Ponoć do gotowania nie potrzeba dodawać ani oliwy ani oleju bo to nic nie daje. Tak słyszałem. Lubie kuchnie włoską ale nie rozumiem zachwytu nad nią bo dużo jest na jedno kopyto. Sos pomidorowy ,makarony ,oliwa ,sery ,bazylia ,oregano.
Ponoć do gotowania nie potrzeba dodawać ani oliwy ani oleju bo to nic nie daje.
@Potrzask: Niby nic nie daje, bo tłuszcz teoretycznie powinien zostać przede wszystkim na powierzchni wody... ale spróbuj zrobić jednocześnie w dwóch garnkach dwie próbki makaronu - jedną z tłuszczem, drugą bez. Różnica moim zdaniem zauważalna. Ten tłuszcz jednak delikatnie się osadza na makaronie, delikatnie podbija smak ciasta makaronowego (zwłaszcza oliwa) i sprawia że makaron jest ciut
@southlander: Być może ja kiedyś dodawałem ale później mi powiedziano, że to nic nie daje i robię bez oliwy i nie czuję różnicy. Ale babcia z Włoch pewnie wie lepiej. Ja za to mogę zrobić jej naszego schabowego tylko nie wiem czy jej śródziemnomorski układ pokarmowy to ogarnie :)
Komentarze (74)
najlepsze
https://www.youtube.com/watch?v=BN4GI97RoSw
@Potrzask: Niby nic nie daje, bo tłuszcz teoretycznie powinien zostać przede wszystkim na powierzchni wody... ale spróbuj zrobić jednocześnie w dwóch garnkach dwie próbki makaronu - jedną z tłuszczem, drugą bez. Różnica moim zdaniem zauważalna. Ten tłuszcz jednak delikatnie się osadza na makaronie, delikatnie podbija smak ciasta makaronowego (zwłaszcza oliwa) i sprawia że makaron jest ciut