składniki - nie ma lepszej pizzy.
@bobbyjones: Spoko, juz zamawiam "specjalny piec" w sklepie ze specjalnymi piecami, a zaraz potem rezerwuje lot do slonecznej Italii, bo trzeba po skladniki skoczyc. Dzieki cumplu!
0
pokaż komentarz
@pindolino: W domowym piecu z najlepszymi składnikami na świecie nie uda się zrobić takiej pizzy. Temperatura takiego pieca w pizzerii jest 2x wyższa.
+61
pokaż komentarz
@Kryspin013: @bobbyjones: PRZYJDZIE TAKI JEDEN Z DRUGIM AMATORZY I PIZZE BEDOM PIEC W PIEKARNIKU W UWAGA 220 STOPNIACH. JESZCZE SER DA NA SAMOM GURE... ECHH CORAZ WIECEJ AMATOROW PANOWIE...
+5
pokaż komentarz
@pindolino: jak juz lecisz do tych Włoch po składniki to przywieź mi tez kilo mąki. Przecież polską, pizzy nie będę piekł ..
+8
pokaż komentarz
mam taki, mogę polecić.
źródło: gadgethim.walyou.netdna-cdn.com
+3
pokaż komentarz
@pindolino: @Wooferek: oczywiście, że w domu, w zwykłym pierkarniku da się zrobić taką pizzę. wiem, bo próbowałam, wychodzi super za każdym razem
-8
pokaż komentarz
@bobbyjones: Dokładnie, to jest prawdziwa pizza. W znalezisku jest przepis na typową polską pizzę, wzorowaną na amerykańskiej. Kto nie jadł pizzy neapolitańskiej, nie wie, jak smakuje dobra pizza.
+52
pokaż komentarz
@bobbyjones: @michalek21: @pindolino:
Klasycznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
"No jak mnie wk?@$iają takie poradniki DIY w stylu 5 sposobów na. HURR DZISIAJ POKAŻEMY JAK SAMODZIELNIE W KILKA CHWIL I W DOMOWYM ZACISZU ZROBIĆ TAKĄ SUPERANCKĄ DONICZKE. Myślę sobie k?@$a ale zajebiście właśnie takiej potrzebowałem, zaraz se zrobie taką i wsadze paprotke. POTRZEBNE BĘDĄ STARA BUTELKA, TOKARKA, TENSOMETR, OSCYLOSKOP I k?@$A WZBOGACONY URAN KTÓRY ZNALEŹĆ MOŻECIE W DOWOLNYM SKLEPIE CHEMICZNYM. No to zap#$??$$am do rossmana a tam k?@$a zonk bo uranu nie sprzedają i c#%@@ se zrobie a nie donice"
#pasta
+1
pokaż komentarz
@bobbyjones: to co wrzuciłeś to nadpizza, najprawilniejsza ze wszystkich pizz - margherita albo marinara z da Michele
-4
pokaż komentarz
@BlackCanary: @Amaurosis: No i to rozumiem. A niestety cebulaczki będą wyśmiewać bo znają tylko picce z sosem czosnkowym z podwójną goudą z promocji
+1
pokaż komentarz
@yotek: też mam taki piecyk, ale denerwują mnie w nim 2-3 rzeczy.
1. Jest strasznie niski i jak ciasto nam trochę urośnie + dość wysoko mamy składników, to wszystko przyklejone do grzałki... podobnie też przez to potrafi się przypiec góra pizzy tak właśnie jak jest grzałka.
No i średnica też niewielka, ale ja sobie z tym radzę w ten sposób, że zawszę robię po 2 pizze.
2 . Ma kamień, ale mi pizza potrafiła przywrzeć do kamienia, to wstawiam ją na blaszce (idealnie pasują blaszki, co można czasem w lidlu kupić 4szt + stojak)
3. Dalej to nie jest taki piec jak duże przemysłowe z pizzeri :/ ale faktycznie jest 100x lepszy od zwykłego piekarnika :)
Ile czasu pieczesz w nim pizzę? ja po 5min rozgrzewania wstawiam pizzę na jakieś 7-8 min przy ustawieniu mocy na 2,5
+1
pokaż komentarz
@yotek: tak wyglądała moja wersja bez tacki, ale przywarła i ciężko mi było potem kamień doczyścić...
