Wrażliwy na gluten? Niekoniecznie! Mogą Ci przeszkadzać fruktany
Myślisz, że jesteś wrażliwy na gluten? Jesteś na diecie bezglutenowej, bo to modne? A może masz problemy żołądkowe, przypisywane glutenowi, ale tak naprawdę wywoływane są one przez cząsteczki obecnych między innymi w pszenicy węglowodanów: fruktanów.
smartswiat-com z- #
- #
- #
- #
- 17
Komentarze (17)
najlepsze
Wtedy się przerzucę na wchłanianie piasku, mam nadzieje że nietolerancja na krzem mnie nie dopadnie :)
- Dzień dobry, czy macie wafelki bezglutenowe?
- Tak mamy.
- To poproszę loda w takim wafelku.
- Jaki smak?
- Hmmm, jedna gałka piernik, a druga ciastko .
- Ale to ciastko zawiera gluten.
- To nic nie szkodzi.
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°
Komentarz usunięty przez moderatora
A szczególnie na produktach, w których nigdy ich nie było.
Tj. na płatkach Corn Flakes, które mają od jakiegoś jebutny wielki napis "bez glutenu", mimo że nic w składzie nie zmienili. Bo sam fakt, że są z kukurydzy, która nie ma glutenu, to za mało i debilom trzeba to napisać. :v
Komentarz usunięty przez moderatora