Dodawanie filmów z Youtube na Wykopie (nie reddit, nie joe monster, nie demotywatory) nie działa, ale poprosiłem @strodam (nie @wudwaka, nie @Lorenzo_von_Matterhorn) bo widziałem, że mu działa i dodał i jest.
@MG78 jak dla mnie to najbardziej legitny jest ten przepis https://youtu.be/KSIrBt6G5yQ :) Ogólnie jeśli chodzi o Gennaro Contaldo to polecam mocno jeśli chodzi o włoską kuchnię.
@Creativesense: @ZielonyZwyboru: Gennaro sam kiedys mowil przy okazji jakiegos dania, ze we Wloszech nie ma czesto jednej prawilnej wersji jakiegos dania i czesto w jednym miescie sa rozne szkoly przygotowania, nie mowiac juz o calych regionach. Swoja droga - oni zawsze tam smaza na oliwe z oliwek, czesto jeszcze dodaja ze ma byc extra virgin - ona ma temp dymienia jakos 175°C chyba. Nigdy tego nie rozumialem, ale
Włosi kręcą bekę z głupich Jankesów, co do ciężkiego mięsnego sosu dają cienkie nitki spaghetti i nie potrafią tego zjeść jak ludzie, bo spada im ze sztućców i chlapie. A już zupełnie nie mogą się nadziwić, że ta bezsensowna wersja przyjęła się na świecie – jak można się tak męczyć i psuć sobie całą przyjemność? XD
Ragu bolognese miałem przyjemność jeść w Bolonii i szczerze polecam. Zresztą cała kuchnia tego regionu jest
@XpedobearX: O tak, Bolonia jest wspaniała. Florencja jeszcze wspanialsza, centrum miasta to jedno wielkie cacuszko i na każdym kroku coś pięknego, tylko jest kłopot z zaparkowaniem samochodu. San Marino też w sam raz na dzień zwiedzania i piękne widoczki już po trasie. A znowu w Modenie jest Ferrari i Lamborghini ze swoimi muzeami. Jakbyś jechał samochodem, to weź sporo monet eurowych na autostradę. Wrzuca się do koszyczka na bramce i automat
Ja często używam makaronu rigatoni, też ładnie przyjmuję sos ;) Generalnie polecam spróbować makaronów Riscossa (w każdym Auchanie dostępne), jak dla mnie to makarony nr 1 ;)
@AppleDash: ja lubię łopatkę albo udziec ale jak masz jakieś "resztki" z innych części to też można dodać.
We Włoszech dawniej do tego dania wykorzystywało się też już trochę podstarzałe bydło więc prawdopodobnie czego byś nie użył będzie lepsze. Długie gotowanie i mleko miało zmiękczyć to mięso.
Z zagranicznych kanałów kulinarnych podłapałem dodanie do sosu bolońskiego zmielonej wątróbki. Nie czuć jej smaku w sosie, ale nadaje mu mocno mięsnego smaku ( ͡°͜ʖ͡°)
@lolimorph ja akurat pomijam ten składnik ale co kto lubi. Wiem że jeśli kucharz jego kalibru coś robi w kuchni to wiedz że warto spróbować, dzięki takim modyfikacjom i eksperymentom mamy tą różnorodność kulinarną. Popatrz co przyniósł przypadek, spotkanie parówki i bagiety czosnkowej w piekarniku...
@MG78 Mała uwaga jeśli chodzi o technikę: mięsko trzeba przesmażyć tak żeby było lekko brązowe dlatego nie musisz tak tego mieszać cały czas. Kolejny krok to jest i tak deglasowanie winem żeby wydobyć te smaki przesmażonych warzyw i mięsa i "odkleić" wszystko z patelni. Bez zbrązowienia mięsa danie traci nieco na smaku. Ogólnie sam robię bardzo podobnie ale moja wersja jest chyba trochę zdrowsza - tzn. 3x więcej warzyw w stosunku do
@MG78 dzięki Panie MG, udało się wszystko jak w przepisie. Cała familia pojadła a tak się bałem ze będzie za mało dla 4 osób. Dzięki i czekam na kolejne odcinki
@Wycu91: Kurde z tym białym winem to zrobiłem jakąś fatalną pomyłkę, wiele lat temu jak uczyłem się tego przepisu to bardzo się dziwiłem jak znalazłem info o białym winie właśnie w tym przepisie z 82'. Od tamtej pory robię wymiennie w zależności jakie mam otwarte.
Dziś sprawdziłem i na stronie Włoskiej Akademii Kuchni widnieje jak byk rosso w przepisie tradycyjnym z 82'. Chyba jakiś efekt mandeli (xD) więc w oryginalnym było
Ale wychodzi tak i tak, też daję jakie akurat mam :)
Wino służy tu głównie do deglazingu, czyli zalewania mięsa zrumienionego i przyklejonego do dna garnka/patelni, żeby odeszło.
