Przepis na Tiramisu - klasyczny i szybki włoski deser
Przepis na Tiramisu - klasyczny włoski deser. Jak je zrobić? Informacje, przygotowanie, składniki, opis i zdjęcia krok po kroku.
MG78 z- #
- #
- #
- #
- 129
Przepis na Tiramisu - klasyczny włoski deser. Jak je zrobić? Informacje, przygotowanie, składniki, opis i zdjęcia krok po kroku.
MG78 z
Komentarze (129)
najlepsze
Jajka nie są w ogóle potrzebne do smaku. Owszem, ułatwiają na etapie "produkcji" ciasta rozprowadzanie kremu po biszkoptach, jednak kolejnego dnia nie czuć żadnej różnicy w smaku między deserem z i bez jajek.
Nie ma również sensu dodawać ubitego białka; no chyba, że ktoś chce na siłę
Zasugeruję dodanie informacji, że mascarpone nie można za długo miksować bo nieodwracalnie przejdzie w płynną konsystencję i tiramisu będzie się rozpływać.
@MG78 "kakao" się nie odmienia. Popraw babola ;)
jeśli nie zostnie na swoim miejscu, rozpocznij miksowanie od nowa :P
https://www.cdc.gov/features/salmonellaeggs/index.html
"Poultry may carry bacteria such as Salmonella that can contaminate the inside of eggs before the shells are formed. Eggs can also become contaminated from the droppings of poultry."
"Make sure that foods that contain raw or lightly cooked eggs, such as hollandaise sauce, Caesar salad dressing, and tiramisu, are made only with pasteurized eggs."
Eh, jaka ta włoska kuchnia jest zajebista. Jak oni mogli wpaść na to, że tak proste rzeczy będą tak smakowały. Wszelakie makarony, risotto, pizza, tiramisu, semifreddo, granita, panna cotta a przecież to tylko pierwsze dania i desery :)
@Vadzior: Niestety w necie jest sporo bullshitu a OP daje przepisy wierne włoskim tradycyjnym. Za to ma u mnie kudos, bo ja również traktuję przepisy na oryginalne dania bardzo poważnie i nie dopuszczam herezji :))