Polacy piją prawie wyłącznie piwa polskiej produkcji.
Statystyczny Polak pije 98 litrów piwa rocznie. Przede wszystkim są to krajowe produkty, bo import stanowi zaledwie 2 proc. Uprawa chmielu i browarnych odmian zbóż daje pracę 40 tys. polskich rolników, a w całym łańcuchu dostaw przemysł piwowarski generuje ponad 200 tys. miejsc pracy.
darosoldier z- #
- #
- #
- #
- #
- 205
Komentarze (205)
najlepsze
naszego kraju i wykorzystujące chmiel z polskich upraw. Tak przynajmniej mi się wydaje
(kwas chlebowy tak samo)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Pana i zycze milego dnia bec.
Komentarz usunięty przez moderatora
ja chyba w #!$%@? zaniżam bo w lato nie wiecej jak 30 piwerek wypijam(upały robota jakoś wieczorem trzeba się schłodzić) a w inne port roku wogóle.
Komentarz usunięty przez moderatora
Tyskie, Lech, Żubr, Wojak, Książęce, Redds, Dębowe Mocne – należą do Kompanii Piwowarskiej należącej do Anglików
Perła– Browary Lubelskie S.A. – Cypr i Dania
Warka, Żywiec, Tatra, Królewskie, Leżajsk, Brackie – Grupa Żywiec S.A. – należy do Heineckena – Holandia
Kasztelan, Harnaś, Karmi, Bosman, Okocim, Piast, Książ – duńskiego koncern Carlsberg.
jedyne najlepsze kraftowe to jest Behemoth .Perun
Nawet piwa rzemieślnicze, pomijając koncerny, nie będą w 100% polskie. Do piwa używa się słodów z małej niemieckiej firmy Weyermann, którzy m.in. od naszych rolników kupują zboże. Polskie słodownie biorą zboże m.in. z Ukrainy. Drożdże mogą być np. z Belgii. Uprawy chmielu się poprawiłybi amerykańskie odmiany są już produkowane na naszej ziemi, ale nie wszystkie,
Kornelius to tez z reprezentacji Danii?
Czyli jednostki chleją ostro.
Większość ludzi których znam nie pije wcale.
http://www.browar-jagiello.pl