źródło: pizza bez tacki.JPG
+1
pokaż komentarz
@mar111cin: 1. nie miałem takiego problemu - może przez te blaszki tak masz, a średnica mogłaby być większa
2. sypię mąkę, ale trzeba uważać aby nie spłonęła. Kamień wciąga wilgoć. Przez blachę gorzej..
3. też tak uważam
4. 5min starcza. Ciasto według doł. instrukcj
+1
pokaż komentarz
@mar111cin: u mnie kamień czarny - pogodziłem sie z tym. To mozzarella? Wydaje mi się, że robię na cieńszym cieście.
-1
pokaż komentarz
@yotek: możliwe że czasem blaszka się podegnie i przez to wyżej stoi :/ no ale dla mnie tak jest wygodnie wyjąć włożyć itp.
zdjęcie jak to była nówka sztuka, po kilku próbach bez blachy kamień już jest brązowy ;(
Mozzarelli na pizzy nie lubię, najlepiej dla mnie wypada królewski, ale też używam goudy lub edamskiego. Ogólnie to są u mnie w mieście dwie pizzerie, gdzie pizza cała jest pokryta serem (razem z boczkami na których jest tak chrupiąco zapieczony) i do tego cała jest taka trochę tłustawa i do takiego efektu dążę, no ale jednak bez dokładnego ich przepisu, to chyba nigdy tego nie osiągnę, tym bardziej że nie wiem jaki ser stosują, a według mnie na 100% nie jest to mozzarella (którą mają wpisaną w menu ;) )
A po za tym, to taki piecyk uważam za dobry zakup :)
-5
pokaż komentarz
Po spróbowaniu neapolitańskiej redefiniujecie słowo PIZZA.
@bobbyjones: neapolitańska jest dla pedałów. Polska pizza najlepsza.
0
pokaż komentarz
@mar111cin: dodaj oliwy z oliwek na sos. A ser tylko mozzarella. Ze zwykłego robi się kamień przy takiej temp.
-1
pokaż komentarz
@yotek: Oliwę dodaję, ale to i tak jeszcze nie jest to :/
A prawdziwą mozzarellę na pizzy podaję w jednym lokalu na mieście i serio mi nie podchodzi :/
Wolę zwykły ser i jak się robi taki chrupki :)
0
pokaż komentarz
@mar111cin: spróbuj najtańszej mozzarelli takiej bez wody - powinna być podobna do tej z tych pizzeri o których piszesz :)
0
pokaż komentarz
@bobbyjones: a jesz ją też jak prawdziwy neapolitanczyk? :) Tj. kroisz pół, zwijasz i wciągasz?
0
pokaż komentarz
Ile czasu pieczesz w nim pizzę? ja po 5min rozgrzewania wstawiam pizzę na jakieś 7-8 min przy ustawieniu mocy na 2,5
@mar111cin: to ch?$ a nie specjalistyczny piekarnik. Krócej robię niekiedy w zwykłym piekarniku.
0
pokaż komentarz
tak wyglądała moja wersja bez tacki, ale przywarła i ciężko mi było potem kamień doczyścić...
@mar111cin: tak sobie, brzegi nie przypieczone. Jeśli pieczesz taką pizzę 7-8 minut to chyba lepiej to robić w zwykłym piekarniku...
-5
pokaż komentarz
Mozzarelli na pizzy nie lubię, najlepiej dla mnie wypada królewski, ale też używam goudy lub edamskiego. Ogólnie to są u mnie w mieście dwie pizzerie, gdzie pizza cała jest pokryta serem (razem z boczkami na których jest tak chrupiąco zapieczony) i do tego cała jest taka trochę tłustawa i do takiego efektu dążę, no ale jednak bez dokładnego ich przepisu, to chyba nigdy tego nie osiągnę, tym bardziej że nie wiem jaki ser stosują, a według mnie na 100% nie jest to mozzarella (którą mają wpisaną w menu ;) )
@mar111cin: nie no królewski za 10 zł/kg to high quality. Palce lizać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
Ze zwykłego robi się kamień przy takiej temp.