I tu robisz mały błąd w przepisie, jak ktoś słusznie wytknął - wołowina musi się skarmelizować na ostrym ogniu tak jak przy steku, podduszanie jej tylko "na szaro"
Bo nie ma takiego czegoś jak spaghetti bolognese ;) Ciężkie ragout zawsze podaje się z tagliatelle lub pappardelle, a makaron spaghetti z lepkimi sosami np. jajeczna carbonara :)
A robiłem go trzy tygodnie temu. Własnie z wersji pisanej. Wyszedł świetnie, chociaż chyba następnym razem zrobię go ze 3-4 razy więcej, bo starczyło na jedną lasagne.
@MG78: Masz błąd w wersji pisanej. Punkt 6.Po kilku minutach kiedy warzywa są już pokrojone dodajemy pokrojoną wcześniej pancettę oraz mieloną wołowinę.
Niemniej nie mogę się doczekać, aż zrobię takie ragu sam. Do tego gnocchi i bajlando <3
@Trumanek: Wiesz co, masz rację. Chodziło mi o Cappellacci, ale że ze mnie laik to pomyłka wyszła :D W ferrarze, jak mi dali z farszem dyniowym to myślałem, że zejdę.
@Pawelvk: Kuchnia romagnolo jest najlepsza. Miałem kiedyś na wakacjach ferraresi za sąsiadów i zrobili dla nas cappellacci con zucca to ich lokalna potrawa.
@MG78 w przepisie na stronie jest mleko, tutaj natomiast w ogóle o nim nie wspominasz... to jak to jest z tym mlekiem? Jak robię sos dzień wcześniej to mleko dodaje tego dni co robię czy co podaje?
Czas jechać na wakacje. Multikont to chyba tu jest od #!$%@?. Białe gówno w i "najlepszy sos boloński"?. No w sumie to to chyba bolęczkowski bo bolonese to ni uja nie jest.
Ja tam wole spaghetti bolonez po polsku a nie jakieś tagiatelle. Tak samo najlepsza pizza to taka od lat sprzedawana w polskich pizzeriach a nie lewackie wymysły neapolitańskie.
Komentarze (166)
najlepsze
Ciekawe co to za błąd xD
https://youtu.be/KSIrBt6G5yQ :) Ogólnie jeśli chodzi o Gennaro Contaldo to polecam mocno jeśli chodzi o włoską kuchnię.
Ragu bolognese miałem przyjemność jeść w Bolonii i szczerze polecam. Zresztą cała kuchnia tego regionu jest
Jakbyś jechał samochodem, to weź sporo monet eurowych na autostradę. Wrzuca się do koszyczka na bramce i automat
Rigatoni są fantastyczne. I mają zastosowanie nie tylko w kuchni (#pdk dla boomerów). Moje ulubione obok tagliatelle :)
We Włoszech dawniej do tego dania wykorzystywało się też już trochę podstarzałe bydło więc prawdopodobnie czego byś nie użył będzie lepsze. Długie gotowanie i mleko miało zmiękczyć to mięso.
https://youtu.be/V5WR-K0zJYs
Mała uwaga jeśli chodzi o technikę: mięsko trzeba przesmażyć tak żeby było lekko brązowe dlatego nie musisz tak tego mieszać cały czas. Kolejny krok to jest i tak deglasowanie winem żeby wydobyć te smaki przesmażonych warzyw i mięsa i "odkleić" wszystko z patelni. Bez zbrązowienia mięsa danie traci nieco na smaku.
Ogólnie sam robię bardzo podobnie ale moja wersja jest chyba trochę zdrowsza - tzn. 3x więcej warzyw w stosunku do
Dziś sprawdziłem i na stronie Włoskiej Akademii Kuchni widnieje jak byk rosso w przepisie tradycyjnym z 82'. Chyba jakiś efekt mandeli (xD) więc w oryginalnym było
https://www.thelocal.it/20190802/the-original-recipe-for-authentic-bolognese-sauce
Ale wychodzi tak i tak, też daję jakie akurat mam :)
Wino służy tu głównie do deglazingu, czyli zalewania mięsa zrumienionego i przyklejonego do dna garnka/patelni, żeby odeszło.
I tu robisz mały błąd w przepisie, jak ktoś słusznie wytknął - wołowina musi się skarmelizować na ostrym ogniu tak jak przy steku, podduszanie jej tylko "na szaro"
@MG78 tego spróbuj
https://www.wykop.pl/link/2691189/ragu-bolognese/
Spróbuje twojego i będę miał porównanie( ͡° ͜ʖ ͡°)
Punkt 6.Po kilku minutach kiedy warzywa są już pokrojone dodajemy pokrojoną wcześniej pancettę oraz mieloną wołowinę.
Niemniej nie mogę się doczekać, aż zrobię takie ragu sam. Do tego gnocchi i bajlando <3
W ferrarze, jak mi dali z farszem dyniowym to myślałem, że zejdę.
Białe gówno w i "najlepszy sos boloński"?. No w sumie to to chyba bolęczkowski bo bolonese to ni uja nie jest.
Kto to wykopuje, reklama jakieś kucharka.
Komentarz usunięty przez moderatora