Jak byłem mały słyszałem, że chłopcy nie powinni jeść za dużo jajek. Nigdy nie wiedziałem czemu. Później czytałem, że cholesterol i ryzyko miażdżycy...
Ale może chodziło o to, że urosną potem za duże... Niestety, cholera, mieli rację, było jeść mniej.
Eeeeeee tam biadolenie faktycznie. Wiadomo ze jak sie zje 1 czy nawet 3 jajka w tygodniu to sie od tego nie umrze... Najwazniejsze zeby jednak nie przekraczac swoich granic. Swoich - bo kazdy ma inne. A cholesterol, ktory prowadzi do miażdzycy nie przebiera w środkach. A jak ktos lekcewazy to wlasnie ma pozniej... miazdzyce, udar czy nawet zawał. Brat to przerabial. 2 lata temu wylądował z zawałem w wieku 45 lat. Od
Na obrazku wizualizacja największych metaanaliz badań nt. wpływu żywności na zdrowie człowieka, przeprowadzonych od 1950 do 2013 roku. Wynika z niej, ża jaja - podobnie jak drób - wg większości badań ma neutralny, a wg części negatywny wpływ na zdrowie, natomiast działanie pozytywne nie wynika z żadnych analizowanych badań. Obrazek wprost z książki "Kompas dietetyczny" B.Kast. Wrzuciłem też do powiązanych.
Komentarze (217)
najlepsze
Ale może chodziło o to, że urosną potem za duże... Niestety, cholera, mieli rację, było jeść mniej.
https://medicalxpress.com/news/2019-03-higher-egg-cholesterol-consumption-hikes.html