@dupa9: Jak zobaczyłem tą deseczkę to mi zaleciało Okrasą, on lubi takie fanaberie wprowadzać w miejsce "zastawy" :D Ale Kwasior zrobił robotę gdyż miało to jakiś sens, a nie "o tutaj mam wielką, zardzewiałą maskę od Stara, będzie idealnym talerzem na zupę a korozja doda aromatu" ( ͡°͜ʖ͡°)
@tabok: Jaka chuda rybka, łosoś? Trochę w tym prawdy jest- słonina ma więcej tłuszczu.Ale tylko tłuszczu, ale kto często je słoninę? Dorsza sobie kup.Albo szprotek, ale to ze łbem trzeba...Wolę karkówkę.
Lubię ryby, ale nie przepadam za łososiem i nie rozumiem skąd zachwyt smakiem tej ryby. Zawsze jak ktoś częstuję łososiem to odmawiam. Jednak efekt końcowy tego łososia wygląda tak apetycznie, że chętnie bym go spróbował.
@RafcioPafcio: no właśnie... jestem miłośnikiem świeżych ryb z rzeki lub dużych jezior. Pamiętam jak jeździłem nad rzekę ze znajomymi, łapało się 10 okoni/płoci/kiełbi i wieczorem jadło. Mięso w ogóle nie śmierdziało, a było tak smaczne, że aż słodkie. Co z tego, że kupisz w sklepie najlepszą z najlepszych ryb, jak cholera wie ile ona leży zamrożona i gdzie była złapana? Może faktycznie jakbym zjadł dobrego łososia to zmieniłbym zdanie. Do tej
Dodaję swój przepis wraz z ambitną instrukcją obrazkową. Potrzebne są trzy kawałki deski (ew. dwa deski i np płyta stalowa/ceramiczna/cegła) i ognisko.
Rozpalamy ognisko, przybijamy do deski gwoździami posolonego łososia. Stawiamy deskę blisko ogniska. Najlepiej, żeby górna część konstrukcji była niepalna, wtedy można postawić bliżej ogniska. Odczekujemy 40-50 min i #!$%@? najlpszego łososia w życiu. Z wierzchu jest chrupiący jak najlepszy bekon, w środku mega soczysty. Nie ma opcji zrobienia łososia w
@swlabr: to już odpowiadam: grill tylko i wyłącznie rozpalany drewnem z drzewa owocowego to jest pierwszy myk. Drugi - grillujemy skórą do dołu i gdy jest łosoś gotowy na chwilkę odwracamy go na ruszcie mięsem na dół! 3 myk to grill elektryczny - tu już nie ma żadnego problemu. Jedyny - to brak zapachu drewna :) Pozdrawiam
@lars33: no i cały myk idzie w #!$%@?, bo właśnie chodzi o to, żeby cała temperatura była łapana od strony mięsa a nie skóry. Jak się grilluje tak jak mówisz, to wychodzi lekko spieczona skórka tylko, a jeszcze się potrafi pokruszyć mięso, bo z reguły się ścina lekko góra. Jak się robi przy ognisku, to wychodzi 3-4mm chrupiącej skóry a'la pieczony boczek. W środku łosoś jest zupełnie maślany nieporównywalnie do innej
Komentarze (49)
najlepsze
[Ryba czy tylko filet? / Filet Oh! Fish (2013) Lektor PL [Dok]](https://www.cda.pl/video/12684121c?wersja=1080p)
"Wojska Wieprza atakują, mój panie" :)))) #pdk
KIM JESTEŚ I CO ZROBIŁEŚ Z KWASIOREM?!
Może faktycznie jakbym zjadł dobrego łososia to zmieniłbym zdanie. Do tej
@Soczi: Są ludzie, którzy mają zupełnie odwrotnie, cóż począć panie premierze?
Rozpalamy ognisko, przybijamy do deski gwoździami posolonego łososia. Stawiamy deskę blisko ogniska. Najlepiej, żeby górna część konstrukcji była niepalna, wtedy można postawić bliżej ogniska. Odczekujemy 40-50 min i #!$%@? najlpszego łososia w życiu. Z wierzchu jest chrupiący jak najlepszy bekon, w środku mega soczysty. Nie ma opcji zrobienia łososia w