@yotek: gumo-kamień. Do tego tłuszcz się wytapia i leci.
+2
pokaż komentarz
@kekemot słuchaj, powtarzam Ci po raz któryś - zwyczajnie się odemnie odp#$?!%# mentalny gimbusie... I tak mam Ciebie zablokowanego i nie widzę Twoich postów skierowanych do mnie - tutaj wyjątkowo zobaczyłem, przez powiadomienie innej osoby. Daremny twój trud panie "fajny", mam w głębokim poważaniu, co do mnie piszesz i co o mnie za głupoty rozgadujesz. Żegnam
+2
pokaż komentarz
Wypieka się ją uwaga 60-90 sekund, specjalny piec
Halo @SOLGAZ, jest robota! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+2
pokaż komentarz
@pindolino: no to jesteś uratowany, dobrze że ktoś Ciebie uświadomił.
A teraz zakładaj okulary ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■ i leć na Sycylię po składniki.
-1
pokaż komentarz
@mar111cin: zablokował mnie (╥﹏╥)
+2
pokaż komentarz
Wolam @bosfor606, @Burzuazja, @plumkajacy_kalafior
Dajcie znac czy smakowala ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+116
pokaż komentarz
@pindolino przecież to przepis na pizze rs.
-16
pokaż komentarz
@pindolino: moja wersja dla leniwych to
pomidory, czosnek i koncentrat, kapka oleju, soli, pieprzy i oregano z bazylią + cukru i w blenderze. Bez zadnego gotowania. xd Na surowo smakuje kijowo ale po upieczeniu lepsze to niz sam koncentrat na spodzie.
BTW dziwne, ze smazysz wpierw papryke. Raczej wpierw cebula , potem na moment paryka i zaraz pomidory. Inaczej moze zgorzknieć.
pokaż spoiler
TY bulwo, znowu mam smaka na picce. Serdecznie Cie nienawidze.
W domu mam tylko spaghetti i czipsy paprykowe ;D
Próbowałeś zamiast sosu pomidorowego dać sos mięsny od spaghetti, na wierzch ser + jakieś warzywka.
Albo na odwrót. na spód sos jakiś inny niż pomidorowy, potem ser a na wierzch sos do spahetti.
-5
pokaż komentarz
przecież to przepis na pizze rs
@tgb: Co to "rs"?
-25
pokaż komentarz
@pindolino google
+12
pokaż komentarz
@tgb: Dokladnie tak. Przepis znalazlam jakies 7 lat temu i od tamtej pory sluzy mi wiernie, a pizza wychodzi pyszna i skoro kilka osob o niego pytalo, postanowilam sie nim podzielic. Nigdy nie twierdzilam, ze to ja stworzylam przepis, natomiast jak najbardziej jestem autorka pizzy, cos w tym zlego? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-1
pokaż komentarz
@pindolino a jak się nie odezwą, to co to będzie znaczyć?
-17
pokaż komentarz
@pindolino wszystko spoko tylko do ciasta nie używa sie t.450 są maki specjalistyczne i nie mówię o drogiej 00 plus kulki powinny leżeć 6h i odpoczywać plus ciasto przed wypiekiem bez sosu trzeba dziurkowac żeby nie było bąbelkowów( ͡° ͜ʖ ͡°)
+3
pokaż komentarz
@pindolino: Przepis na sukces to ciasto które trzeba odpowiednio naciągnąć, dlatego 1 kulka to 1 spód nie można dzielić na 2, całą struktura ciasta zostanie zniszczona....
+53
pokaż komentarz
@pindolino: Ciekawy przepis ale można go trochę udoskonalić bądź zmienić :) Swego czasu robiłem codziennie pizze, łącznie chyba ich było z 300 (to nie przenośnia), robiłem ich tyle, że moja Karyna już miała dosyć pizzy ale ja nieugięty musiałem odkryć przepis który odwzoruję mi pizze jak z pizzerii. Jeśli się nie obrazisz to podsunę kilka pomysłów.
