Witamina D chroni przed rakiem. "Coraz więcej dowodów"
Spożywanie większych ilości witaminy D – głównie zawartej w diecie – może pomóc chronić przed rozwojem raka jelita grubego w młodszym wieku lub polipów jelita grubego - informuje wersja online pisma “Gastroenterology”.
polsatnews_pl z- #
- #
- #
- #
- 110
Komentarze (110)
najlepsze
@VanGogh
Za to częściej na raka skóry.
(ಠ‸ಠ)
1) Słoneczko w PL przy dostępności w skali roku by pozyskać zeń wit D to jest czy bullshit i dlatego bez suplementacji nie ma szans by mieć z samej diety wystarczającą ilość witaminy D, a duże spożycie marchewki odbarwia skórę, spożywanie dużej ilości kwaśnych produktów również rozwala układ pokarmowy.
2) Panie kolego, rak skóry z powodu poparzeń wiąże się z poddawaniem zbyt dużej ekspozycji a nie dowolnej ilości słońca. Skóra
@Filip69:
@indukcja, widzisz? O tym dokładnie pisalem i nie jest to odosobniony przypadek a raczej reguła. @Filip69 sporo pracy przed tobą aby to 9 poprawić. Rekordzistą jakiego znam, mial poziom 7.
#witaminad3
Poza tym chyba już powszechnie wiadomo, że D3 musi być łączona z K2-mk7, aby efekt gromadzenia się wapnia nie występował.
Witamina D3 jest w produktach ogólnie zdrowych, do tego osoby ze zdrowym trybem życia (częściej się ruszające) mają wyższy poziom, spada on też u otyłych. Stąd iluzja, że może ona chronić. Ale badania, w
A i absolutnie nie bierz jej razem z witaminą C, jak mówił dzban wyżej, witamina C neutralizuje witaminę D. Nie