Ani masło, ani margaryna - inne spojrzenie na to, czym smarować pieczywo.
Modyfikując żywienie, zmieniamy bardzo wiele. W Polsce w latach 80. na skutek żywienia kartkowego zmniejszyło się spożycie nasyconych kwasów, bośmy jedli mniej mięsa, mniej masła . I to jest jedyny ewidentny spadek zapadalności, jak również spadek śmiertelności z powodu miażdżycy.
piotrus_72 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 72
Komentarze (72)
najlepsze
Badania wykazały, że blisko 100% chorych na raka osób regularnie spożywa wodę!
Lol. I jeszcze ten paradoks francuski. Łamie wszystkie zasady, i ludzie tam są zdrowi. To nie przyjrzą się temu, tylko wyrzucą ze swoich badań. Normalnie dobieranie sobie danych pod to co się chce udowodnić.
- Dla mnie nie. To dość powszechnie stwierdzenie wśród komputerowych laików. Zwykle znaczy tyle że przejrzeli znane sobie źródła pod kątem tematu.
"I jeszcze ten paradoks francuski. Łamie wszystkie zasady, i ludzie tam są zdrowi. To nie przyjrzą się temu, tylko wyrzucą ze swoich badań."
- To nie tak. Są ludzie którzy ten paradoks badają. Ale póki
Po prostu genialne. Czyli nic się nie zmieniło, tylko gdy społeczeństwo nie daje się nabierać na jeden kit to wymyśla się następny.
Margaryny to jeden wielki wał, ale jeśli komuś smakują to czemu miałby ich nie jeść?
Jesli ktoś sie zdrowo odżywia, jedząc dużo ryb, białego mięsa, warzyw i owoców a do tego jest aktywny fizycznie to nic mu nie grozi raczej.
Mam podobne zdanie,. Nie dajmy się zwariować, bo zaraz się okaże, że wszystko, co jemy, jest niezdrowe. Moi dziadkowie są w okolicach 70 lat, nie przejmowali się nigdy 'zdrowym żywieniem' i jakoś nie mają strasznych problemów zdrowotnych.
Chociaż fakt, może to jest zasługa tego, że jedzenie, którym oni się dawniej żywili nie było tak przetworzone jak dzisiejsze.
Ale mimo wszystko - polska dieta opiera się na niezdrowych tłuszczach (wg dzisiejszych