1. W marketach często można znaleźć "specjalistyczną" włoską mąkę na pizze typu 00 która do najtańszych nie należy. Jest to nic innego jak chwyt marketingowy bo owa mąka to nic innego jak Polska mąka tortowa typ 450 i to z niej polecam robić
2.Co do drożdży świeżych to jak najbardziej są odpowiednie ale wspomniałeś aby nie używać instant. Jak najbardziej można. Na 0,5kg mąki 7-9g suchych drożdży, najlepiej Dr. Oetker'a. Wsypujemy do szklanki, zalewamy odrobiną wody, dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki mąki. Czekamy aż się drożdże zaprzyjaźnią i dodajemy do mąki
3. Ja osobiście ciasto robie z 0,5kg mąki i do niej dodaję łyżkę oleju lub oliwy z oliwek a następnie wlewam do niej 200ml ciepłej wody (nie gorącej! bo drożdże zabije), dodaję zaprzyjaźnione już drożdże i wyrabiam do zbitej masy. Kiedy masa jest już w miare stała dodaję kolejne 50ml wody w której uprzednio wymieszałem łyżeczkę soli. Poźniejsze dodanie soli z wodą pozwoli drożdżą zachować lepszą kondycję. Całość wyrabiam z 10 minut i formuję z ciasta dwie równe kulki które przykrywam garnkiem lub miską. Aby nie robiła nam się skorupa na wierzchu możemy lekko zwilżyć ciasto wodą.
4. Pieczenie. Polewanie/rozsmarowywanie podstawy olejem z mojej perspektywy nie jest dobrym pomysłem bo zawsze mi się za mocno przypalało a ciasto było lekko odmoknięte. Sam kładę na blachę z minimalną (szczyptą) mąki aby przy wyjmowaniu ciasto ładnie się zsunęło z blachy. Dodatkowo zwiększam temperaturę do maksymalnej ilości jaką umożliwia mi piekarnik (grzanie dolne, bez termoobiegu) i kładę pizzę na ostatnim miejscu, na dolę. W ten sposób pizza piecze się podobnie jak w pizzeriach z tym że w lokalach pizza jest robiona od 360st do nawet 420st.
Pizze wyjmujemy jak spód ciasta nam zaczyna się rumienić, wtedy nasze danie będzie chrupiąca a kawałek będzie stał na baczność, tak jak powinien ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatkowo jeśli ktoś chce częściej robić pizzę to polecam dokupić sobie kamień do piekarnika. Znajdziemy na każdej aukcji, kosztuje niewiele a poprawia smak pizzy fenomenalnie( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pindolino: Mam nadzieję że nie pogniewasz się za mój opis :) Może coś Ci się z niego przyda ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja za to na pewno skorzystam z Twojego sosu( ͡° ͜ʖ ͡°) Takiego jeszcze nie robiłem. Zawsze tylko brałem koncentrat, sól, pieprz, mnustwo oregano i bazyli oraz tabasco. Jak lubię robić ciasto na pizze tak nad sosem nigdy się nie rozwodziłem, chyba że czosnkowym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+5
pokaż komentarz
@dzetson
"W marketach często można znaleźć "specjalistyczną" włoską mąkę na pizze typu 00 która do najtańszych nie należy. Jest to nic innego jak chwyt marketingowy bo owa mąka to nic innego jak Polska mąka tortowa typ 450 i to z niej polecam robić"
Chłopie co Ty mówisz widziałeś kiedyś specyfikację M.T.450 zwanej Tortowa a Fariny 00??
Wiesz co to Polskie Normy i jak się określa mąkę i jej zasadniczy Typ?
...
+8
pokaż komentarz
@Pawel1342: Nie wiem co to polskie normy, zwłaszcza jeśli chodzi o mąkę. Wiem natomiast z jakich mąk robiłem ciasto na pizzę i która do tego nadawała się najlepiej. Tzn która po upieczeniu była jednocześnie smaczna, delikatna w środku i chrupiąca na zewnątrz a która była po prostu skorupą do łamania sobie zębów.
-3
pokaż komentarz
@dzetson to smacznego mogę życzyć na przyszłość... Mialem okazje badać typ.450 i zarówno 00 i to jest coś innego całkiem...
