Po co w piwie chmiel? | Uwaga! Naukowy Bełkot
Bez bicia przyznam się - to nie jest film autorstwa piwnego eksperta. Jestem raczej "okazyjnie-przypadkowym" piwoszem. Nie mniej - piwo to bardzo wdzięczny tema z naukowego punktu widzenia - chemia, biochemia, fizyka... Zmotywowało mnie, żeby dowiedzieć się więcej o roli chmielu w jego warzeniu
dkm17 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 121
Komentarze (121)
najlepsze
Triggered
ja piłem.
Zbliżone do Pilsner Urquell. Delikatny aromat chmieli (bardziej ziołowe, niż cytrusowe), mało ciała, wyraźna goryczka. Ja kupiłem za 4,69pln i stwierdzam: za drogo, nie opłaca się. Ale jak cena zejdzie do 2,50-3,00pln - to może być ciekawa propozycja.
to piwo nie jest złe samo w sobie, ba, ja także wypiłem ze smakiem, a nie jestem beergeekiem, tylko wysokiej klasy sensorykiem i zawodowcem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Problem jest z tym, że obok IPA to nawet nie stoi. To piwo smakuje jak dobrze odleżakowane, nieco intensywniejsze "jasne pełne", gdzie sypnęli sporo więcej chmielu zarówno na goryczkę, jak i na smak. Taki czeski, sesyjny i dobry
@dkm17 W podsumowaniu odkryć 2018 Kopyra byś wziął zamiast tych lasek od blogerstwa modowego. ;-)
Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje dupy. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru. Nie mówię