Co do mąki poszukać radze perfecji w makro itd
+8
pokaż komentarz
@dzetson: 00 zawiera duzo wiecej glutenu niz polskie maki
+3
pokaż komentarz
@Hank85: Aż tak się nie wgłębiałem ( ͡º ͜ʖ͡º) Chodziło mi tylko i wyłącznie o walory smakowe a nie co po tym się dzieje. Skoro mam możliwość kupna mąki za 2zł a nie po 8zł (taka cena w jednym sklepie obok mnie) to dla mnie wybór jest oczywisty. Teraz będę miał to na uwadze ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Pawel1342: Także kolego, bez nerwów ( ͡º ͜ʖ͡º) tak jak mówiłem wcześniej, walory smakowe a nie zdrowotne, ok? :)
+3
pokaż komentarz
@dzetson: @Pawel1342: z tego co wiem to raczej 550 jest odpowiednikiem 00
-3
pokaż komentarz
@dzetson ok chcę Ciebie tylko na dobrą drogę nakierowac jak cos pytaj pisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@stefan1995: na 550 będziesz miał bardzo twarde ciasto po upieczeniu
-1
pokaż komentarz
@Hank85 tak i nie.. Chodzi bardziej o system mielenia i osiągnięcia mąki( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@stefan1995 nie ma idealnego odpowiedniego odpowiednika... w Polsce 00 sie nie przyjmuję i za dużo zabawy na ustawienie wyciągu nie zmienia to faktu że mamy swoją która wielu osobom bardziej smakuje
+1
pokaż komentarz
@Pawel1342: no mi sie wydaje, ze jedno wynika z drugiego, bo taka maka jest super oczyszczona i maksymalnie zmielona, wiec jest w niej sila rzeczy wiecej glutenu. Ale expertem nie jestem, wiec chetnie sie dowiem jesli jest inaczej.
+8
pokaż komentarz
@Hank85 gluten nadaję sprężystości ciastu... Ogólnie rzecz biorąc to ciężko mi wytłumaczyć osobie która nigdy'tak mi sie zdaję' nie widziała lub nie wie jak wygląda produkcja mąki i jakie są wpływy rocznicowe na dana specyfikację zaczynając od pszenicy etc... Pozdrawiam PS: dobrze kombinujesz
0
pokaż komentarz
@dzetson: dzieki za wskazówki
-1
pokaż komentarz
@Pawel1342: Jakiego wyciągu? Chętnie się dowiem czegoś więcej.
-1
pokaż komentarz
a jak się nie odezwą, to co to będzie znaczyć?
@dziubeQ: Nie wiem, ale ty mi pewnie powiesz.
-1
pokaż komentarz
@stefan1995: sorry tajemnica zawodowa ( ͡° ʖ̯ ͡°)
+1
pokaż komentarz
@pindolino: Dziękuje (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
0
pokaż komentarz
@Pawel1342: ale powiedz tylko czy chodzi o produkcję mąki czy już o ciasto :P
0
pokaż komentarz
@dzetson: Dzieki stukrotne, z rad chetnie skorzystam, wydaja mi sie bardzo cenne :)
0
pokaż komentarz
@stefan1995: oczywiście mąki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@tgb no tak, juz nie dyskutujmy, "google" :(
+2
pokaż komentarz
Tzn która po upieczeniu była jednocześnie smaczna, delikatna w środku i chrupiąca na zewnątrz
@dzetson: Dokladnie takie wlasnie ciasto wychodzi. Fakt, z poczatku nie za kazdym razem wychodzilo tak dobrze. To baze/ciaste dawalam za cienka i wychodzilo dosc latwo lamiace sie, kruche (ale smaczne), to znow drozdze bylo czuc w smaku ciut za mocno, ale lata praktyki i milosci i wychodzi pyszne za kazdym j?#$mym razem ;)
-1
pokaż komentarz
@kto_ma_potrzymac_dwie_dychy: huehue ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+1
pokaż komentarz
@pindolino: Nic ino się cieszyć ;) Jak smakuje to nie zmieniać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@dzetson *mnóstwo. A tak w ogóle to podaj prosze przepis na pizzę idealną plis :)
0
pokaż komentarz
@pindolino: w jukeju gotowałeś pizzę?
0
pokaż komentarz
w jukeju gotowałeś pizzę?
@wkopywaczwykopywacz:Nie, w kuchni, a dokladniej w piekarniku ;)
0
pokaż komentarz
@pindolino: A Nieorawda bo w piekarniku piekłeś :-b
+1
pokaż komentarz
20g drozdzy swiezych, nie instant (!)
@pindolino: Wszystko spoko tylko drożdże polecam właśnie z torebki- w kubku z ciepla woda dodajesz, drożdże, cukru i troche maki odstawiasz na 5 min i potem dalej wg przepisu- po wyrobieniu ciasta zostawiasz je na 10min żeby sobie odpoczeło.
Zaletą jest to że nie trzeba czekac tych 40 minut- po rozwałkowaniu możesz zostawic w formie zeby podrosło albo nawalic skladnikow i wrzucic od razu do piekarnika (lub nawet do mikrofalówki z opiekaczem na dedykowanej patelni- tak tak, wyjdzie jak z piekarnika)- podrośnie podczas pieczenia a ciasto ma duzo lepszą chlebową fakturę niż w przypadku drożdzy żywych które startują jak chcą i kiedy chcą a po rozwałkowaniu ciasto znowu wolno rośnie (dlatego właśnie czekasz 40min- strata co najmniej 30min a wiadomo że żołądek nie lubi czekać).
0
pokaż komentarz
@dzetson: taktyk
+1
pokaż komentarz
@pindolino: Dzięki za przepis, pizza wyszła super smaczna! Tylko mianowicie zj@@!łem jedną rzecz... za bardzo ciasto rozwałkowałem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
0
pokaż komentarz
@N3z1: Dzieki za dobre slowo, ciesze sie, ze przepis komus sie przydal. A co do pizzy, kazda nastepna wyjdzie ci coraz lepsza ( ͡º ͜ʖ͡º)
+1
pokaż komentarz
@macallan po czasie ale jak możesz to wytrzymają się chwilę( ͡° ͜ʖ ͡°) Jutro mam trochę czasu to postaram się zrobić i zdam relację:)
0
pokaż komentarz
@dzetson no to czekam :)
+1
pokaż komentarz
@macallan chłopie nawet nie wiesz jak mi się nie chce ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale od lat jestem na Wykopie wiec dam radę( ͡° ͜ʖ ͡°) Tym bardziej ze obiecałem sobie ze będzie w końcu aktywnym uczestnikiem ( ͡º ͜ʖ͡º)
+16
pokaż komentarz
Pysznie to wygląda
źródło: x0.cdn02.imgwykop.pl
0
pokaż komentarz
@Amadeo: Dzieki :)
+11
pokaż komentarz
@Amadeo: @pindolino: wygląda jak " Wchodź we mnie ty pyszny skur..." xd
+3
pokaż komentarz
@Amadeo: co za gość skopiować obrazek wstawić niżej dla plusów. Przecież każdy widzi w miniaturce.
+39
pokaż komentarz
źródło: x3.cdn03.imgwykop.pl
0
pokaż komentarz
co za gość skopiować obrazek wstawić niżej dla plusów.
@squad: Przepraszam (╯︵╰,)
0
pokaż komentarz
@Amadeo: tak sobie, za dużo tłuszczu i nie będzie stać trójkącik.
+24
pokaż komentarz
@pindolino: A gdzie można dostać tę przyprawę Origami? ;P
+3
pokaż komentarz
@Syntax: Jednak maz ma racje, ja to taki lol jestem. Dzieki @Syntax. Moge prosic @Moderator o poprawienie? Rzecz jasna, mialo byc oregano (✌ ゚ ∀ ゚)☞
+13
pokaż komentarz
@pindolino: Nie czepiam się. Spodobało mi się... Przecież każdy wie o co chodzi a brzmi zabawnie ;)
+4
pokaż komentarz
@Syntax: na originie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+4
pokaż komentarz
@Kuchaj: git clone pizza
+18
pokaż komentarz
Najlepsza!
źródło: youtube.com
+4
pokaż komentarz
źródło: 2016-03-31 19.42.06.jpg
+6
pokaż komentarz
I koniecznie polewanie oliwą z oliwek. Czasem wydaje się aż za tłusta i ociekająca, ale jest pycha.
+2
pokaż komentarz
@spunky: Bardzo ładna, wygląda jak prawdziwa pizza. W czym piekłeś, normalnie w piekarniku?
+5
pokaż komentarz
@MaxwellStB: tak zwykły piekarnik tyle, że gazowy. Może to robić jakąś różnicę. Ogólnie piekarnik na maxa, pizza jak najniżej, 5-7 minut pieczenia. W porządnym piecu to by było dopiero bomba, bo pieczenie pewnie ze 2 minuty.
Tak, czy siak, przepis jest mega. Zrobienie pizzy zajmuje parę chwil. W zasadzie tyle, co na filmie - czekanie na wyrośnięcie ciasta. Jak ją pierwszy raz zrobiłem, to myślałem, że się posikam z wrażenia, bo to jak to smakowało, to była bomba. Polecam dodać oprócz mozarelli ser chedar. Bomba po prostu.
pokaż spoiler
Jestem tym przepisem zachwycony xD
edit: Tak jak koleś mówi: to ma być banalne danie, a nie stanie pół dnia w kuchni i robienie "pitcy". Robiąc z tym przepisem, to rzeczywiście jest banalne danie i zajmuje chwilę. Ciasto z 5-10 minut i w sumie tyle, bo tu nie ma co przygotowywać :)
Polecam przepisy gościa. Samo to, jak opowiada, ta jego pasja i maniera z jaką to robi... Po prostu po włosku :)
0
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez autora
0
pokaż komentarz
@spunky: a nie keczupem? ;)
+1
pokaż komentarz
@johnybrawo: a proszę Cię :) Ta pizza jest tak dobra, że nawet nie pomyślisz o jakimkolwiek sosie do niej. Oliwa z oliwek oczywiście tak jak na wideo - przed pieczeniem :)
A ser to miałem na myśli parmezan, który jest w sumie na wideo, ale chedar też można ;)
Acha i ta moja ze zdjęcia raczej słabo wypieczona. Powinna być mocniej przypalona.
+1
pokaż komentarz
@MaxwellStB: @spunky:
Sprzedam Wam mały kuchenny lifehack. Jak macie tradycyjny piekarnik z temperaturą 250 stopni, wrzućcie sobie na początku sam placek na 3-4 minuty, a dopiero później nakładajcie składniki.Można w ten sposób uzyskać chrupiące ciasto i nieprzypaloną górę.
Ps. Pizza to moja ulubiona potrawa.
0
pokaż komentarz
@Enricco: tylko po co, jak wszystko sie piecze 6-7 minut i nic się nie przypala? Zresztą to ma się nawet trochę przypiec. Na moim zdjęciu jest zdecydowanie za krótko pieczona, brzegi w ogóle białe.
W moim piekarniku jest gaz więc tylko od dołu i jestem bardzo zadowolony z pizzy jaka w nim wychodzi :)
0
pokaż komentarz
Czasem wydaje się aż za tłusta i ociekająca, ale jest pycha.
@spunky: c%#!?wą masz oliwę, podrabianą.
Ponadto w Polsce ludzie albo nie dają w ogóle oliwy albo leją tyle, że pizza nie ma prawa być dobra.
+1
pokaż komentarz
edit: Tak jak koleś mówi: to ma być banalne danie, a nie stanie pół dnia w kuchni i robienie "pitcy". Robiąc z tym przepisem, to rzeczywiście jest banalne danie i zajmuje chwilę. Ciasto z 5-10 minut i w sumie tyle, bo tu nie ma co przygotowywać :)
@spunky: dobre ciasto musi trochę poleżeć w lodówce, niestety. Ogólnie to dobre posiłki przygotowuje się długo niestety.
0
pokaż komentarz
@spunky: U stary, dzięki za filmik, dzisiaj próbuje :D